Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Rozglądam się już za oponami zimowymi do swojej X4 (której jeszcze nie mam ale we wtorek odbieram :) ). I powiem Wam że za bardzo nie ma żadnej alternatywy. Do tej pory zawsze jeździłem na oponach Michelin i byłem z nich bardzo zadowolony. Ale niestety do X4 Michelin'ek nie założę bo nie produkują takich rozmiarów. Według producenta, na przodzie mam rozmiar 245/45/R20 103 W XL. Na tyle: 275/40/R20 106 W XL. I jedyne sensowne opony które znalazłem i są dostępne w podanym rozmiarze to Goodyear UltraGrip Performance+. Używał ktoś z Was i może się na temat tych opon wypowiedzieć? Nie chcę też robić takiego dziadostwa i kłaść na tył innego producenta i na przód innego.

Opublikowano
Tak, tylko te Pirelli mają gorsze parametry od tych GoodYear'ów. Natomiast co do pirelli to mam z nimi złe doświadczenia. Miałem je kiedyś w Audi jako fabryczne i po 3 latach mimo iż opona miała ponad pół bieżnika i przejechała ledwo co 20 tysięcy kilometrów, musiałem je wywalić bo się obracały na feldze. Kilku wulkanizatorów z nimi walczyło i nic to nie dało. Jedno hamowanie i opona obrócona a kierownica tłukła jak szalona. Był to model z tego co pamiętam P zero nero czy jakoś tak.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pobieżnie spojrzałem na sklepopon czy oponeo i tylko te Pirelli mają homologację bmw.
Opublikowano
No niby mają ale nie ma przecież obowiązku montowania wyłącznie homologowanych opon tylko wiadomo że każdy wybiera lepsze a nie te co mają homologację. No nic, chyba zaryzykuję z tymi goodyearkami bo ze wszystkich które do tego samochodu pasują, mają najlepszą ocenę i najlepsze parametry jeżeli chodzi o zachowanie na mokrej nawierzchni, spalanie oraz poziom hałasu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak poczytasz forum to podobno przy ogumieniu mieszanym jest to must have. Jest sporo wątków na ten temat.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak chcesz 4x taką samą oponę to musisz kupić 4x taką samą felgę. I po problemie, nie wiem jak z gwarancją na auto w takim wypadku
Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

Wracam do tematu. Kupiłem te GoodYear'y ale jednak je wymieniam ze względu na tą homologację. Tu mnie kilka osób postraszyło że jakby odpukać cokolwiek zadziało się z xDrive to mam po gwarancji i naprawiam na swój koszt. A opony mam mieszane. Dlatego byłem zmuszony wziąć Pirelli Sottozero 3. To że droższe o ponad 1000zł to jeszcze w sumie nic. Najgorsze jest to że one są wyłącznie w wersji ROF. I teraz miałbym pytanie. Czy ktoś z Was jeździ na tych oponach? Jak z komfortem? Ja celowo nie brałem letnich ROF bo wiem że są duże twardsze i mniej komfortowe ale w przypadku zimowych BMW mnie zmusza do ROF i wyboru żadnego nie mam :/. Strasznie to słabe jest kiedy musisz kupować opony i nie możesz wybrać to co dobre tylko jesteś skazany na jeden model jednego producenta a jak chcesz inny to w razie usterki, naprawiasz na swój koszt. Ciekawe co na to wszystko mówi prawo.

Opublikowano

Ja jeżdżę na oponach Pirelli mieszanych (szerokość inna przód i tył) zarówno latem jak i zimą.

Opony letnie mam Pirelli bez ROF, a zimowe Pirelli z ROF i szczerze mówiąc na komfort nie narzekam wcale.

Powiem nawet, że prawie nie czuć różnicy między zimowymi i letnimi, jeśli chodzi o komfort jazdy :roll:

Nie mogę powiedzieć żadnego złego słowa na temat tych opon Pirelli.

Aktualnie opony ROF są już tak dopracowane, że nie ma się co ich obawiać.

Zdarzyło mi się nawet złapać wkręta w oponie ROF w ostatnią zimę i bez problemu serwis wulkanizacyjny naprawił mi tą oponę za 70 zł.

Pozdrawiam

KrzychoM

Opublikowano
Dzięki! To mnie mocno pocieszyłeś. Ja mam identyczną sytuację jak Ty. Opony mieszane, letnie Pirelli bez ROF no i te zimowe teraz musiałem kupić Pirelli z ROF. I bałem się tego znacznego pogorszenia komfortu.
Opublikowano

Miałem podobne obawy jak Ty przed zakupem opon, ale na szczęście życie pokazało, że niesłusznie. :P

Nie mogę absolutnie narzekać na te opony - zarówno jeśli chodzi o komfort jazdy i nawet trakcję.

