Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Posiadam x 3 e 83 z 2005 roku (końcówka 2004), auto kupione na felgach 18 letnich, Opony przód miał :235/50, tył : 255/45. Niestety wulkanizator przy zdejmowaniu starych opon letnich do prostowania felgi nie zaznaczył która para ma być na przód a która na tył, stąd moje pytanie jakie rozmiary felg powinny być na przednią oś a które na tylną? Docelowo chcę założyć na nie Opony Uniroyal RainSport 5

Rozmiary z czytane z Felg :

E9J x 18 FH2 IS 51 BMW 3 401 203

E9J x 18 FH2 IS 51 BMW 3 401 203

E8J x 18 EH2 IS 46 BMW 3 401 202

E8J x 18 EH2 IS 46 BMW 3 401 202

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
przód 8j, tył 9j. Pilnuj rozmiarów opon, żeby x-drive się nie zbuntował. Najlepiej jednak z homologacją (* - gwiazdka) opony.
Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano

Dziękuje za odpowiedź. Co do rozmiarów, to oczywiście jestem świadom tego że muszą być takie jakie powinny ze zwględu na x-drive. Czy Opony rzeczywiście muszą posiadać homologację *?Te homologowane dunlopa mam po 60 zł drożej za sztukę i z 2021 r(klasa D opory toczenia,klasa B hamowanie na mokrej nawierzchni) ,gdzie Uniroyal dostępny jest z 2022 (Klasa C opory toczenia, klasa A hamowanie na mokrej nawierzchni )także wydają się chyba lepszym wyborem?

Indeks nośności właściwy dla x 3 to 97 ?