Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z błędem A832, nie znalazłem żadnych informacji na jego temat.

Objawy: podczas zatrzymywania autka, np przy zatrzymaniu się przed skrzyżowaniem wydaje sygnał dźwiękowy oraz na desce miga obramowanie wskaźnika "D", oraz gdy na postoju wcisnę przycisk "P" nie podświetla się on na lewarku.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

Mam problem z błędem A832, nie znalazłem żadnych informacji na jego temat.
.... ja tez . :cry:

... ale : " A838 " , " A830 " oraz " A833 " => GWS => Gang_Wahl_Schalter => Gangwahlschalter = > Przełącznik zmiany biegów

https://5series.net/forums/attachments/e60-discussion-2/40697d1195438363-problems-already-new-stick-shift-my-535xi-2008-sib_250207.pdf

A838 GWS "Play protection blocking active". This fault is set when a lock button is pressed and released

numerous times (more than 20 times during a 40 seconds time period with KL15 on). After the fault is

set, the locking function does not work – the shifter can be moved forwards and backwards without

pressing the unlock button. D or R is not engaged. The transmission stays in Park.

A838 "Blokada zabezpieczenia przed odtwarzaniem aktywna". Usterka ta jest ustawiona, gdy przycisk blokady zostanie wciśnięty i zwolniony

wielokrotnie (więcej niż 20 razy w czasie 40 sekund przy włączonym KL15). Po ustawieniu usterki

Po ustawieniu usterki nie działa funkcja blokady - dźwignia może być przesuwana do przodu i do tyłu bez

naciśnięcia przycisku odblokowującego. D lub R nie jest włączony. Skrzynia biegów pozostaje w pozycji Park.

A830 GWS "Resetting system faulty". This fault is set if the GWS shifter cannot return from the steptronic

gate (left position) to the middle position when P is selected. The main reason for this fault is a

mechanical blockage. If the shifter is being manually held to the left while the P button is pressed, after

five return attempts the A830 fault will be set with the P indicator flashing. Also, this fault may occur

under extreme environmental conditions: extremely high or low ambient temperatures; under voltage

conditions; or due to incorrect installation (excessive pressure from the shift gate bezel on the shifter disc)

A830 "Błąd systemu resetowania". Ten błąd jest ustawiony, jeśli przełącznik GWS nie może powrócić z bramki steptronic

bramki (lewe położenie) do położenia środkowego po wybraniu P. Główną przyczyną tego błędu jest

blokada mechaniczna. Jeżeli shifter jest ręcznie przytrzymywany w lewo podczas naciskania przycisku P, to po

pięciu próbach powrotu usterka A830 zostanie ustawiona z migającym wskaźnikiem P. Ponadto, usterka ta może wystąpić

w ekstremalnych warunkach otoczenia: w bardzo wysokich lub niskich temperaturach otoczenia; pod napięciem

lub z powodu nieprawidłowej instalacji (nadmierny nacisk maskownicy bramki zmiany biegów na tarczę zmiany biegów).

A833 GWS : Taster Entsperren klemmt

A833: Przycisk odblokowujący zablokowany

Pozdrawiam Andrzej