Skocz do zawartości

E60 525i problem z elektryka !! Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Posiadam Bmw e60 525i z 2004 roku .

Ostatnio po odpaleniu zapaliły mi się abs, trakcja , kontrolka recznego , przestał działać prędkościomierz oraz obrotomierz, ekonomizer , przednie drzwi kierowcy jak i pasażera nie działają szyby ani zamek centralny... z tyłu wszystko działa , po ok 10 sekundach od włączenia zapłonu włączają się wycieraczki .. , oraz podczas odpalania samochodu do poki nie puszcze hamulca auto cały czas chce kręcić rozrusznikiem nawet gdy silnik zapali ...

Wyjąłem i posprawdzałem czy nie są zalane ani nie mają zimnych lutów moduły Cas , SGM , KBM ,oraz główny sterownik silnika, wszystkie bezpieczniki i zaczyna brakować mi już pomysłu co to może być... dodam iż nie ma połączenia z żadnym z sterowników... gdzie szukać problemu . Pozdrawiam

Opublikowano

Sprawdzałeś klemę minusową? Jest tak taki cienki przewód, spróbuj go odłączyć i zobacz jaka będzie reakcja. Akumulator masz w dobrej kondycji?

Dodatkowo możesz sprawdzić jakie napięcie masz na punkcie plusowym pod maską. Często główny przewód "plusowy" lubi się utleniać w mieście łączenia pod podłogą bagażnika.

Opublikowano
Witam , odłączałem ten przewod od klemy minusowej i zero poprawy .. okej sprawdzę te napięcie pod maska , bo ładowanie akumulatora mam 14.4v ( mierzone w bagazniku) .
Opublikowano

Witam , a więc tak napięcie pod maska (12.45 v) a w bagazniku 12.53v także myślę że napięcie jest okej .

A wiecie może który sterownik odpowiada za otwieranie drzwi przednich ? . Ręce już mi opadają... czy może za te problemy odpowiedzialny może być główny komputer ?

Opublikowano
Witam , nadal problemu nie rozwiązałem... dodatkowo żaden komputer diagnostyczny nie jest w stanie połączyć się z byle jakim sterownikiem, kompletnie jest brak komunikacji... zasilanie na wtyczce jest .. czy winny może być modul SGM ?
Opublikowano (edytowane)
Za światła, centralny zamek i drzwi odpowiada FRM. Czym diagnozujesz auto? Edytowane przez p_s88
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
FRM to w E8X. Pomylilo ci się. E6X to inne moduły. Nie ma FRM.
Opublikowano

Witam , Diagnozowałem Istą oraz próbowałem też Launchem , oby dwa diagnozery nie są wstanie połączyć się z żadnym sterownikiem

.. zamówiłem na podmianę sterownik SGM , może to w nim leży problem...

Opublikowano
Panowie , dziękuję za pomoc , problem rozwiązany. Uszkodzony okazał się modul SGM , po jego wymianie wszystko wróciło do normy ;) Pozdrawiam