Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BMW E90 silnik:N43B20A

rok 2008 - 214 tysięcy przebiegu.

Witam od pewnego czasu mam problem z ubytkiem oleju w samochodzie na 1 tysiąc km ok 1,5l litra oleju.

Objawy puszczający na światłach biały dymek z wydechu , auto po wymianie uszczelniaczy zaworowych i dalej to samo.

Nie zaobserwowałem żadnych wycieków z pod maski ani w okolicach silnika.

Niestety mechanicy okoliczni słabo się orientują w BMW :oops: (każdy z nich wymyśla co innego)

Jeżeli ktoś miał podobny problem że po wymianie uszczelniaczy zaworowych samochód pobierał olej to proszę o poradę.

z góry dziękuję.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
silnik zajechany, do wymiany, niestety.. chyba, że idziesz w remont i grube $$$$

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

Opublikowano
silnik zajechany, do wymiany, niestety.. chyba, że idziesz w remont i grube $$$$

Raczej mi się nie wydaje żeby był aż tak bardzo "zajechany" kupiłem było nie całe 204 tysiące po 11 tysiącach zaczął się problem olejowy.

Większość majstrów regionalnych że tak to określę mówiła że silnik dobrze pracuje. Auto nie traci mocy itp jak to mówią nic nie stuka nic nie puka tylko olej ucieka :lol:

Zdaje sobie sprawę że auto niestety nie jest nie ukrywajmy pierwszej młodości i tez ma swoje lata..

Ale niestety żaden mechanik w okolicy nie mógł określić konkretnego schematu zdiagnozowania żeby ustalić dlaczego ten olej ucieka.. jaka część mogła uleć wyeksploatowaniu tylko

cytując (Panie wymień Pan silnik Panie remont Panie chłodnica do wymiany)... A co najbardziej zabawne na pseudo serwisie BMW chcieli mi chłodnice wymieniać gdzie chłodnica sprawna... :mad2:

Na wymianę uszczelniaczy zaprowadziłem samochód do "renomowanego" mechanika co się później okazało ledwo zdążyłem wyjechać z warsztatu i błąd wypadania zapłonu

a zaprowadziłem auto sprawne... Może uszczelniacze też zostały tak wymienione... :duh:

Nawet jeżeli by chodziło o remont albo wymianę silnika to niestety strach oddawać auta w okolicach żeby nie popsuli bardziej..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szkoda, że nie jesteś z okolic śląska, spróbował bym pomóc

6CiWSrm.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szkoda, że nie jesteś z okolic śląska, spróbował bym pomóc

6CiWSrm.png