Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam silnik m57n2 oryginalnie 197KM, zrobiony program na 240KM, wykodowany egr. Czy ktos moglby powiedziec ile pokazuje przeplywomierz z odlaczonym EGR na wolnych obrotach i przy obciazeniu? u mnie ok. 450mg. Przy max obciazeniu na 2 i 3 biegu nawet 1300mg. Mozliwe ze wszystko jest ok, ale wywalilo mi blad 3ff0 - blad przeplywomierza poza tolerancja. Mam druga przeplywke na podmianke i pokazuje max 1200mg a na wolnych 430mg, czyli "zaniza" lub jest ok a pierwsza "zawyza" wartosci
Opublikowano

Witam

U mnie na cieplym, odłączonym podciśnieniu z egr i wolnych obrotach napewno przepływomierz pokazywał więcej. Mam 530d 306D3 M57N2 170 KW. Szczelność dolotu i odmy ma wpływ na odczyty przepływomierza. Nie jestem pewny ale z egr było około 400 a bez 600.

Przeplywomierz można adaptować w Inpie

Twoje różnice w wartosciach na wolnych obrotach są małe ale te pod obciażeniem już mogą raczej powodować błąd. Jest coś takiego jak zamrożone ramki (freeze frame) czyli parametry przy jakich wystąpił błąd, czyli np obroty silnika temp. silnika, odczyt z przeplywomierza itp. Te zamrożone ramki pomagają namierzyć usterkę, bo to że odczyt z przeplywomierza wyszedł poza zakres nie musi oznaczać uszkodzonego przepływomierza. Odczyt moze wyjść poza zakres w górę albo w dół Dodatkowo i inpie można podejrzeć jaki jest "Ist" a jaki "soll"

Ist to jest parametr odczytany a soll jaki powinien być prawidłowy według komputera w danej chwili.