Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tutaj dzielimy się pytaniami i doświadczeniami nt kodowania G20.

Pamiętajcie aby podawac też jakim programem i interface robiliście kodowanie + szczegóły co to daje oraz jak to zrobić.

Ja korzystam z VGATE iCAR PRO wraz z aplikacja BimmerCode (płatna)

Do tej pory zakodowałem z tego co pamietam i co sie przydaje:

- pamięć przycisku Start/Stop - pamięta po wyłączeniu samochodu że byl w trybie OFF i nie trzeba klikac po każdym włączeniu zapłonu

- dodanie do menu active/not active dla swiateł dziennych przod oraz tył (jako osobne pozycje)

- zmiana liczników na M-Style

- zmiana menu przy włączeniu i wyłączeniu idrive na M

- dodanie do menu 3 lub 5 mignięć migacza w trybie autostradowym (mam wrażenie ze 5 jest jednak bardziej praktyczne)

- włączenie możliwości ogladania filmów w ruchu - przydaje sie z dziećmi w podroży

Edytowane przez 47

Pozdrawiam,

47

Opublikowano
Tutaj dzielimy się pytaniami i doświadczeniami nt kodowania G20.

Pamiętajcie aby podawac też jakim programem i interface robiliście kodowanie + szczegóły co to daje oraz jak to zrobić.

:arrow: BimmerCode = Aplikacja na Android / iOS

Testowałem na iphone i ipad.

Na iphone potrzebna taka przejściówka -- https://allegro.pl/oferta/adapter-lightning-ethernet-rj45-lan-iphone-ipad-11985073236

Na ipad (i chyba do urządzeń z USB-C wogóle) -- https://allegro.pl/oferta/adapter-usb-c-ethernet-rj45-przejsciowka-usb-a-lan-11973859105

To z USB-C bardziej uniwersalne - można podłączyć też do Macbooka jako karta sieciowa z RJ-45 ( bo w sumie to jest karta :) )

O dziwo oba przedmioty są teraz tańsze o 10 zł niż jak kupowałem ;)

Interface OBD <-----> RJ45 -- https://allegro.pl/oferta/bmw-enet-e-sys-kabel-do-diagnostyki-serii-f-6718628931

Możliwości kodowania spore, w zależności od wersji samochodu i MGU.

Można zainstalować aplikację i skorzystać z funkcji demo żeby zobaczyć możliwości konfiguracyjne.

Przykładowe możliwości:

- kodowanie start/stop

- dodatkowe kolory ambient light

- wideo w ruchu

- wyłączenie blokady podnoszenia szyby po otwarciu drzwi

- dodatkowe tryby jazdy ( COMFORT+ i SPORT+ )

- mozliwość zmiany domyślnego trybu jazdy po odpaleniu samochodu

itd.

IMG-9658.pngIMG-9657.png

Opublikowano

Informacyjnie dla posiadaczy LCI - taka odpowiedz dostalem od autora oprogramowania:

Hi,

not fully supported yet, but we are working on it.

--

Kind regards / Schöne Grüße

Stephan Gauch

--

SG Software GmbH & Co. KG

Linsenäcker 18/1, 72379 Hechingen

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dla zobrazowania mozliwosci kodowania:

liczniki M:

