Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak w temacie. Szukam schematu i opisu kolorów i funkcji kabli do zasilania tylnej wycieraczki i spryskiwacza oraz jak to włączyć.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

IMG-20220901-210503.jpg

IMG-20220901-210620.jpg

IMG-20220901-211028.jpg

Z tym sobie poradzisz, jest aplikacją WDS w sklepie Play, darmowa.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
IMG-20220901-210503.jpg

IMG-20220901-210620.jpg

IMG-20220901-211028.jpg

Z tym sobie poradzisz, jest aplikacją WDS w sklepie Play, darmowa.

Gdzieś widziałem chyba filmik jak gość naprawiał elektronikę w silniczku. Nie wiem czy mój wogole jest sprawny. A jeśli instalacja będzie w klapie i na zawiasie cała a silniczek uszkodzony to spryskiwacze też nie będą reagować?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Według schematu pompka jest sterowana z elektroniki silnika wycieraczki.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
Według schematu pompka jest sterowana z elektroniki silnika wycieraczki.

A sama pompka gdzie się znajduje? To jest ta sama co na przód? Koło prawego przedniego koła ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W prawym nadkolu masz zbiornik na płyn i tam jest od 1 do 3 pompek w zależności od wyposażenia auta. Pompka przód i tył (kombi) jest tego samego typu, jeśli masz ksenony to trzecia jest inna, mocniejsza. Warto wymienić wszystkie, to nie są drogie rzeczy, a dostęp nie należy do najłatwiejszych szczególnie w zimie. Kupowałem FEBI, działają drugi rok.
Opublikowano
W prawym nadkolu masz zbiornik na płyn i tam jest od 1 do 3 pompek w zależności od wyposażenia auta. Pompka przód i tył (kombi) jest tego samego typu, jeśli masz ksenony to trzecia jest inna, mocniejsza. Warto wymienić wszystkie, to nie są drogie rzeczy, a dostęp nie należy do najłatwiejszych szczególnie w zimie. Kupowałem FEBI, działają drugi rok.

Super. No na razie sprawdzę czy dochodzi prąd i czy same pompki działają

Opublikowano
Daj znać co tam doszedłeś z tym...

A z tym mikrostykiem robiłeś już?

Jeszcze nie działałem. czasu brakuje. Ale będę pisał jakby co.

A mikrostyk szukałem z jakiś zabawek , pilotów. Jeszcze do elektronicznego sklepu się muszę udać ale to pod koniec tygodnia.

Opublikowano
Bo jest na allegro nowy mikrostyk w obudowie gotowy do montażu tyle że pisze bmw e46 i teraz nie wiem czy np średnica otworów w szybach tylnych jest rożna dla e39 i e46 ?
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Ok jak cos to daj znac co i jak

Dziubałem dziś przy zamku szyby. Pod obudową wychodzą przewody od mikrostyku. Miałem pękniętą kostkę więc je zlutowałem.

Od góry w obudowie powinny wychodzić dwa przewody do mikrostyku. Jeden miałem urwany. Taki kikut wewnątrz wystawił więc do niego dolutowałem przewód. I po zwarciu szyba się otwiera. Na dziś koniec. Jutro będę lutował do niego mikrostyk (z automatycznej sekretarki z telefonu stacjonarnego) i jakoś go zamontuje. Dorobię estetyczną zaślepke i musi działać.

Opublikowano
No i zrobione. Jak pisałem, kawałek płytki z mikrostykiem oszlifowałem na kształt otworu tak żeby mikrostyk opierał się o przycisk pod wycietaczką i by można było go wcisnąć. Do płytki dolutowałem kable wychodzące z klapy. Do robiłem estetyczną zaślepke z czarnego tworzywa i działa jak BeeMka chciała
Opublikowano
Dziś dobrałem się do kabli na zawiasie klapy. Były a raczej są w kiepskim stanie. Lutowanie w tym miejscu to kiepski pomysł. Wolałby aby w miejscu gdzie przewody pracują przy otwieraniu i zamykaniu klapy były w jednym kawałku. Myślałem wymienić odcinki od głośnika do mniej więcej połowy klapy. Co wy na to?
Opublikowano
No i wymieniłem kable na nowe. Od głośnika aż do dołu klapy. Coś pomogło bo zaczęły świecić przeciwmgielne i chodzi pompka spryskiwacza. A silniczek wycieraczki milczy.
Opublikowano
Z pr,odu pod nadkolem masz zbiorniczek sprawdz silniczek czy nie spalony.

Ile placiles za przewody?

Pompka chodzi, leje wodę na szybę a to oznacza że i manetka sprawna bo daje sygnał. A silniczek wycieraczki stoi. Może płytka.

A kable miałem. Zbieram takie rzeczy. Nowa wiązka 8 żył. Więc kolory mi się powtarzały ale odpowiednio je poznaczyłem i łączyłem pojedynczo.

Tylko moje przewody są troszkę grubsze. W zawiasie się mieszczą ale pod plastikiem i uszczelką wzdłuż ramki klapy było trochę zabawy by je estetycznie schować .

Opublikowano
Znalazłem na Allegro zestaw naprawczy tych kabli. Kolory i grubości przewodów jak oryginał. Ale raz cena duża. A dwa, są to krótkie odcinki w pęczku z zrobionymi końcówkami do zaciskania. Tylko że jeden ich koniec będzie gdzieś prZy zawiasie na górze klapy. Tak jakoś wyjdzie. I wszystkie te złączki będą w jednym miejscu. Zrobi się takie przegrubiebie że to dopiero będzie Meksyk schować pod plastik.
Opublikowano

Dzisiaj sprawdziłem prąd w kostkach od silniczka.

Wpiąłem się w czerwony przewód dużej kostki 3pin a potem mierzyłem przejście między tym kablem (czerwony gruby) a kablami od sterowania z kostki 6pin.

Manetka w pozycji 0

prąd jest tylko w kablu brązowo-żółtym (4)

Manetka w pozycji 1 czyli włączona wycieraczka tylna,

prąd jest w brązowo-żółtym(4). I biało-czarnym (1).

Manetka w pozycji 2 czyli tylny spryskiwacz:

prąd jest w brązowo-żółtym(4) oraz w czarnym(2).

Wszędzie 12v.

Opublikowano
To skoro kable mam nowe, prąd jest zmienia się jego przepływ w przewodach przy przełączeniu manetki a silniczek nie chodzi to zostaje mi płytka sterująca. Czyli naprawa lub wymiana. Chyba że gdZieś po drodze jest jakiś przekaźnik.