Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie drodzy posiadacze BMW!:)

Z góry proszę o wyrozumiałość, ponieważ moja wiedza na temat samochodów, jest raczej minimalna. Znalazłam się tutaj w Waszym gronie z desperacji - jakkolwiek to brzmi. Mój mąż również nie jest specjalistą od aut, i dopiero przenieśliśmy się ze starego focusa do BMW 320i E90 2008r 170KM kupionej od handlarza. Na starcie zaskoczyło nas mnóstwo błędów. Umówiłam wizytę w serwisie na najbliższy termin - czyli poniedziałek, z nadzieją, że oni zdiagnozują nam konkretne usterki, natomiast mój mąż uprawia czarnowidztwo, i jeśli mi państwo nie pomożecie, to nie wytrzymam psychicznie weekendu;)…

Po wizycie na komputerze takie błędy: 2EF8, 2F11, 30C1, 2A82, 30EA.

Poproszę o spekulacje. Nastawiać się na poważne usterki? Auto mamy może ze 3tyg. Zdążyliśmy wymienić olej i filtry. Jesteśmy zieloni! Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Opublikowano

Jeśli zaprowadzisz do fachowca znającego te silniki to tak. Jeśli do zwykłego wymieniacza to skończy się na wymianie połowy silnika zanim dojdzie gdzie leży błąd.

A z tych kodów wynika, że jest problem z kontrolą ciśnienia oleju, zmiennymi fazami rozrządu i katalizatorem NOx. No i żaluzje za nerkami się pewnie zacięły.

Może to być zaworek i stąd błąd vanosa bo za niskie ciśnienie oleju. Ale może też rozciągnięty łańcuch rozrządu i błędy nie są ze sobą powiązane. A zasiarczony katalizator w najlepszym wypadku potrzebuje procedury "wypalania" i przegonienia po ekspresówce. Raczej na setkach się nie skończy. N43 to bardzo skomplikowane silniki. Jaki olej jest wlany do silnika? Samochód normalnie odpala i jedzie? Nie słychać stukania przy dodawaniu gazu na postoju?

Opublikowano
Olej jaki jest wlany to Valvoline 5w30. Auto całkowicie normalnie odpala, normalnie pracuje, normalnie jedzie, nie słychać nic podejrzanego i tak na prawdę gdyby nie badanie komputerem to nie wiedzielibyśmy nawet, że coś jest nie tak.
Opublikowano

Jak już to tylko do kogoś kto robi BMW . Napewno masz w okolicy .

Tak jak wyżej pisali. Może być różnie ale to się skończy na wyższych kwotach .

Kwestia przebiegu i łańcucha jest też istotna. Czy i kiedy był wymieniany bo jak łańcuch strzeli to ...

Podstawa znaleźć kogoś kto się zna na BMW i robi te auta.