Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Panowie i Panie. Problem jak w temacie, ząbkuje przednie opony mimo, że geometria pełna zrobiona książkowo, zawieszenie w stanie fabrycznym, wszystko porobione na częściach oryginalnych. Czy w bmw trzeba zbieżność ustawiać jakoś inaczej, żeby było jak należy? Spec który mi ustawiał twierdzi, że nie ma czegoś takiego, że ustawia się inaczej niż ma być, czyli bardziej zbieżnie czy rozbieżnie, z kolei mechanik twierdzi, że bmw powinno być ustawione lekko zbieżnie (czy jakoś tak), nie mam pojęcia czego sie trzymać. Faktem jest, że zawieszenie całe nowe, auto jeździ fajnie, ale ząbkuje przednie opony po zewnętrznych stronach. Jakieś sugestie?
Opublikowano

Dużo zależy od marki opon i oczywiście sprawności zawieszenia.

Najgorsze były conti 3e.

Moj mechanik odradza zamianę przód/tył … wtedy takie ząbkowanie od wewnątrz może się pojawić

Opublikowano
Będę zmieniał na Michellin Primacy 3 runflat, czyli jeden z najlepszych wyborów do tego samochodu. Nie chciałbym tylko, żeby załatwiło mi kolejne, dość drogie opony.
Opublikowano
Ktoś ma jakieś doświadczenie w tej kwestii? Chodzi mi o zbieżność, ma być książkowo, czy są jednak wskazówki innego ustawienia.
Opublikowano

A ja słyszałem, że to normalne i zamierzone działanie producentów w celu poprawy odczuć z jazdy. W Audi A6 C8 też ząbkuje w Mercedesach też ile razy popatrzę u znajomych mają ten problem. Po nastawach fabrycznych będzie właśnie schodkowało...

Ci co ustawiają geometrię w BMW od lat często pytaja, czy ustawić tak żeby było fabrycznie czy tak, żeby nie ząbkowało :)