Skocz do zawartości

328i Xdrive Przegub/Opony/Skrzynia?

DeToro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Temat był pewnie poruszany już na forum i z góry chciałbym zaznaczyć, że znalazłem parę tematów, ale jedynie podobnych i żaden do końca nie odzwierciedlał mojego problemu.

Tak więc, jestem posiadaczem F30 328i Xdrive, w którym od paru dni z dnia na dzień zacząłem odczuwać niepokojące szarpnięcia/zgrzyty gdzieś w okolicach przedniej osi. Pojawiają się one jedynie przy mocniejszych skrętach w lewo (Bardziej odczuwalne), bądź w prawo wyłącznie wtedy, kiedy dodaje więcej gazu (np. wyjeżdżając z parkingu) albo pokonując ostry zakręt. Samochód normalnie przyspiesza, normalnie hamuje (Choć dzisiaj z ciekawości chciałem zobaczyć jak auto się zachowuje i przy hamowaniu odczuwalne były lekkie szarpnięcia, albo już świruje) jedynie właśnie coś zgrzyta/chrobocze gdy dodam gazu przy zakrętach jak wspominałem. Na panelu czysto, żadne błędy nie wyskakują.

Jeszcze nie byłem u mechanika, ale chce wiedzieć mniej więcej na co musze się szykować

Pierwsze co przyszło mi na myśl i co mogłem doradzić się tutaj na Forum to przegub

Druga sprawa, z racji tego, ze jest to Xdrive to może na lato źle opony i felgi dobrałem, chociaż przejeździłem już na nich parę tys. km od założenia ich w kwietniu

Felgi(19x8.5+9.5 5x120 ET35+40) Opony (Pirelli Powergy 225/40R19 93Y XL) (Pirelli Powergy 255/35R19 96Y XL)

Trzecia sprawa na Forum wyczytałem, ze może być to Reduktor.

Dzięki z góry i Pozdrawiam!