Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zamierzam wymienić poduszki silnika i skrzyni biegów. Czy ktoś wie kto produkował/uje oryginalne poduszki dla BMW? Albo ma dobre doświadczenie z którymś producentem? Do poprzedniego auta włożyłem zamienniki SWAG i było niewiele lepiej niż na zyżytych.

Znalazłem odpowiedniki Corteco oraz LEMFORDER. Bardziej skłaniam się do Corteco bo ma podobne oznaczenia jak oryginalne a po za tym w wielu miejscach można przeczytać, że Lemforder ostatnio zaliczył zjazd jakościowy. Co do poduszki skrzyni biegów na pewno dostawcą jest/był Lemforder bo oznaczenia są identyczne oprócz wiadomo loga BMW.

Corteco 80000695

LEMFÖRDER 3571801

LEMFÖRDER 33250 01

Opublikowano

Bujałem się teraz z poduszkami, poleciłbym mimo wszystko oryginały, założyłem Febi i po tygodniu jedna się wylała i całkowicie "siadła", lemfordera odradzał mi mechanik właśnie ze względu na coraz więcej wadliwych ich części.

O corteco słyszałem tyle, że montowali na pierwszy montaż a potem odsprzedawali też lemforderowi.

Opublikowano
Po wymianie poduszek silnika na Lemforder, pojawiły się u mnie dziwne drgania. Okazało się, że nowe poduszki były sztywniejsze (te 12 letnie były już zmęczone) i drgania przejęły słabsze (zużyte) elementy zawieszenia. Musiałem wymienić przednie wahacze, gdyż bujałem się również z biciem kierownicy przy hamowaniu autostradowym (nowe piasty/tarcze/klocki). Zanim do tego doszedłem rzucałem nie powiem czym w tego Lemfordera, jaki to badziew. Po tym musiałem zwrócic honor, po wymianie wahaczy wszelakie drgania ustały. Mogę śmiało polecić te poduszki.
Opublikowano
W tym wypadku polecał bym oryginał. Tak wiem, droższe ale raczej pewne, ze nie padną w krótkim czasie. Sam kupiłem FEBI ale je oddałem i kupilem OE.
Opublikowano
Też febi, odrazu po założeniu czuć, że wibruje wszystko. Po pewnym czasie jeszcze gorzej, sporo rzeczy wpada w rezonans na wolnych obrotach.