Skocz do zawartości

Encyklopedia G05

olivio

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Koledzy!

Jestem nowy na forum. Od 5 lat jeżdzę BMW, samochodami, w których zakochałem się od pierwszej przejażdżki jak mailem 6 lat :8) Przed chwilą, jak wielu z was, byłem na etapie wyboru nowego samochodu. Doktoryzowałem się, robiłem researche, analizowałem, rozmyślałem i padło na X5 (G05). Ale to był dopiero początek. Wtedy się zaczęło: Jaki silnik? Czy lasery? Czy pneumatyka? Grzanie foteli przód i tył czy sam tył? I milion innych pytań. No to szybko na forum, tam znajdę odpowiedź. A tu :shock: :shock: same kłótnie i tylko moje jest lepsze, Ty się nie znasz, ja bym wziął tak a tak. Ale w tym wszystkim nie o to chodzi. Każdy ma jakieś swoje potrzeby, pomysły, ideologie czy po prostu ‚widzi mi się’. Jeden wybrał X5, bo lubi pod sam dach zapakować sprzęt do Kite, drugi - bo uwielbia przewozić mnóstwo powietrza z miejsca na miejsce. I OK. Jeżeli właściciel jest szczęśliwy, to znaczy, że dobrze wybrał. Dlatego, żeby uniknąć kłótni, które są w wielu wątkach dotyczących wyboru wersji samochodu i samochodu jako takiego to proponuję zrobić pewną encyklopedię wersji G05. Co to znaczy? :think: Każdy kto zamawiał samochód niech napisze co kierowało nim przy wyborze samochodu, następnie jaką wersję wybrał z krótkim uzasadnieniem. Proponuję również napisać listę wyposażenia i dlaczego zamówiłem. W stylu: „Potrzebowałem wygodnego samochodu na dalekie wyjazdy, żebym mógł zabrać 600kg sprzętu foto. Dlatego wybrałem: X5 30d - ze względu na dynamicznego i w miarę oszczędnego diesla idealnego w długie trasy. Lista wyposażenia:

1. Lasery - bo lubię dobrze widzieć

2. Pneumatyka - bo uwielbiam komfortowe podróże

3. Wentylacja foteli - nie lubię jak się T-shirt klei do pleców

4. Ogrzewanie tylko przód - z tyłu i tak jeździ sprzęt foto

itd.

My natomiast nie komentujemy, bo to jest indywidualny wybór każdego z nas. Ja tak potrzebowałem. A jeżeli ktoś uważa inaczej to proszę napisać co Ty wybrałeś i dlaczego. Ktoś, kto danego auta nie ma albo nie zamawiał to nie wątek dla niego. A czy mój wybór był dobry? Czy czegoś żałuję? To pokaże nam czas. Dlatego proponuję również po pół roku zrobić pierwsze podsumowanie swojego wyboru - czy dobrze wybrałem i wszystko się zgadza, czy może teraz wybrałbym inaczej. I to samo po roku użytkowania. W tym wątku nie chodzi o udowodnienie, że ja mam rację. Każdy z nas dokonując jakiegoś wyboru kierował się swoimi potrzebami, ideami czy pomysłami. Podzielmy się nimi, może ktoś ma podobne przemyślenia i skorzysta. A jeżeli czyjś opis, czy argument jest nie zrozumiały to po prostu zapytajmy. Dlaczego tak wybrałeś? - bez żadnych docinek typu to bez sensu. Może dla kogoś ma sens :wink:

Mam nadzieję, że temat się przyjmie i będzie skarbnicą wiedzy dla nowych poszukiwaczy samochodów.

Pozdro.

• Lubię to 1

A więc sam zacznę :lol:

