Skocz do zawartości

[320i] Problemy z zamkiem centralnym (sedan)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problemy z swoim E46. Niedawno doszło do uszkodzenia modułu komfortu. Objawy centralny nie reaguje na pilot. Wymieniony na nowy używany ale sprawny. Sprawdzany na innej Bmce. Na moim samochodzie nie działał, jeździłem tak z 2tyg aż pewnego upalnego dnia nagle udało się zakodować kluczyk i tak działał przez 2 miesiące. Aktualnie deszcze itp, wjechałem w kałuże większa, przejechałem jeszcze kilka KM wysiadłem zamknąłem normalnie z pilota ale otworzyć się już nie chciał. Przekręcenie kluczykiem w zamku otwiera wszystkie drzwi, lecz przy próbie zamknięcia zamyka tylko drzwi kierowcy i to bez charakterystycznego dźwięku. Przy tym wszystkim zaczęły działać funkcje które nie działały np. autoryglowanie po przekroczeniu Xkm. Naprawdę mam już dość, nigdzie nie mogę znaleźć przyczyny tego. Dodam tylko że moduł na innej Bmce działa bez zarzutu..
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdzałeś odbiornik pilotów? (Z tyłu na słupku lub w lusterku wstecznym)
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
Sprawdzałeś odbiornik pilotów? (Z tyłu na słupku lub w lusterku wstecznym)

Ale czy uszkodzony wzmacniacz może się wiązać z nie działającym zamykaniem z przekluczenia? Wczoraj wszystko działało do momentu kałuży.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może kałuża to zbieg okoliczności. Sprawdź odbiornik i bezpieczniki: F9, F48, F49, F52, F60, F71.

Sprawdź jeszcze wtyczkę na przepuście między drzwiami kierowcy a karoseria czy styki nie zaśniedziały (może od tego zacznij). Trzeba odkręcić jedna śrubę na gumowej osłonie na słupku.

Opublikowano
Więc tak, bezpieczniki wszystkie które wypisałeś są ok, podmieniłem wzmacniacz nic to nie dało. Podpiąłem truchło pod inpe, i w diagnostyce centralnego wywaliło tylko błąd bezpieczników ale to przez to że się nimi bawiłem. Jutro rozbiore bardziej tą wiązkę bo jakiś słaby dostęp przez to miejsce o którym napisałeś..
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Otwierasz drzwi do końca, między drzwiami a słupkiem idzie guma i jest przykręcona jedną śrubka do słupka, po wykręceniu przesuwasz chyba w dół jakieś 0,5cm i wychodzi na zewnątrz. Teraz możesz rozpiąć i zapiąć kilka razy, a jak zaśniedziałe mocno to trzeba czyścić.
Opublikowano
Otwierasz drzwi do końca, między drzwiami a słupkiem idzie guma i jest przykręcona jedną śrubka do słupka, po wykręceniu przesuwasz chyba w dół jakieś 0,5cm i wychodzi na zewnątrz. Teraz możesz rozpiąć i zapiąć kilka razy, a jak zaśniedziałe mocno to trzeba czyścić.

Zrobiłem tak ale nie miałem jak rozpiąć tego

Opublikowano
Harmonijka rozebrana styki wyczyszczone i potraktowane kontakt sprayem, niestety nic to nie dało. Auto dalej nie zamyka się z przekręcenia i nie reaguje na pilota
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podepnij inpę i sprawdź stany zamków czy wszystko pokazuje.
Opublikowano
W zakładce inputs central locking nie wyświetla czy są drzwi zamknięte czy nie, jedynie wykrywa naciśnięcie przycisku środkowego na tunelu
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ostatnie co mozna zrobić to podmienić zamek w drzwiach kierowcy, to jest prawdopodobnie przyczyną że z kluczyka się nie zamyka. Jak to nie pomoże to schemat i kabelek po kabelku.