ROF może są ciutek twardsze (ale żeby to odczuć to trzeba się bardzo mocno skupić), ale mieszanka zimowa wiadomo jest miększa i pewnie się to wyrównuje. :norty:

Pozdrawiam

KrzychoM

Opublikowano

Może kiedyś BMW da możliwość wyboru jeszcze jakiejś innej marki bez ROF. Ja ogólnie do marki Pirelli mam mieszane uczucia bo miałem kiedyś opony tej firmy, na innym samochodzie i były z nimi straszne problemy. 2 lata wytrzymały a później same zaczęły się przekręcać na oponie co skutkowałem drganiami na kierownicy. W dodatku wulkanizator miał problem z ich wyważeniem. Pojechałem później do innego i było to samo. Też nie mógł ich wyważyć. Nie wiem, może po prostu jakaś parta mi się trafiła ale źle je wspominam. I to był ten sam model co w BMW. P zero nero. Natomiast bardzo sobie cenię Michellin'y. Zarówno letnie jak i zimowe. Zimowe to w ogóle rewelacja. One są robione z jakiejś innej gumy. Fakt, szybko się ścierają ale są takie mięciutkie i przede wszystkich ciche. Muszę popatrzeć czy do BMW są letnie z homologacją Michellin to jakby mi się te zjechały to sobie wymienię.

A jeszcze jedno pytanie. Czy w BMW jest coś takiego jak ubezpieczenie opon? Co w sytuacji kiedy opony zimowe ROF mi się przebiją? Odpukać kapcia nie złapałem już kilka lat ale taka czysto hipotetyczna sytuacja. Przecież w takiej sytuacji powinno się wymieniać obie opony a jak są mocno zjechane to komplet. I wtedy kolejne kilka tysi? Przecież jak ktoś często przebija opony to z torbami może pójść. A znam takie osoby. Dla przykładu moja siostra która jest kierownikiem budowy i przynajmniej raz w tygodniu ma kapcia.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A jeszcze jedno pytanie. Czy w BMW jest coś takiego jak ubezpieczenie opon? Co w sytuacji kiedy opony zimowe ROF mi się przebiją? Odpukać kapcia nie złapałem już kilka lat ale taka czysto hipotetyczna sytuacja. Przecież w takiej sytuacji powinno się wymieniać obie opony a jak są mocno zjechane to komplet. I wtedy kolejne kilka tysi? Przecież jak ktoś często przebija opony to z torbami może pójść. A znam takie osoby. Dla przykładu moja siostra która jest kierownikiem budowy i przynajmniej raz w tygodniu ma kapcia.

Post na samym dole tej strony + https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=215&t=385958&start=435#wrap plus na stronie bmw masz to również opisane. https://www.bmw.pl/pl/topics/offers-and-services/original-bmw-accessories/kola-i-opony-bmw.html

Opublikowano

Post na samym dole tej strony + https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=215&t=385958&start=435#wrap plus na stronie bmw masz to również opisane. https://www.bmw.pl/pl/topics/offers-and-services/original-bmw-accessories/kola-i-opony-bmw.html

Tak, to już właśnie czytałem ale nie mogę nigdzie znaleźć informacji czy to dotyczy wszystkich opon homologowanych czy tylko i wyłącznie opon homologowanych ale zakupionych w oficjalnej sieci BMW.

*doczytałem. Tylko opony zakupione w ASO. Czyli za cenę o wiele wyższą niż rynkowa.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Polecam filmik Adama Kornackiego - dlaczego opony homologowane.

Wyjaśnia dokładnie co to są opony homologowane, bo większość myśli że to to samo co zwykła opona o tym samym rozmiarze. :roll:

Pozdrawiam

KrzychoM

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Właśnie zamawiam opony do nowego X4 m40 na zimę. I jest dokładnie tak jak podane na stronie https://www.bmw.pl/pl/topics/offers-and-services/original-bmw-accessories/kompletne-kola-bmw.html . Jeżeli nie chcę zmieniać felg, to jedyne z homologacją BMW to:

245/45R20 103V XL ; 275/40R20 106V XL Pirelli Winter Sottozero 3 r-f*.

W tej chwili dostępne praktycznie tylko w serwisie BMW.