Mojej żonie kończy się leasing w maju na Audi A1 (PerfectLease) no i w dobie wieeeelomiesięcznego oczekiwania na samochód trzeba było coś znaleźć. Żona potrzebuje samochodu tylko do pracy po mieście (tzn. 20km autostrada, 30km po mieście i tak codziennie), plus rozwożenie dzieci itp. Wybór od razu BMW - w moim garażu jest miejsce dla 3 marek: Porsche, Ferrari i BMW. 2 pierwsze lekko drogie, więc zostało BMW - kocham te samochody. Jak tylko wsiadam to moja gęba jest odzwierciedleniem sloganu „Radość z jazdy” - takie moje dziwactwo. Dlatego w pierwszej kolejności pomyślałem Seria 1 135i - Kaśka lubi czasem przycisnąć :D Ale potem pojawił się temat wypadów wakacyjnych typu Chorwacja, morze, jakiś weekend w górach, czy w Wiedniu. Do tego zimą narty w dolomitach. No i te wyjazdy to nie ma być wyścig na torze, gdzie zadkiem siedzimy na asfalcie, a zęby biją o siebie na każdej nierówności - to ma być oaza komfortu, tak żeby po 10h jazdy zrobić przerwę na Cheeseburgera i zapytać gdzie dalej jedziemy. 135i średnio pakowne i raczej sportowe niż komfortowe. Moje M440i też się średnio nadaje, dodatkowo Coupé, więc praktyczność bliska 0, biorąc pod uwagę foteliki itp. - a ja z mojego nie zrezygnuję :mrgreen: No więc wybór padł na X5. Duży i wygodny, pomieścimy dzieci, bagaże i w komfortowych warunkach będzie można jeździć. Wiem, że może ktoś powie: a Seria 5 w kombi. Racja, podobna wielkość i można się spokojnie pomieścić. Ale SUV ma jedną wielką zaletę - waga 2500kg. W razie wypadku fizyka ma znaczenie. Jak jakiś zdezelowany wrak Golfa III będzie wyprzedzał na „3” i przywali w Kaśkę to w tym SUVie ona go zmiecie. I tak to był argument. Żona i dzieci mają być bezpieczni jak w czołgu. No to kwestia silnika - a więc w pierwszej kolejności 25d. Ale potem - przecież Kaśka lubi czasem przycisnąć, no więc zmiana 30d. Ale potem temat jazdy miejskiej, bo tak w sumie na codzień będzie jeździć. No to może elektryk? W sumie iX ze swoim zasięgiem i technologią idealnie by się sprawdził, a i w długich trasach od czasu do czasu by dał radę. No ale cena, zabójcza w stosunku do X5, przy podobnej konfiguracji o 230 000zł więcej. No to może nie koniecznie. No i tu pojawia się 45e - hybryda pług-in, jakiś taki dziwoląg :shock: Ale… 60-80km na prądzie, tyle co Kaśka robi codziennie. W domu garaż z możliwością ładowania (auto w nocy i tak 10h stoi). Prąd tańszy od Pb i ON (aktualnie w okolicy 7,80-8,00zł/l). Moc jest jakby Kaśka chciała przycisnąć. W dalekie trasy pali jak benzyna, ale tych tras jest raptem kilka w roku. Więc jak dla mnie strzał w dziesiątkę i tak też zamówiłem. Ale znowu się pojawiły pytania i wątpliwości - bagażnik, w końcu 150l mniej niż ICE, a w końcu kosmetyczka Kaśki zajmuje 200l :shock: :shock: No ale z drugiej strony, na codzień miasto i zakupy w Lidlu, a wyjazd 4 razy do roku i tylko 2 razy dłuższy z dużą ilością bagażu. Przecież jest boks (na narty i snowboard i tak musi być przy 4 pasażerach), hak mam, więc i boks na bagażnik rowerowy można wrzucić (dodatkowe 300l, które mogę po powrocie odczepić i nie wozić daremnie powietrza). Dlatego pozostałem przy tym wyborze, za 6 miesięcy i za rok napiszę czy dobry wybór czy katorga :8)

Teraz kwestia wyposażenia:

1. Kolor czarny szafir - wybór Kaśki, nie miałem nic do gadania

2. Skóra ekologiczna - generalnie nie lubię skóry w aucie, uwielbiam Alcantarę, ale raz, że przy dzieciach nie praktyczna, a dwa w X5 nie było do wyboru. Mój prosty zadek nie rozróżnia skóry eko od skóry z pieczołowicie hodowanej krowy, więc stąd wybór :P

3. Zawieszenie pneumatyczne - tutaj obowiązkowe, ale i tak bym wziął, bo to ma być samochód komfortowy, nie wyścigówka. Od SUVa nie wymagam żeby się prowadził jak moje M440i

4. Dostęp komfortowy - zanim Kaśka wyciągnie kluczyk z torebki, to ssaki zdążą wymrzeć. Poza tym w garażu, gdzie auto stoi jedno za drugim, czasem muszę przeparkować, a nie zawsze mam dwa klucze przy sobie. A tak to kluczyk w telefonie i super (tak jestem gadżeciarzem :oops: )

5. M pakiet - dla mnie opcja obowiązkowa dla każdego BMW - takie moje widzi mi się

6. Koła 20’’ i RunFlat - Kaśka nie wie co to krawężnik i niski profil, koła sama nie wymieni jak wiedzie na gwóźdź. A jak będę jechał po nierównościach po polu campingowym czy innym lesie do 20’’ lepiej się sprawdzą

7. Hak - jak już mówiłem, możliwość rozbudowy bagażnika o plecaczek, czy też możliwość przewiezienia rowerów. O przyczepie campingowej nawet nie wspominam - dla mnie w SUVie musi być

