Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem posiadaczem BMW e61 525d 177km 2006 prawie 2 lata. Jestem za granicą i za 4 tyg wracam do Polski ostatnio autko się pogniewało i mi wysypało błędy i jestem trochę przerażony. Nie jestem mechanikiem ani nie mam jakieś dużej wiedzy dlatego mam prośbę w ocenie sytuacji wiadomo że po samych błędach nikt nie powie że to i to za tyle i tyle ale chciałbym wiedzieć w przybliżeniu jakie mogą być koszta naprawy i czy nie lepiej będzie już kupić inny słupek. Z góry dzięki za pomoc.

https://drive.google.com/file/d/1LEvlTgBCFISKMG2a8tsmAqOOc--6SLnH/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1LFWX3xL_q-Y4SjcC_JM4T_dMXL_lMYbY/view?usp=sharing

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

DPF się nie wypala i większość błędów z tym powiązanych (DPF i EGR).

Do wymiany, albo naprawy przepustnica (bo wali błędem) i pewnie przy okazji termostaty (ciężko będzie sprawdzić latem, ale lepiej profilaktycznie wymienić). Bez temperatury i sprawnej przepustnicy wypalanie DPF nie ruszy.

Jak masz mocno DPF zawalony to pewnie wypadałoby do prania chemicznego już oddać.

No i standardowo świece żarowe (sterownik chyba nie, bo na wszystkich cylndrach by wywalał błedy) no i klema IBS.

Kilka tysiaków pójdzie na ogarnięcie.

U mnie było mniej więcej:

Przepustnica 600-800

pranie chemiczne DFP około 1000 z wysyłką i robocizną

Temostaty kilka stówek z robotą i nowym płynem

Klema nowa około 700 o ile dobrze pamiętam.

Opublikowano

Standardowy zestaw prac dla M57.

Zobacz czy na twoim rynku są dostępne pianki do czysczenia DPF - możesz podratować tak filtr przed podróżą i naprawami zająć się w Polsce.

Z jednej strony się nie opłaca bo jak to zsumujesz to kupisz 5 lat młodsze ale z N57 gdzie ten plus to nie 5k tylko 10k.

Standardowy dylemat osób stołujących się w starych BMW.

Samochód i tak z przeznaczeniem do przyprowadzenia do Polski, więc musisz dojechać. :cool2:

edit:

Lepiej zresztą na zachodzie tego nie naprawiać, wymienią filtr, bez usuwania przyczyny, przy okazji popsują wszystko co stanie na drodze do jego wyjęcia, wtedy wydadzą ekspertyzę o konieczności sprzedaży na wschód.