Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moze na przykładzie E32 pokażę (dane z instrukcji obsługi ) jak wyglada przyspieszenie 0-50 km/h poszczególnych wersji -

730i R6 manual 188 KM - 2,9 s

730i V8 manual 218 KM - 2,7 s

735i R6 manual 211 KM - 2,5 s

750i V12 auto - 300 KM - 3,2s

740i V8 auto - 286 KM - 3,1 s

widac chyba wyraźnie co ma lepszy start -manual czy automat :twisted2:

• Odpowiedzi 77
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Nie wiem czy pomiary 0-50 km/h mogą świadczyć o wyższości manuala nad automatem ,gdyż np. M6 0-50 km/h ma 2.1 s ,a SL 55 AMG z 5-biegowym automatem ma 2 s ,czyli 0.5 s lepiej od słabszej 730i v8 i 735i R6 ? Skoda z manualną skrzynią 1.9 tdi 100 KM 0-50 km/h przyspiesza w 3.5 s :lol: .
Opublikowano

Łojejku, szerszeń ale porównania robisz :duh:

Nowych aut z najwyzszej półki nie stawiaj tutaj bo po co ? M6 ma skrzynie sekwencyjną a nie automatyczną wiec w ogole nie wiem co to za przykład. SL 55 ma 700Nm od samego dołu dzieki kompresorowi i tez lepiej bedzie startował niz wolnossący słabiak....

A co do skody - chcesz porownywac skode to postaw jedną z manualem drugą z automatem i zobaczysz , która szybciej przyspiesza do 50 km/h - bo o mocnym starcie tu mowa !

Podałem za przykład E32 ( i dane fabryczne , a nie jakies " pomiary " ) , gdzie w tej samej karoserii auta o podobnej masie ( miedzy 730V8 a 740 nie ma wielkiej roznicy ) ale o wiele słabszych silnikach lepiej startują dzieki manualnej skrzyni...

Do 80 km/h wszystkie manuale w E32 juz nie mają szans z 740/750 ..

A Ty mi tu o M6 :doh:

Opublikowano
moim zdaniem automat jest swietny pod warunkiem ze nie ciagniesz przyczep i masz zamiar sobie jezdzic a nie palic gume czy cos w tym stylu co np. w toruniu jest baaardzo modne :duh: :mad2:
moje modele
Opublikowano
Łojejku, szerszeń ale porównania robisz :duh:

Nowych aut z najwyzszej półki nie stawiaj tutaj bo po co ? M6 ma skrzynie sekwencyjną a nie automatyczną wiec w ogole nie wiem co to za przykład. SL 55 ma 700Nm od samego dołu dzieki kompresorowi i tez lepiej bedzie startował niz wolnossący słabiak....

A co do skody - chcesz porownywac skode to postaw jedną z manualem drugą z automatem i zobaczysz , która szybciej przyspiesza do 50 km/h - bo o mocnym starcie tu mowa !

Podałem za przykład E32 ( i dane fabryczne , a nie jakies " pomiary " ) , gdzie w tej samej karoserii auta o podobnej masie ( miedzy 730V8 a 740 nie ma wielkiej roznicy ) ale o wiele słabszych silnikach lepiej startują dzieki manualnej skrzyni...

Do 80 km/h wszystkie manuale w E32 juz nie mają szans z 740/750 ..

A Ty mi tu o M6 :doh:

Właśnie chciałem pokazać jak małe różnice są w przyspieszeniu do 50 km/h między najsłabszym samochodem i najmocniejszym BMW 0.5s albo 1 s ? Co to jest ? 735i r6 - 2.5 s ,a nowe M6 2.1 s ? Przecież powinna być większa różnica . Co do Skody automat vs manual to nie mam porównania ,ale mam np. Passata 2.0 tdi (ten sam silnik jest w Skodzie) DSG vs manual i wyszło ,że do 80 km/h szybszy jest Passat z DSG . Zresztą w Bestmotoring zrobili test na torze Golf GTI DSG vs manual i raz jeden prowadził ,a raz drugi i żaden nie mógł zostawić znacznie w tyle przeciwnika . Ty wyskoczyłeś z porównaniem starych skrzyń i ja też jeździłem na takiej 4 biegowej i nieraz się próbowałem z manualem i przeważnie start ja miałem lepszy . 0-50 km/h to żadne porównanie . Jest czasami tak ,że słabszy silnik z manualem przyspiesza 0.5 s gorzej do 80 km/h niż mocniejszy też z manualem .

