Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam grupowiczow.

Mam problem z silnikiem benzynowym N43b20 w e90 320i po lifcie. W czwartek po przejechaniu około 100 km zaczęło głośno stukać w silniku. Podczas jazdy wyskoczył check engine, zatrzymałem się na pasie awaryjnym, wyłączyłem samochód. Mam kostkę OBD i wyrzuciło błąd czujnika spalania stukowego 2. Żeby zjechać z drogi ekspresowej przejechałem jeszcze dwa km do najbliższego zjazdu i zaświeciła się jeszcze na chwilę kontrolka ciśnienia oleju. Samochód wrócił na lawecie do domu. Poniżej wrzucam filmik. Stukanie dochodzi raczej z góry silnika, gdy odkręcam korek oleju się wzmacnia, ale nie jest równomierne. Czy ktoś z was ma pomysł co to może być?

Rozrząd był wymieniany 8 tyś temu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jezus Maria, co to jest...Początkowo myślałem, że to rozrząd, ale czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Czyli co, spalanie stukowe, ale zakładam, że lejesz tam Pb95? Zapewne to już tylko objaw jakiejś grubszej awarii. Niepokoi skąd wzięło się nagle niskie ciśnienie oleju. Oby nie żadna panewka, ale to już musi obejrzeć mechanik.

W tych silnikach masz wadliwe rozrządu, plastikowe obudowy pękają i wtedy mogą zatkać smok olejowy i wówczas silnik się zatrze. Objawy pasują:

- hałasuje potwornie

- kontrolka ciśnienia oleju

Nie pasuje tylko to, że dopiero co zmieniony rozrząd. Jest jeszcze coś takiego jak uszczelniacz pod wtryskiem. Nie wiem, rzucam pomysły, trzeba sprawdzić.

icon3.png G30 530i xDrive

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Czy udało się rozwiązać problem? Co było jego przyczyną? Jakie koszty? :) będę wdzięczny za odpowiedź.