8. Szyby o zwiększonej izolacji akustycznej - w trasie ma być w miarę cicho. Jak chcę głośno to biorę w sobotę mojego M440i, wyłączam radio, otwieram okna i delektuję się R6

9. Akcesoria i siatka do bagażnika - to jest SUV, więc muszę mieć możliwość zapakowania pod sam dach

10. Rolety przeciwsłoneczne w tylnich drzwiach i przyciemniane szyby - żeby dzieciakom nie świeciło po oczach, a ciemne szyby wyglądają super

11. Wentylowane fotele przednie i ogrzewane fotele razem z kierownicą, ale tylko przód - bajery tylko do przodu, bo z tyłu będą jeździły foteliki, a one nie muszą się grzać czy wentylować. Jeśli chodzi o wentylację to nie lubię jak w upał T-shirt klei się do pleców, a ogrzewanie kierownicy na zimę jest idealne, jak robi się ciepło w ręce - uwielbiam to

12. Fotele komfortowe - ma być wygodnie, nikt nim nie będzie jeździł tak, żeby fotel musiał trzymać boki jak w M4

13. System Travel&Comfort - żeby łatwo dzieciakom podpiąć iPada itp.

14. Listwy M Carbon - jedne z dwóch, które mi się podobały, drugie były takie czarne z lini Individual, ale nie mogłem ich wziąć, bo auta z Individual idą do produkcji w pierwszej kolejności, a ja potrzebuje na wiosnę - dlatego taki wybór (tak na marginesie - nie znoszę drewna w aucie :shock: )

15. Systemy asystujące Professional - tutaj chodzi o bezpieczeństwo, nie tylko nasze ale i innych. Jak dzieci robią rozróbę z tyłu to czasem może się zdarzyć, że oderwiesz wzrok od drogi. Dobrze wtedy wiedzieć, że samochód czuwa.

16. Lasery - mam w „4” i są genialne, jak dla mnie. Świecą świetnie, a na widoczności i bezpieczeństwie, szczególnie dzieci i żony nie będę oszczędzał

17. Asystent parkowania Plus - pomaga parkować i to solidnie. Kaśka już kilka latarni przestawiła, a i przy manewrach z przyczepą się przyda

18. Aktywny układ kierowniczy ze skrętną tylną osią - jako, że ta krowa często będzie parkowana w mieście czy pod Lidlem to ten bajer znacznie ułatwi te zadania. A myszkowanie przy dużych prędkościach nie istnieje. Miałem to w aucie zastępczym przez 2 tyg. i w trasie nieodczuwalne, ani trochę, a przy ciasnych manewrach boska sprawa

19. BMW Drive Recorder - u siebie mam rejestrator, ale musiałem się nagimnastykować, żeby dociągnąć kable do tyłu. Tutaj też bym kupował, a tak nie muszę się bawić z kablami

20. M Shadowline - po prostu wygląda genialnie

Takiego wybrałem. Czy dobrze? Za 6 miesięcy dam znać.

Pozdro :)

• Zasłużeni forumowicze
i już zaczynają się wycieczki, ma być merytorycznie a nie personalnie :wink:
Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW

Panowie,

jeżeli ktoś nie chce odpowiadać i brać udziału w dyskusji to nikt nikogo do niczego nie zmusza. Jeżeli ktoś chce się podzielić swoim wyborem i doświadczeniami to proszę bardzo. Pomyślałem, że taka forma może komuś pomoże w podjęciu decyzji. Poznajemy w ten sposób podejście do zakupu i cel zakupu samochodu innej osoby, a co ważniejsze z perspektywy czasu, czy te decyzje były trafione czy nie. Może będzie gdzieś coś podobnego do naszej sytuacji, może nam się to przyda i pomoże. Dla mnie osobiści poznanie motywu osoby dokonującej jakiegoś wyboru jest istotne i cenne. Pozwala mi to porównać moje motywy i oczekiwania. No i mam dodatkowo feedback od użytkownika czy jego pomysł się sprawdził. Jeśli temat się przyjmie to fajnie. Jak nie to nic wielkiego. Jeden z wielu pomysłów, a nie zawsze każdy jest trafiony. Proszę tylko o merytoryczne posty tak jak prosiłem na początku.

Pozdro

• Zasłużeni forumowicze
A ja przesiadłem się z Hyundai'a jakiegoś tam rocznik 2009. Dokładam regularnie parę worków cementu do schowka pod podłogą w bagażniku żeby w razie wypadku moja żona Angelika i syn Brajan czułi się jeszcze większymi od Twojej Kaśki kilerami na drodze i żeby nawet dostawczaki im groźne nie były. Zastanawiałem się czy X5 czy Lambo Urus ale jak ostatniej zimy bez problemu zawiozłem koła na przekładkę i nie dałem się skasować 200zł za ich przechowanie to już wiem, że dokonałem właściwego wyboru.