Skocz do zawartości

Kodowanie świateł

feb0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam e90 z Francji na zwykłych lampach. Przy przestawieniu świateł na auto, w dzień żadne się nie świecą. Czy dałoby radę używając np bimmercode, zakodować by w ciągu dnia było 10% długich, a gdy się ściemnia przełączało na światła mijania? Lub czy jest jakaś inna opcja by włączyć światła dzienne na trybie auto?

• Zasłużeni forumowicze
Jak masz tryb auto to w CCC w ustawieniach (jeśli masz wyświetlacz) powinna być opcja do zaznaczenia odnośnie świateł dziennych - co w przypadku zwykłych halogenów na stałe włącza światła mijania.

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze
To oczywiscie nie jest prawda. Nie ma takich ustawien aby z idrive wlaczac na stale mijania. Czy jest ekran czy go nie ma, nie istotne, mozna zakodowac tak, aby dlugie (70%) swiecily jako swiatla dzienne w pozycji auto.

• Zasłużeni forumowicze
To oczywiscie nie jest prawda. Nie ma takich ustawien aby z idrive wlaczac na stale mijania. Czy jest ekran czy go nie ma, nie istotne, mozna zakodowac tak, aby dlugie (70%) swiecily jako swiatla dzienne w pozycji auto.

Jednak twierdzę że prawda. Na zwykłych halogenach z niekodowanym frm. W CCC miałem do zaznaczenia ptaszek dotyczący świateł dziennych i wtedy włączały się mijania i świeciły cały czas. Działało to tak zarówno na frm jak i po zmianie na frm2.

Minęło już parę lat ale zapewniam Cię że tak było :)

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze
Nie kodowany=nie prawidlowo zamontowany. Mowimy o tym jak powinno byc a nie jak ktos sobie cos grzebal. Drl to drl, mijania to mijania. Jak zaznaczasz opcje na ccc, drl, nie moga sie wlaczac mijania.

• Zasłużeni forumowicze

To ja napiszę, jak dziala ustawienie ptaszka do świateł dziennych w moim e87 z CIC oryginalnym. Ustawienie to jest od zawsze, nic nie kodowalem w tym temacie. Auto ma oryginalny FRM2 i zwykle lampy H7.

Wyłaczony ptaszek:

- żadne światło nie swieci. Jak ustawie na AUTO to przy zmierzchu wlacząja sie mijania.

właczony ptaszek

- światła mijania świeca się non-stop przy ustawieniu na AUTO. W sumie już nie pamiętam jak jest w innych pozycjach przełacznika.

Chodzi tylko o to, że jak mam ptaszek od światel dziennych ustawiony, to mijania palą się jako to dzienne.

Jak interesuje was, co z jakim ustawieniem jak działa to do auta, mam blisko i mogę sprawdzać, oczywiscie jak płeć piękna wróci.

• Zasłużeni forumowicze
Nie kodowany=nie prawidlowo zamontowany. Mowimy o tym jak powinno byc a nie jak ktos sobie cos grzebal. Drl to drl, mijania to mijania. Jak zaznaczasz opcje na ccc, drl, nie moga sie wlaczac mijania.

Niekodowany miałem na myśli że nie było nic zmieniane pod siebie.

Potwierdzenie masz w poście Jack97

Pozdrawiam

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze

Jak najbardziej mogą.

W E6x na starym LM włączenie DRL w drogowych i zaznaczenie na aktiv opcji Tagfahrlicht skutkuje tym, że przy zaznaczonym ptaszku w i-drive, na auto świecą mijania. Jak opcję wyłączymy, to na auto za dnia świecą DRL w drogowych, a po zmierzchu mijania.

• Zasłużeni forumowicze
Panowie, to ze mozna tak ustawic jak piszecie nie oznacza ze jest to prawidlowe bo nie jest. W autach nie grzebanych w ccc/cic/maks itp nie ma takiej opcji aby tak wyszlo z fabryki. Zaznaczenie drl w menu musi oznaczac wlaczenie swiatel drl. Koniec w tym temacie.

W moim E92(2007 ccc) jest taka opcja raczej fabrycznie i nawet przenosi się z kluczykiem.

Fakt że musiałem wyłączyć tylne lampy, bo auto jest z francji.

Aczkolwiek w E92 pre LCI światła są jak w E90 LCI.

Edit:

No chyba że mówicie dokładnie o konfiguracji pre lci, CCC i światła zwykłe, to nie wiem.

Nie spotkałem się z tym ustawieniem w swoim e91 pre lci na ksenon skrętny.

Ustawiłem tylko dzienne na długich w FRM, nie szukałem tego w CCC.

• Zasłużeni forumowicze
Panowie, to ze mozna tak ustawic jak piszecie nie oznacza ze jest to prawidlowe bo nie jest. W autach nie grzebanych w ccc/cic/maks itp nie ma takiej opcji aby tak wyszlo z fabryki. Zaznaczenie drl w menu musi oznaczac wlaczenie swiatel drl. Koniec w tym temacie.

Mylisz się, te auta tak wyjechały z fabryki. Kodowałem wiele E60, które były w stanie fabrycznym, gdzie w CCC była opcja świateł dziennych.

W MASK ze starym softem często nie ma tej opcji wyświetlanej, po aktualizacji pojawia się i działa tak jak opisuję.

Fotka z sieci:

20190415_180333.thumb.jpg.8df4c64601e2b54111b6a0a7bb7c2ac1.jpg

To jest domyślna opcja dostępna w CCC i późniejszych MASK. Dokoduj radio do domyślnych wartości z FA i sprawdź

W FRM I(FRMFA w ncs) i w LM I, nie ma możliwości sterowania światłami dziennymi w drogowych. Zaznaczenie opcji ze zdjęcia spowoduje zapalenie świateł mijania na trybie "Auto"