Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

na wstępie: jeśli powtórzyłem wątek to nie linczujcie mnie za to.

Po krótce opisze jaki mam problem z moim autem:

Silnik nierówno pracował dlatego mechanik zalecił mi wymianę świec zapłonowych. Wymienione zostały świece i po odpaleniu po 5 sekundach silnik zaczął chodzić jak traktor. Dodatkowo na wyświetlaczu wyskoczył błąd (żółta kontrolka engine). Mechanik postanowił wkręcić stare świece i silnik dalej chodził jak traktor. Po odpaleniu chodził kilkanaście sekund po czym dusił się i gasł a na wyświetlaczu pojawił się żółty wykrzyknik.

Macie pomysł od czego trzeba zacząć diagnoze. Zdaję sobie sprawę, że trzeba auto podłączyć pod komputer i zczytać błędy. Ale czy na szybko przychodzi Wam coś do głowy co to może być? Spotkaliście się z podobnym problemem? Będę wdzięczny za każdą wskazówkę, bo nie chciałbym być naciągany na bezsensowne koszty.

Auto z 2008r. , silnik benzyna N43B20A, E90 320i.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witaj

Na wstepie, nie nazywaj tego czlowieka mechanikiem, dzisiejsze warsztaty posiadaja skanery aby podlaczyc i sprawdzic gdzie jest problem. Do takich spraw nie sa potrzebne narzedzia serwisowe. Co moglo sie stac, np uszkodzona zostala cewka zaplonowa, dosc czesto pekaja w momencie wyciagania z gniazd. Nalezy odczytac bledy aby nie skakac po wszystkich cylindrach.