Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Byłem ostatnio w salonie i wykorzystałem okazję by potestować na żywo iDrive 8 w G20 LCI.

Do tej pory miałem wyrobioną opinię tylko na podstawie filmików na YouTube. Nie podobał mi się ten chaos z kilkunastoma porozrzucanymi aplikacjami, bez klarownej nawigacji między wszystkim. Doświadczenie na żywo tylko mnie w tym utwierdziło. Sam ekran oczywiście robi lepsze wrażenie (chociaż jego wklejenie na siłę - bez żadnego wkomponowania - to nadal wg mnie totalna amatorka). Znalezienie jednak czegoś w tym bałaganie aplikacji to męka.

Myślałem też, że może na ekranie głównym da się poukładać najprzydatniejsze widżety i zastąpi to jakoś brak programowalnych przycisków (tych skrótów 1-8). Nic z tego. Widżetów do wyboru jest raptem kilka i nie można tam dowolnie wrzucać używanych często funkcji.

Moje pytania do Was - bo z tym nie poradziłem sobie ani ja ani sprzedawca:

1. Gdzie znajdują się dane jazdy: wykres spalania + czas i kilometry + średnie wartości?

2. Gdzie szukać danych sportowych (temperatura oleju + przeciążenia)?

Opublikowano

Moje pytania do Was - bo z tym nie poradziłem sobie ani ja ani sprzedawca:

1. Gdzie znajdują się dane jazdy: wykres spalania + czas i kilometry + średnie wartości?

2. Gdzie szukać danych sportowych (temperatura oleju + przeciążenia)?

Ad 1: Aplikacja "Live Vehicle" przełączenie "content" na "Journey Data". Ale zapomnij o wykresie. To wszystko można też wyświetlic na środku konsoli środkowej po wciśnięciu przycisku BC na kierunkowskazie

Ad 2: Aplikacja "Live Vehicle" przełączenie "content" na "Adaptive" i przełączenie się w jakikolwiek tryb sportowy. Wyświetla wtedy Nm, moc, ciśnienie turbo i temp oleju. Przeciążenia można obserwować na konsoli środkowej po ustawieniu trybu "g-Meter".

Co do chaosu itp - to moje pierwsze BMW i rozumiem, że po przesiadce może być problem. Ja nie miałem problemu z ogarnięciem bo nie miałem "garba wiedzy" z poprzedniej wersji...

Opublikowano

Tez na początku miałem duze obiekcje ale….

Głównie korzystam z pokrętła i daje się fajnie to ogarniać.

Skróty masz 4 do wykorzystania, pokrętło w górę i od razu są do wyboru.

Spalanie i czasy jazdy są w widgecie lub na liczniku głównym, do ustalenia jako opcja w menu lub na dźwigni kierunkowskazu, górny przycisk.

Wskaźniki sportowe, jeszcze nie szukałem… ale będę musiał siąść do tego.

Może w którejś aktualizacji coś zmodyfikuje z tymi widgetami, bo tak mało pomocne są…

Opublikowano
Może w którejś aktualizacji coś zmodyfikuje z tymi widgetami, bo tak mało pomocne są…

Widżety można sobie fajnie przesunąć na ekranie. Ja mam akurat 3 z których korzystam najczęściej na pierwszym ekranie. Po lewej Spotify, po środku navi, po prawej Live Vehicle... Reszta jak potrzebuje to sobie przewine... Tak mam wszystko podstawowe na pierwszym ekranie. Skrót mam na razie jeden - odpal Yanosika :)

Opublikowano

Tego nie znałem, dzięki! Jak się te skróry przypisuje?

Druga sprawa to pojeździłem teraz zastępczym G30 520i i uważam że ekran środkowy jest mocno odbijający. Przy słonecznym dniu mało to dla mnie komfortowe. Ktoś pisał że ekrany w G20 LCI są lepsze ale jednak mam obawy. Nie pojmuję czemu zrezgnowali z takich praktycznych, "zadaszonych", ładnie wkomponowanych ekranów :(

Opublikowano

Tego nie znałem, dzięki! Jak się te skróry przypisuje?

Druga sprawa to pojeździłem teraz zastępczym G30 520i i uważam że ekran środkowy jest mocno odbijający. Przy słonecznym dniu mało to dla mnie komfortowe. Ktoś pisał że ekrany w G20 LCI są lepsze ale jednak mam obawy. Nie pojmuję czemu zrezgnowali z takich praktycznych, "zadaszonych", ładnie wkomponowanych ekranów :(

Dłuższe przyciśnięcie kontrolerem albo przytrzymanie palcem. Pojawia się opcja "Add to Favorites".

Co do odbić - te LCD są megajasne, nie miałem żadnych problemów w słoneczne dni. Oczywiście jeżeli nie licząc "paluchów", które zostają jak na każdym dotykowym placku...