Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Kilka miesięcy temu stałem się posiadaczem BMW E87 116i, 2006 rocznik - mój pierwszy własny samochód, zarazem początek przygody z bawarską marką.

Od początku stałem się fanem tego pojazdu - zgrabny, poręczny, przyjemny w prowadzeniu. Jednak, z czasem zaczęło mi brakować trochę mocy. Nie jest to muł, autko jest lekkie więc toczy się dość gładko, nie mniej czasem chciałoby się więcej pod butem, co by wyprzedzanie szło jeszcze łatwiej, a i może wtedy chętniej by chciał zarzucić tyłkiem. Stąd moje pytanie - czy są modyfikacje, które mógłbym wprowadzić, aby zwiększyć moc i moment obrotowy? Wiem, że ciężko jest z silnika wolnossącego wykrzesać wiele więcej bez nieopłacalnego nakładu pracy i funduszy, ale i tak chcę rozważyć dostępne opcje. I z góry uprzedzam - nie, nie zamierzam sprzedawać samochodu aby kupić mocniejszy. :P

Mam wersję z 6-cio biegową skrzynią; wszystkie konieczne czynności serwisowe wykonane po zakupie (tj. filtry, olej, do tego zmieniłem przednie klocki i tarcze). Największą prędkość, do jakiej udało mi się rozbujać samochód, to +-195km/h, nie kręcił się już wyżej niż 5 tyś. na ostatnim biegu. Przyspieszenia nie badałem. Koła 225/45 R17, na alufelgach OEM, bo jak mniemam to też ma znaczenie.

Na jednym z forów spotkałem się z użytkownikiem, który twierdził, że jego Bunia zyskała około 35 koni i +20km/h vmax po następujących modyfikacjach:

- kolektor wydechowy,

- przepustnica z 320si,

- przelot,

- dolot zimnego powietrza,

- tune,

- lżejsze koła

Gra warta świeczki?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No to by podchodziło pod : lżejsze koła :D . Ogólnie to podstawowy rozmiar to 195/55/16 . Dobrze napompowane to sporo oporów toczenia zejdzie .