Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

To moj pierwszy post na grupie, i założyłem ten wątek ponieważ nie znalazlem za duzo informacji o tym co się dzieje u mnie w F10 530d

Wypieniłem uszczelkę pod chłodnicą oleju i przy okazji zrobiłem następujące rzeczy:

- wymieniłem pompe wody z termostatem

- napinacz pasków

- usunęłem klapki kolektora i go wyczyściłem

- wymiana oleju i płynu chłodniczego.

Po odpaleniu i przejechaniu sie do rozgrzania silnika, nagle wyskoczył mi komunikat że jest minimalny poziom oleju i faktycznie troche go znikło, może zassał we wszystkie kanały po wymianie. Po dolaniu oleju na max dalej pokazuje że jest minimum. Do tego niewiem czy tak było wcześniej ale kopci z korka wlewu oleju i z bagnetu na zimnym silniku, nie ma tam dużego ciśnienia, po założeniu balonika na bagnet nie pompuje się.

Po zdjeciu korka oleju nie widze aby olej przelewał sie, czy w tych silnikach nie jest to widoczne( N57)?

Zamówiłem odme i po weekendzie ją wymienie. Do tego czekam na manometr aby sprawdzić cisnienie oleju

Czy jest coś czym powinienem się martwić? Na razie nie jeżdze samochodem póki nie wyklucze czy te kopcenia jest normalne.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w każdym samochodzie tłokowym część spalin przedostaje się do komory korbowej, nie da się tego uszczelnić w 100%, po to właśnie jest ta odma aby to odprowadzać i nie doprowadzić do zbyt wysokiego ciśnienia tam, uruchomienie zimnego silnika może objawiać się zauważalnie większym dymieniem przez jakiś czas (mówimy o korku), silnik jest zimny i warunki pracy są trudniejsze, chłodniczka oleju zabiera sporo oleju, nowy filtr też, nie jest taki mały, więc spadek oleju na bagnecie będzie zauważalny, nawet gdzieś w ok. litra, po zmianie zawsze uruchomić na chwilę silnik, aby układ napełnił się w pełni nowym olejem i dopiero po chwili sprawdzić stan. Dobrze że w 3.0 jest bagnet i możesz sprawdzić, z czujnikami różnie bywa, potrafią się uszkodzić, jak bagnet się zgadza a wskazanie czujnika wariuje, warto mu się przyjrzeć, wyjąć/umyć/wymienić