Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mam co pewien czas błąd 4CD0 - sterownik ciśnienia doładowania. Ponadto objawy o jakich nie jeden z Was już pisał: cykanie na zapłonie z okolic turbiny, raz na czas brak mocy, problem znika po ponownym odpaleniu auta.

Nastawnik w BMW w katalogu samoistnie nie występuje. Realnie jest to Mitsubishi: K006T50172. Są używki BMW, ale są i też nowe.

Powiedzmy, że kupię i wymienię ten nastawnik. Co muszę zrobić dalej? Czy potrzeba go jakoś inicjować? Czytrzebacoś regulować? Jak?

EDIT: znalazłem takie coś:

czy to prawda i jeśli tak, to czy są funkcje w którymś z oprogramowań do BMW do wyzwolenia impulsu do otwarcia/zamknięcia nastawnika?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jest test w ISTA nastawnika, szukaj pod hasłem turbo.

Nastawnik porusza się w zakresie 2cm, zgrubnie można stwierdzić czy jest to w zakresie swobodnego ruchu kierownic, oraz dokonać ewentualnej korekty.

Ustawienie to tylko mechaniczna regulacja zakresu pracy, proponuję przed odłączeniem zaznaczyć zakres ruchu mechanicznego dźwigni turbiny i po wymianie zobaczyć czy się pokrywa.

Nie wiem jak jest w N47, ale w M57N2 spokojnie można to zmierzyć do jakiegoś punku na turbinie i sprawdzić czy po założeniu drugiego nastawnika mamy to samo.

Myślę że jeżeli zakres swobodnego ruchu nastawnika, pokrywa się z zakresem swobodnego ruchu kierownic turbiny, to musi działać.

Edit:

Chyba jednak się pomyliłem, widzę że zakres pracy jest programowany pomiędzy producentami, trzeba od konkretnego auta szukać.