Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć :D

zakupiłem e38 z silnikiem m52b28 z założoną instalacja LPG, furka 3 lata temu sprowadzona z Holandii.

Sama instalacja wyglądała bardzo archaicznie (3 reduktory), dodatkowo butla miała datę ważności do 2013 roku :lol: .

Od początku był problem z lewym powietrzem dlatego nie cackając się postanowiłem wywalić całe LPG i założyć „nowy” kolektor bez dziur (dzięki Kaszi za kolektor). Przy okazji jak miałem wszystko odkryte to wymieniłem czujnik wałka, wału, krokowiec, gumy od dolotu…a nawet z marszu dałem nowe świecie i „nowe” cewki.

Po wywaleniu LPG auto nie chce zapalić. Kręci, kręci ale nie odpala. Iskra jest (sprawdzałem plakiem), pompa paliwa działa, paliwo jest. Podpinałem iste oraz inpe - brak błędów.

Ręce mi opadają, gdzie szukac przyczyny?

Zakładam ze jakieś kabelki od LPG musiał być połączony z ori wiązką…ale w którym miejscu? Wywalał ktoś też LPG i miał podobny problem?

Jak wrócę do domu wrzucę fotki pacjenta, siedzę teraz wkur. na warsztacie :8)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zobaczcie instalację od wtrysków, wtryski gazowe biorą sygnały z wtryskiwaczy benzynowych, i jak się je montuje to tnie się te przewody i dopina do instalacji gazowej, po wyłączeniu gazu, instalka przepina te sygnały i samochód normalnie pali na benzynie, ale to powinno być proste, bo instalacja wtryskiwaczy BMW ma te przewody w określonych kolorach, i usunięcie LPG, to odlutowanie przewodów centralki i przylutowanie przeciętych BMW w miejscu przecięcia. Usuwałem też w swojej V8 LPG i nie było żadnych problemów. Chyba że temat nie jest związany z LPG, tylko z jakimś czujnikiem który równolegle wymieniałeś, no ale to powinien być raczej błąd..