Opublikowano

Właśnie chciałem pokazać jak małe różnice są w przyspieszeniu do 50 km/h między najsłabszym samochodem i najmocniejszym BMW 0.5s albo 1 s ? Co to jest ? 735i r6 - 2.5 s ,a nowe M6 2.1 s ? Przecież powinna być większa różnica . Co do Skody automat vs manual to nie mam porównania ,ale mam np. Passata 2.0 tdi (ten sam silnik jest w Skodzie) DSG vs manual i wyszło ,że do 80 km/h szybszy jest Passat z DSG . Zresztą w Bestmotoring zrobili test na torze Golf GTI DSG vs manual i raz jeden prowadził ,a raz drugi i żaden nie mógł zostawić znacznie w tyle przeciwnika . Ty wyskoczyłeś z porównaniem starych skrzyń i ja też jeździłem na takiej 4 biegowej i nieraz się próbowałem z manualem i przeważnie start ja miałem lepszy . 0-50 km/h to żadne porównanie . Jest czasami tak ,że słabszy silnik z manualem przyspiesza 0.5 s gorzej do 80 km/h niż mocniejszy też z manualem .

to ,ze Ty startowałes na automacie lepiej niz Twoj kolega z manualem to jeszcze nic nie znaczy...moze po prostu źle wystartował i juz ...

I nie " wyskoczyłem " " kolego" , tylko podałem dane farbryczne...

Znowu dyskutujesz o M6 - zrozum, ze wielką moc ciezko przeniesc na asfalt, dlatego M6 ma ( wg moich danych testowych z AMS - 2.2 do 60 km/h a do 100 km/h - 4.2 ) na poczaku lekke opoznienia :D

0-50 to dla Ciebie żadne porównanie...Mowa była o mocnym starcie . Wiec co dla Ciebie jest startem? 0-300 km/h?

:duh: I jeszcze przytaczasz testy z toru ...

Powiem tak - AMS testowali 645i coupe w 2004-

manual miał do 100- 5,4 , do 200- 20,2

automat - do 100- 5,9 , do 200- 21,7

Dla CIebie to tez pewnie zadne roznice.

:doh:

Opublikowano

Hehe.

Ten kto chce jezdzic "SPORTOWO" zamiast np. 7mki w automacie.... niech kupi jakies biturbo o poteznej mocy i malej wadze z przyspieszeniem do setki 6 sekund lub mniej.

A automata nie zamienilbym na zadnego "kijasa" lubie odpoczywac za kierownica, lubie komfort, jestem wygodny... dlatego kupilem BMW ;D a nie poloneza z kijkiem np. ;D

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano

mi było obojętne czy automat czy manual. kiedyś pare razy przejechałem sie automatem, ale bardzo krótko i w dodatku w Oplu Omedze 2.5 co mnie nie przekonało

ale niedawno ojciec kupił MB klasy E 270CDI z automatem, przejechałem nim troche km i teraz jak będe zmieniał auto to tylko na 3 litry w automacie, oczywiście BMW tylko nie wiem czy zostac przy E46 czy może kupić E39

i nie wiem czemu automaty mają mieć słabszy start. może te starsze? raz ruszyłem spod świateł z gazem wciśniętym do końca, ale nie kick-down i za małym skrzyżowaniem (tylko 2 pasy ruchu) było już ponad 80km/h na liczniku :roll: może na papierze jest inaczej, ale siedząc za kierownicą wogle nie odnosi się wrażenia, że auto wolno rusza

no i siedzi się wygodniej, bo nie trzeba ustawiać fotela względem wciśniętego sprzęgła

