Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Od niedawna jestem posiadaczem E87 120d 163KM - wirus 198KM, automat.

Od tygodnia borykam się z gasnącym silnikiem podczas gwałtownego (awaryjnego) hamowania. Zachowuje się jak by nie wysprzęglał.

W styczniu wymieniałem w skrzyni olej, filtr oraz uszczelnienia mechatroniki. Była przeprowadzona adaptacja skrzyni i przez 5k km nic złego się nie działo, biegi przerzucają się idealnie w górę i w dół.

Sprawdzane pod INPA - brak błędów, silnik chodzi równiutko. Na postoju jak jest na P i wrzucę R lub D czuć na silniku jak bym załączył klimę, ale nic po za tym. Jak hamuje normalnie przy dojeżdżaniu do świateł też jest ok.

Akcja ta zaczęła się od momentu uszkodzenia turbo (już nie dmucha - kopci na czarno) - czy turbo może mieć na to wpływ?

Może ktoś z forumowiczów spotkał się z takim przypadkiem?

Opublikowano

Widzę że nikt z forumowiczów nie miał nic podobnego więc podzielę się z wami , bo znalazłem przyczynę.

Pęknięty wąż od interkulera, auto kopcilo ale zmyliło mnie to, że mam turbo do regeneracji bo po wirusie szybciej się skończyło :D . Dziś pojechalem do prawdziwego mechanika który jak tylko usłyszał silnik jak podjechałem to powiedział że mam nieszczelność w dolocie. Wywaliłem oczy, kolesia widzę pierwszy raz. Otworzył maskę zaczął szukać nieszczelności i znalazł wąż między turbo a IC mała dziura. Owinął bandażem izolacyjnym i mówi abym przejechał się i sprawdził. Auto już nie gaśnie przy gwałtownym hamowaniu :)

Wąż zamówiony, a w poniedziałek wstawiam na turbo.

Przez nieszczelny wąż i kulejące turbo zapchał się nagarem katalizator i auto się dusiło.

Temat zamkniety

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
:D cieżko byloby to ustalic z pierwszego postu. :D Git że rozwiązany problem.