Skocz do zawartości

Powazny problem z elektryką

feb0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od paru dni mam problem z elektryką w e90 2005r 318d

Przy przekroczeniu 3k rpm auto wywala błąd abs, trakcje i na zólto ręczny, w momencie wywalenia błędów licznik prędkości przestaje działać i dana fala radiowa przestaje odbierać sygnał, inne działają.

Jednak najgorszym momentem było jak auto zaczelo totalnie glupieć, akumulator na zolto sie palił, prędkościomierz nie działał razem z chwilowym zuzyciem paliwa, kierunki nie odbijały, raz zalaczyly sie same wycieraczki i podświetlenie pomarańczowe ( to z góry) zaczeło migotać, razem z podświetleniem guzika start. Na drugi dzień provlem ustąpił lecz zostało właśnie powyższe abs,trakcja itp po przekraczaniu 3k rpm, mam wrażenie że na rozgrzanym silniku się to nasila. jakies Pomysły?

• Zasłużeni forumowicze

W pierwszej kolejności doładuj prostownikiem akumulator.

Nie wiem jak wygląda u ciebie rolka na alternatorze ale narysuj na niej markerem średnicę i przejedź się . Jak zacznie ci wariować zatrzymaj się i zobacz czy narysowana linia jest w całości?

Kolejna sprawa, odpala ukryte menu i sprawdź co się dzieje z napięciem ładowania w czasie awarii.

W pierwszej kolejności doładuj prostownikiem akumulator.

Nie wiem jak wygląda u ciebie rolka na alternatorze ale narysuj na niej markerem średnicę i przejedź się . Jak zacznie ci wariować zatrzymaj się i zobacz czy narysowana linia jest w całości?

Kolejna sprawa, odpala ukryte menu i sprawdź co się dzieje z napięciem ładowania w czasie awarii.

Czyli może akumulator padać?

Bo znajomy powiedział, że kabel plusowy też może się kończyć.

I czemu objawy są podobne do koronki abs/czujnika?

Do regeneracji zapewne pójdzie alternator.....

Regulator napięcia uszkodzony będzie .

Kiedyś taka usługa kosztowała 350zl..plus wyciągnięcie alternatora.

Chodz samemu dasz rade :)

100% obie z tych rzeczy?