P7HLiWXgnaeUaka3sx8deV4tidup9V2wJk2IlWoyTGwEKeTndRBB2xl3OTqU-nzBwWOrIyVulqMSvqBRoRO9EskMuXHHzRED6mPEmUY9N0Z1v8kUVPYMZYtV_U630EW_4KhnbD7PBTAcoe2SHhbn_ORqQnA4L2cln0jJtynw4-ZP7AHwYHWhW0ZmxeJ6vPXuQe0_E_6Oz6ktwu-74EV_jlybe-OqeV45ImCtHAA-GtcyND0svb0OhK5qoZShLMpvqBNzgub0hMzOIrqV7uIzNsgG49KfTHq_oU1huDlpZ5hNpA43kHHJ4RGWAQwqEg6OcObEoqsAtXH77EgFi0Y6QxNxo6cnKzpn6aNUNveXPKy0ptlK4VqwUjfEct-HAlshVTjc2OUKBPobxAMWA5iknpp_QMabYa6-1kuGQpjv1PcZjDmUsEQpBdopscwhou9IbpFZoT8UdCBdHbjBklLknOqycTurwm7lSBxosJU2rl1OaR4Y9zRnDlj_FU99nZUk_Dmp4uVoZO4hPUUv-JIlARhmh9c-ZpmaHoLMfHpoUt7iLYyGZ-bs8ZzKZZ8C7KcCl0vb9UpeLHr02LyOQS2AWYmiWdN5z7K5uSN8EY99YzSHp7PU89UwITsSTviXCphYbaryHI_AfjI2cTB13sJcMMIC9V6R91s4fGmeqLs5SkMwc1SclubjSZYbrC6eBPHEgCF5jzfTOCZS2BZqHm07QfeawH4-hffy1fCjmGOeKN4TokOYoEMt_nsKMJugmEU=w1282-h961-no?authuser=0

Dodatkowe opcje swiatel (wl/wyl dziennych przod i tyl oraz wybor 3/5 kierunkowskazy autostradowe):

TBt8r1CpqJ9F4GIZUI8NU0tfILFDADDDKSrfnTDReAyJqkJ8bHJqaiUisjF3lLCpWOKoiVK0p4n3T5u5yWVctO4WGbxmW2d1uAi4b1AwESd95N5qWK1TIFCmF2cgKZaNGgwTTa9rTPUE2HV5GWzto1GsNSgnvtEnKlkm-AriivlQYaP87bEtYp5ObzTiVCJ-PuBO8tjK9FyGXugP20w0SIL2yykvlSTgIVanYSERjyyCtYcCkhuysp2ulz7kH1_NrzbuXJXZszdlrBJ4QxriiXu5tQnQY3UgJrYzKaH4NWOGtkt84_f_99ZdAy1OnOyRGMCGHyYS2TP5TLxeCf8fI7eZhfdGbyqzrVPEhuaoQ0qfMvTReFClIWDfCsomq1uJdFDwFGS9wdeneX2mCaKaVdaULaCQ3xGArIjsEjpcdrgv-e4UHb4yH6SxmeRgkdRYnxvOMG-F1SdYU_dao0A8jNtGQlatdZosoUrHFSN3FxzQCdIJ0JD4zq70zj7BD0MghE58a1VD8ps-tP9dc_mkWeo-9oeOUPKmlA-RPTe9th7QBgBcoqoVpTVrf_8ATZM5jNLe4X7nw7E13B9xZazwl12GXUe33NSxzSh7T3gUTFpjsJ69ITG2M5QSWJ51nPXBIcp28myEWCk0mtpTjSc4YTfQWgdZgBA1opacbeprLuf36dRbUvIo8nwNE6svOve3NEOzC_F7GNv8r4di-m_rYr77dOyNnNhIGBID2jL2LDGU6DA1oWAw1PgZsncNVk4=w1282-h961-no?authuser=0

Pozdrawiam,

47

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Gość korzysta z innego toola, niż Bimmer, ale to co poustawiał, to szacun:

Mnie się marzą te sportowe zegary od prawdziwej M, bo te które aa w standardzie, to maksymalny minimalizm.

Dlaczego nie mogę mieć np. temp. oleju, aktualnego biegu lub ilości km przejechanych od startu...?

• 2 lata później...
Opublikowano

Odświeżam temat z kodowaniem, może ktoś podzieli się swoimi pomysłami albo już zmodyfikowanymi rzeczami.

Ja korzystam z appki Bimmercode i adaptera vLinker BM+ Bluetooth. Aplikacja jest ok, ale adapter na bluetooth działa bardzo wolno i drugi raz na pewno wybrałbym droższą opcję (WiFi).

