Skocz do zawartości

Rozrzad w m40

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Na forum było o tym już dość sporo, :search: .

No niestety szukalem i nie znalazlem odpowiedzi na moje pytania...

40tys to żywotność paska rozrządu. Jeżeli masz nowy nabytek to najlepszym wyjściem jest wymiana paska, rolek i napinacza. Generalnie co drugą wymianę paska należy wymieniać rolki i napinacz. Poza tym co drugą/trzecią wymianę oleju czyść lub wymieniaj magistralę olejową.

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

Opublikowano
Nie ma objawów kończenia się paska urwie sie i koniec, silnik do roboty widziałem już takie silniki po urwaniu paska :)
BMW- BENDZIESZ MUSIAŁ WYPRZEDZIĆ
Opublikowano

objawami może być pekający lub rozwarstwiający się pasek,jak pasek jest dobry ale w komorze lub na samym pasku pojawia się taki rdzawo-brunatny nalot,to znaczy że kończą się łożyska w rolkach i jak się zablokują to spalą pasek,

u mnie jest właśnie taki nalot i niedługo muszę pomyśleć nad wymianą(oczywiście kompletu),

Trzeba zajrzeć a czasem też posłuchać podczas jazdy,jak powstaną podejrzane piski nie radzę jeździć.

Opublikowano
teoretycznie co 40 tyskm natomiast w praktyce 50 tys mozna jezdzic spokojie. W Anglii jak bylem i czesto bywalem u kumpla co pracowal w warsztacie i robili tam sporo bmw tez m40 to wymieniali co 60tys km wiec nie wiem jak to jest, ja wymienilem po 50tys caly komplet, zadnego nalotu nie mialm ani nic