Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po pierwszej eskapadzie 1000km mogę stwierdzić, że usługa BMW Charging jest faktycznie całkiem wygodna… zwłaszcza wtedy, kiedy… działa :D mam bowiem wrażenie, że operatorzy infrastruktury (w Polsce) są jeszcze cały czas w fazie beta-testów… :wink:

W moim wypadku problem dotyczył ładowarek GreenWay (na MOP’ach przy A1), których nie dało się autoryzować aplikacją BMW Charging, mimo że były w roamingu obsługiwanym przez BMW… niestety infolinie ani BMW Charging ani GreenWay pomimo szczerych chęci nie potrafiły pomóc. Diagnoza: „dziwne, powinno działać” :D Skończyło się koniecznością założenia konta oraz pobrania aplikacji GreenWay.

Inna uwaga to taka, że w mniej zindustrializowanych terenach sieć ładowarek współpracujących z BMW Charging jest dość rzadka. Z miejscowości w której „zaszyłem się” na urlopie nad polskim morzem, do najbliższej stacji obsługującej coś więcej niż 24kW AC (czyli w przypadku iX3 jest to i tak maks. 11kW mocy ładowania) oraz objętej usługą BMW Charging było ponad 100km :) więc skończyło się kolejną, trzecią już aplikacją do ładowania… tym razem Orlen Charge :)

Tak więc z praktycznych uwag, przed wybraniem się w dłuższą trasę:

- oprócz aplikacji BMW Charging warto jednak mieć przy sobie także plastikową kartę RFID do tej usługi (przydatna przy problemach z autoryzacją poprzez aplikację)

- dodatkowo warto założyć sobie konto/konta alternatywnych sieci ładowania (to z reguły nic nie kosztuje) i pobrać aplikację (jeśli ładowarka jest w ciemnej głuszy, to może być problem z internetem i sciągnięciem apki „spod ładowarki” - ja właśnie tak miałem na GreenWay, był tylko zasięg 3G i aplikacja pobierała się „pół dnia”) :wink:

Natomiast ładowanie na stacjach Ionity to czysta przyjemność - nie dość że obsługują 350kW, to z usługą BMW Charging cena za 1kW jest atrakcyjna i wynosi 1.40 PLN (przez pierwszy rok). Szkoda, że w Polsce jest ich tak niewiele…

Dla porównania cena 1kW na Orlenie to obecnie 1.70 PLN, a na GreenWay 2.09 PLN.

Ale żeby oddać sprawiedliwość, na Ionity po upłynięciu roku koszt 1kW wzrasta do 3.51 PLN. Natomiast aby utrzymać po roku stawkę 1.40 PLN trzeba wykupić opcję Ionity Plus za 56 PLN/msc…

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A’propos ładowania i Ionity - jest taka brytyjska aplikacja o nazwie Bonnet. Pomimo że brytyjska, obsługuje całą Europę.

W taryfie PayAsYouGo 1kW kosztuje 0.35£ - więc w zależności od przelicznika środka płatniczego, który podepnie się pod aplikacje (i aktualnego kursu funta) koszt 1kW to nieco ponad 1.9 PLN.

Więc w przypadku Ionity (i innych bardzo szybkich ładowarek, obsługiwanych przez Bonnet) cena jest atrakcyjna, zważywszy że żadnego abonamentu opłacać nie trzeba (są też wyższe, płatne taryfy, gdzie 1kW jest jeszcze tańszy).

https://www.joinbonnet.com/