Obecnie udało się zakodować:

• Zmiana kąta przechylenia lusterka wstecznego przy cofaniu - 30 stopni. Domyślnie lusterko obniżało się na maksa w dół i nie było widać nic oprócz podłoża
  • Pasy - wyłączenie przypomnienia zapięcia pasów na starcie przy wejściu do samochodu
  • Pasy - wyłączenie przypominania o zapięciu pasów dla kierowcy podczas jazdy. Nie potrzebuję tego, a czasem przy np. przeparkowaniu auta jest to denerwujące
  • Pamięć start-stop: funkcja jest wyłączona do momentu, gdy się jej nie włączy. Nie trzeba przy każdym odpaleniu samochodu tego zmieniać, super przydatne
  • Active sound - wyłączenie podbicia dźwięku silnika z głośników (domyślnie niestety jest włączone)
  • Automatyczne składanie lusterek - wyłączone na zimę (to da się też wyklikać w idrive
  • Opóźnienie przy otwieraniu klapy bagażnika kluczykiem - 0,5s (żeby przypadkowo się nie otworzyła gdy kluczyk jest w kieszeni)
  • Widget ciśnienia i temperatury opon na kokpicie
  • Odtwarzanie wideo w ruchu - można włączyć film z pendrive podczas jazdy
  • Zegary z M sport competition - fajniejsza czcionka, logo M na górze, licznik wyskalowany tak jak standardowy (do 260)
  • Reguły klimatyzacji - automatyczne podgrzewanie fotela i kierownicy - włączenie opcji bez wykupionego Connected drive
  • Dźwięk silnika - dodana opcja w menu idrive, można wybrać dźwięk wydechu niezależnie od trybu jazdy (np. otwarte klapy jak w trybie sport podczas jazdy w trybie Comfort.

Co jeszcze chciałbym zrobić (ale nie wiem jak, albo nie wiem czy się da, może komuś się udało):

• składanie lusterek z kluczyka - zmniejszyć opóźnienie, żeby nie trzeba było tak długo trzymać przycisku na kluczyku
  • wyświetlanie aktualnego biegu (D1, D2 etc), analogicznie jak jest podczas jazdy ze skrzynią w trybie sport (S1, S2, S3). Tego niestety CHYBA nie da się zakodować
  • Opóźnienie przy otwieraniu klapy bagażnika przyciskiem na drzwiach kierowcy - żeby uniknąć przypadkowego otwarcia (ciekawe czy to działa podczas jazdy)

Wrzucam parę zdjęć, może się komuś przyda.

Zegary jakie można zakodować (oprócz standardowych):

M Sport competition: (jest też wersja wyskalowana do 330 km/h) - wg mnie najlepsze

image.thumb.png.c89ceaf383c05a1c05828023a132ac3d.png

M: (w nim niepoprawnie działa pokazywanie aktualnego biegu S1,S2 etc)

image.thumb.png.985d5f1b9222801f0044350464177076.png

Alpina:

image.thumb.png.2d838a508a6a14425818eeaa5cbde3ab.png

A tak wygląda w idrive wybór dźwięku silnika:

image.thumb.png.78086204d83736e9b0d0f68fccf94a71.png

Opublikowano

Zegary kodowaleś w standardowym trybie czy w expert mode? 

Ja mam BimmerCode + vLinker i połowę opcji nie mam dostępnych. 

Nawet w expert mode nie widzę opcji WL_TIMEOUT żeby wydłużyć świecenie Welcome lights. 

Jak wejdę w kodowanie licznika to nie mam tych opcji Alpina, M itp. 

W F31 to miałem mnóstwo opcji do wycieraczek, świateł, lusterek (właśnie tych opóźnień) teraz w g21 bieda. 

Czy ktoś wie z czego to wynika? 

Samochód ubogi? Adapter lipa? Czy BimmerCode przechodzi regres w kodowaniu?