Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

jakiś czas temu radio odmówiło posłuszeństwa i nie łapie żadnych stacji. Słychać tylko szum. Sprawdzone zostały:

- bezpieczniki - wszystkie w porządku,

- radio - z anteną na krótko łapie wszystkie stacje,

- antena fizyczna - z przewodem na krótko od gniazda anteny na dachu brak sygnału

Przypuszczeniem był padnięty wzmacniacz, ale ani w tylnym słupku prawym ani lewym go nie ma. Pod plastikiem klapy tylnej również nie. Pod podsufitka również pustka.

Czy ktoś wie gdzie jest ten wzmacniacz? A może idę złym tropem?

(autko to e81 n43 z 2008 roku)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wzmacniacz w bazie anteny na dachu . Są 2 przewody , antenowy z sygnałem i zasilanie . Albo brak zasilania albo masa z karoserii nie łączy . Lub woda wlazła do elektroniki . Częstym problemem jest puchnięcie aluminiowej bazy anteny . Wstępnie podbija uszczelkę i woda wchodzi do auta . Dalej to już do anteny wlezie .

Jest jeszcze wzmacniacz diversity i z rysunku wynika że jest w klapie bagażnika . Odpowiednie ścieżki na szybie robią za dodatkową antenę . Albo wzmacniacz padł albo wiązka klapy . Ja to bym ten wynalazek wywalił - pominął .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Większość e8x nie ma modulu diversity. Przynajmniej nie spotkałem chyba jeszcze takiej. Odbiornik do kluczyka auta pelni wtedy lusterko i jeżeli kluczyk ci dziala to obstawiam, że nie masz diversity. Wtedy antena radia idzie bezpośrednio na dach jak kolega napisal wyżej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To chyba jak jest DAB występuje . Bo też były te moduły na diagramie .

Nawet stoją takie dwa 1 er pod oknem i oba widzę że te anteny to już dawno straciły szczelność bo je podniosło kilka mm .

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zamówiłam inną używaną antenę ze wzmacniaczem, ale również brak sygnału.

Ta moja stara antena faktycznie była już po przejściach, chociaż 'nowa' też w sumie nie wyglądała jak nowa...

Ale zastanawia mnie jedna rzecz. Tak jak po podłączeniu grubego drutu na krótko do radia łapało wszystkie stacje, to czemu po podłączeniu drutu pod wejście do wzmacniacza na dachu była cisza?

To możliwe, że przewody od radia do anteny się przetarły?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Prędzej ktos je uciął. Sprawdź miernikiem, czy jest przejscie od wtyczki przy antenie do wryczki przy radiu.
  • 9 miesięcy temu...