Opublikowano
mi było obojętne czy automat czy manual. kiedyś pare razy przejechałem sie automatem, ale bardzo krótko i w dodatku w Oplu Omedze 2.5 co mnie nie przekonało

ale niedawno ojciec kupił MB klasy E 270CDI z automatem, przejechałem nim troche km i teraz jak będe zmieniał auto to tylko na 3 litry w automacie, oczywiście BMW tylko nie wiem czy zostac przy E46 czy może kupić E39

i nie wiem czemu automaty mają mieć słabszy start. może te starsze? raz ruszyłem spod świateł z gazem wciśniętym do końca, ale nie kick-down i za małym skrzyżowaniem (tylko 2 pasy ruchu) było już ponad 80km/h na liczniku :roll: może na papierze jest inaczej, ale siedząc za kierownicą wogle nie odnosi się wrażenia, że auto wolno rusza

no i siedzi się wygodniej, bo nie trzeba ustawiać fotela względem wciśniętego sprzęgła

:clap: - cała prawda

...tylko BMW
Opublikowano

Pelikan..wiec kup sobie bmw z manualna skrzynia..

rowniez gratuluje podejscia do zycia :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: :duh:

a ja nie sprzedaje swojej 7ki.

odpowiem na kazde pytanie zwiazane z felgami,oponami.

Opublikowano
automaty są dla starych pryków

Facet z jajami ma skrzynie manualną i sportowe zawieszenie.

stary idąc twoim tokiem rozumowania to ty jaj nie masz bo facet z jajami na pewno nie ma dizla. :lol: :lol: :lol:

Opublikowano

co wy gadacie za glupoty... :mad2: :mad2:

wiec tak-

ten kto ma jaja kupuje benzyne :jawdrop:

ten kto ma obnizone zawieszenie ma jaja :jawdrop:

ten kto ma manualna skrzynie tez ma jaja... :jawdrop:

rozumiem . :idea: :idea: .zeby miec jaja trzeba miec takie bmw..tylko po co>? a tez rozumiem..poprostu macie problem z malym..brawo!!! napewno jak bedziecie trzymac sie tych zasad bedziecie w 100% facetami!!

:mad2: :mad2: :mad2:

Opublikowano
ja juz nic nie mowie..730d automat...cale szczescie ,ze zawieszenie jest obnizone... :D :D

Opublikowano
co wy gadacie za glupoty... :mad2: :mad2:

wiec tak-

ten kto ma jaja kupuje benzyne :jawdrop:

ten kto ma obnizone zawieszenie ma jaja :jawdrop:

ten kto ma manualna skrzynie tez ma jaja... :jawdrop:

rozumiem . :idea: :idea: .zeby miec jaja trzeba miec takie bmw..tylko po co>? a tez rozumiem..poprostu macie problem z malym..brawo!!! napewno jak bedziecie trzymac sie tych zasad bedziecie w 100% facetami!!

:mad2: :mad2: :mad2:

pzecierz napisałem "idąc twoim tokiem rozumowania" sam niemam niskiego zawieszenia mam automat :cool2: no ale mam benzyne ale oprócz tego dwa dizle i to mega podniesione :D hmm :think: chyba mam 1,25 jądra :lol: :lol: :lol:

Opublikowano

:D :D

ale jesli chodzi o temat automat czy manual..

naprawde jezdzi mi sie dobrze automatem i ja niestety nie mam szczescia do tych skrzyn..kiedys mialem e34 tez z ta skrzynia i mialem problem..teraz to samo ..ale powiem ci tak ,ze wloze teraz w ta skrzynie troche kasy nawet niech to bedzie 10tys zl.i wiesz co mam to gdzies bo jazda automatem mi to wynagradza!!! jezdzac automatem mam wielka satysfakcje!!!

manual jest dobry jesli naprawde zalezy ci na sciganiu,krecenie "holkow" itp..