Skocz do zawartości

F10 535d po dzwonku błędy

lisekk1981

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem nowy na forum, jest to także moja pierwsza bawarka w życiu, proszę nie bić za to że jestem laikiem :D .

Auto 535d 2012 292000 kupiłem lekko stuknięte z przodu,poduszki nie wystrzeliły.

Rozwalone lampy, zderzak, leciutko podgięta maska, wgięty pas.

Auto mocno wyposażone night vision, asystent pasa ruchu, aktywny tempomat, kamery 360 etc.. Wymieniłem wszystkie części blacharki, oczywiście wszystko było porozpinane więc wysypało dużo błędów które zostały pokasowane.

Jednak nadal wyskakiwał błąd mechaniczny klapek kolektora, auto nie miało mocy wyskakiwał błąd napędu i ograniczenie mocy silnika, za namową kolegi usunąłem klapki czyszcząc kolektor i chłodniczkę spalin, wymieniłem silniczek klap. O dziwo nagle auto zaczeło jechać, niestety tylko chwilę :/. Znowu wyskakuje błąd klapek,pytanie czy po usunięciu trzeba je wyprogramować ?

Kolejną rzeczą, która wyskoczyła po kilku dniach to awaria tempomatu aktywnego, oraz czujnika zbliżania się do pojazdu podczas jazdy, są na tym samym radarze. Czy z zamieszczonych kodów błędów można dojść czy to radar został uszkodzony podczas uderzenia czy może wiązka ?

Także asystent pasa ruchu wywala błąd, po włączeniu pokazuje że mija mnie auto lecz gdy włączę kierunkowskaz nie wibruje mi kierownica tylko wywala błąd.

Czy ktoś wie gdzie w Krakowie lub okolicach jest ktoś kto mi to ogarnie nie za miliony monet? :wink:

Poniżej link do zdjęć

https://megawrzuta.pl/filesgroup/bdd20b3682318d7c850c41794381c3a0.html

https://megawrzuta.pl/filesgroup/686b4b4b2b44fea1482c5d707cf0ebf2.html

Z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałość dla laika.

Pozdrawiam

Błąd odnośnie AUC, możesz wstępnie olać, to jest czujnik smrodu, bez niego nie działa przycisk auto odnośnie zmiany obiegu wewnętrzny/zewnętrzny

Odnośnie wibracji w kierownicy wygląda, że silniczek nie jest podpięty. Jesteś pewien, że poduszka nie wystrzeliła? ani że ktoś nie zmienił kierownicy? Proponuję zajrzeć do środka czy w ogóle jest ten silniczek oraz sprawdzić przewody idące do manetek

Czy obudowa od radaru jest połamana?

Dziwny jest błąd "28CD00, LIN, messae; radiator shutter: mising" w wersjach z Night Vision nie było żaluzji chłodnicy.

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination

Błąd odnośnie AUC, możesz wstępnie olać, to jest czujnik smrodu, bez niego nie działa przycisk auto odnośnie zmiany obiegu wewnętrzny/zewnętrzny

Odnośnie wibracji w kierownicy wygląda, że silniczek nie jest podpięty. Jesteś pewien, że poduszka nie wystrzeliła? ani że ktoś nie zmienił kierownicy? Proponuję zajrzeć do środka czy w ogóle jest ten silniczek oraz sprawdzić przewody idące do manetek

Czy obudowa od radaru jest połamana?

Dziwny jest błąd "28CD00, LIN, messae; radiator shutter: mising" w wersjach z Night Vision nie było żaluzji chłodnicy.

Auto kupione ze strony która sprzedaje powypadkowe auta, to jest leasingowane do końca i wydaje mi się ze poduszki były nie ruszone, sprawdzę silniczek od kiery w takim razie, ogólnie wydaje mi się jakby wspomaganie kulało w porównaniu do x5 tu chodzi ciężko kierownica.

Obudowa radaru nie jest połamana.

Dokładnie nie było żaluzji.

sprawdzę silniczek od kiery w takim razie, ogólnie wydaje mi się jakby wspomaganie kulało w porównaniu do x5 tu chodzi ciężko kierownica. .

Silniczek od wibracji jest w samej kierownicy (jak wyciągniesz poduszkę to na dole), on nie ma nic wspólnego ze wspomaganiem.

Próbowałeś kasować błędy od radaru? pojawiają się ponownie?

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination

sprawdzę silniczek od kiery w takim razie, ogólnie wydaje mi się jakby wspomaganie kulało w porównaniu do x5 tu chodzi ciężko kierownica. .

Silniczek od wibracji jest w samej kierownicy (jak wyciągniesz poduszkę to na dole), on nie ma nic wspólnego ze wspomaganiem.

Próbowałeś kasować błędy od radaru? pojawiają się ponownie?

Tak kasowałem, jeździła nawet z dwie godziny bez problemu po czym z niczego wywaliła błędy.

odnośnie błędów ACC to odepnij radar, spróbuj go uaktywnić i zobacz czy potem masz takie same błędy. To może wyglądać na błąd komunikacji, jak te same to sprawdź wiązkę od radaru.

• 2 tygodnie później...
Tylko takie zdjęcia znalazłem.

Jak możesz to przepisz numery błędów bo nie mogę otworzyć twoich zdjęć.

1VnXv2n05J

1VnXywKyih

1VnXjZZY3G

F08dHtOt

BWpWYcDU

Witam, przepraszam że tak późno ale permanentny brak czasu. Podaję kody błędów:

28cd00

27B900

244C00

48004A

D0196C

D019EE

D01411

D01413

D01A18

ICMIntergrated Chessis Management Fault 6

Airbag-SZL Switch centre stering column Fault 1

C9AC00- Lin bus vibraction steering wheel actuator not connected

C90D74

E71429

28Cd00

253400

278F00

27B900

24100

Trochę tego jest, podmieniałem już 4 nastawniki klap kolektora i z każdym to samo, jak trzymam obroty powyżej 2500-3000 to auto nie wywala błędu i jeździ normalnie a jak jadę delikatnie to błąd napędu i ograniczenie mocy.