Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Wszystkim,

Jestem nowy na forum, przymierzam się do zakupu F40 120i.

Chciałem zapytać o waszą opinią na temat zaproponowanego finansowania. Dodam, że pierwszy raz chcę kupić nowy samochód z salonu i nie jestem do końca zaznajomiony ze szczegółami takiego zakupu, więc z góry przepraszam za ewentualne głupoty lub nieścisłości ;) Dodatkowa informacja, nie mam działalności gospodarczej.

Skonfigurowałem w salonie F40 na kwotę 158 300 zł, po 5% rabacie dealera wyszło 150 520 zł. Zaproponowano mi finansowanie BMW Leasing w następującej formie:

Opłata wstępna (29,90%) - 45 000 zł

Okres umowy - 36 miesięcy

Rata miesięczna - 2 266 zł brutto

Wartość końcowa brutto (38%) - 57 195 zł (rozumiem że ta kwota będzie do zapłaty w przypadku chęci wykupu samochodu po zakończeniu leasingu?)

Sumując te kwoty wychodzi suma 183 771 zł, co daje koszt finansowania na poziomie 122% jeżeli dobrze liczę. Wydaje mi się że to bardzo dużo, czytałem posty na foum sprzed 2 lat i tam wychodziły koszty na poziomie 107-115%. Czy koszty finansowania aż tak poszły do góry w tym czasie? Czy może ja czegoś nie wiem albo źle liczę?

Pozdrawiam z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i wskazówki.

Opublikowano

Tak, koszty finansowania poszły do góry, bo podniesiono stopy procentowe co miało bezpośrednie przełożenie na WIBOR oraz wszelkiego rodzaju oprocentowanie kredytów/leasingów, które to najczęściej opierają się właśnie na WIBOR.

122% na 3 lata to nie jest zła oferta patrząc na inflację na poziomie 16,1%. Wychodzi ok. 7,3% rocznie, zaś WIBOR 3M (to właśnie na nim najczęściej się opiera kredyty) jest obecnie na poziomie 7,16%. Czyli jak widzisz samo oprocentowanie nie jest aż takie wysokie. Oferty 103% lub 105% były za czasów, gdy WIBOR był bliski zera a czasy na kupno aut znacznie lepsze. Wtedy producenci konkurowali nie tylko ceną auta, ale również finansowaniem. Te czasy obecnie już minęły.

Opublikowano

Leasing może też wziąć osoba prywatna, tzw leasing konsumencki. Mówiłem zresztą sprzedawcy że nie mam działalności więc myślę że przedstawił mi finansowanie którego mogę użyć.

No cóż, wygląda na to że czasy tanich leasingów skończyły się razem z tanimi kredytami. Rozejrzę się jeszcze na pewno za innymi opcjami.

Dzięki za odpowiedzi.

Opublikowano

Leasing konsumencki, dokładnie. Zapytaj może dlaczego masz dość wysoką wartość wykupu. Ja mam około 50%, rata niższa. Aczkolwiek ostateczny koszt wychodzi podobnie. Duże znaczenie może mieć jaki podałeś limit km.

Nie wiem co teraz BMW oferuje w związku z rosnącymi stopami. Tzn. czy oferują jeszcze na stałej stopie procentowej. Można dyskutować czy to teraz opłacalne, bo może jesteśmy przy końcu podwyżek, ALE... kto tam wie ;) większość marek oferuje na zmiennej stopie, więc jak wzrośnie stopa, to rośnie rata. A jak spadnie stopa, to spada rata.

Opublikowano

Trzeba tylko pamiętać, że co do zasady finansowanie po stałej stopie będzie "ciut wyższe" - czyli powiedzmy wyjdzie Ci 124% CKL, a nie 122%.

Musisz się zastanowić czy wolisz nie ryzykować ewentualnej zmiany oprocentowania z powodu kolejnej podwyżki stóp procentowych i "zamrozić" sobie wysokość raty na cały okres finansowania (i wtedy ryra Cię czy stopy podniosą o kolejne 0,25 pkt, czy o 5) albo podjąć ryzyko z potencjalną korzyścią w tle, że jeżeli bazowa stopa w czasie, kiedy będziesz spłacał jeszcze furę spadnie, to spowoduje to zmniejszenie miesięcznej raty o kilkadziesiąt złotych - i finalnie spłacisz nie 180, tylko 175k PLN. Oczywiście będzie to działać tak samo w drugą stronę.

Ciężko przewidzieć co się będzie działo przez kolejny czas, jeżeli masz w planach brać umowę na 3 lata, to wzięcie stałej stopy wcale nie musi być głupią opcją - zapewne kryzys, który nas czeka będzie za sobą niósł kolejne podwyżki w ciągu kilku kolejnych miesięcy, a biorąc do tego jeszcze zbliżające się wybory, pewnie po nich rząd taki czy inny będzie musiał w końcu podjąć jakieś zdecydowane kroki w walce z inflacją.

odebrane 24.10.2022 / 150: 40W22 / 112: 16W22, 22W22, 30W22, 33W22, 39W22, zamówione 29.09.2021
Opublikowano

Ja przy kupnie F40 wziąłem ciut wyżej oprocentowany leasing, gdyż dostałem razem z tym większy rabat na auto. Po zsumowaniu wszystkiego końcowa kwota wychodziła bardziej korzystna niż przy leasingu mniej oprocentowanym np. 101%

Policz wszystko po kilka razy i bierz to co Ci się bardziej opłaca.

Opublikowano

Dopytaj się jeszcze czy oferta z rabatem dotyczy tylko zakupu z finansowaniem BMW financial services.

Jeśli nie, to jest spora szansa, że uda Ci się znaleźć zewnętrzne finansowanie na korzystniejszych warunkach.

Jeśli tak, to też nie zaszkodzi spróbować, chociaż tutaj pewnie gra nie będzie warta świeczki, bo to co zaoszczędzisz na finansowaniu wpakujesz w cenę bez rabatu...

odebrane 24.10.2022 / 150: 40W22 / 112: 16W22, 22W22, 30W22, 33W22, 39W22, zamówione 29.09.2021