Skocz do zawartości

E46 1.6ti n42b18 auto kręci ale nie odpala, pomocy :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, to mój pierwszy temat więc proszę o wyrozumiałość ;)

Zacząłem być mechanikiem gdy kupiłem e46...

Auto jakiś czas muliło, wymieniałem cewki, świece i raz było lepiej raz gorzej ale jakoś jeździło. Pewnego dnia padło sprzęgło (wysprzeglik), kupiłem całe nowe i oddałem do mechanika, po tej wizycie po kilku dniach auto na trasie weszło w tryb awaryjny, straciło moc i ogólnie zwalniało, po wyłączeniu i włączeniu wszystko wracało do normy, zdążyło sie tak może 2-3 razy. Ogólnie jak był zimny po odpaleniu strasznie mulił ale po 5-10 min jazdy wyłączałem i odpalałem i znów jechało w miare dobrze. Zdążyło mi sie że musiałem dłużej pokręcić na zimnym ale ogólnie palił, do czasu...

Odpaliłem, zrobiłem ok 100km, zaparkowałem przed marketem, zrobiłem zakupy i nie odpalił. Spieszyło mi sie, wzialem drugie auto, załatwiłem sprawy, wróciłem po godzinie może dwóch i odpalił, wiec odstawiłem pod dom. Na drugi dzień odpalił normalnie, zrobiłem jakieś 50km i znów market i ta sama akcja z tym że auto stoi do dziś...

I tu zaczyna sie przygoda z BMW:

Wymieniłem akumulator, świece, cewki i uszczelkę pokrywy z rozpędu, zregenerowalem wtryski, wymienilem czujnik wału i 1! czujnik wałka, wyczyściłem vanosy, sprawdziłem bezpieczniki. Mniej więcej w tej kolejności. To wszystko kierując sie poradami miedzy innymi z tego forum.

Następnie kupilem komputer, kabel, program i walcze dalej. Dodam że jeszcze jak auto jeździło miałem błąd świateł z przodu na desce, najpierw jedno, później drugie ale były sprawne więc olałem. Gdy auto stało znalazlem w nim kasztany pod maską ale nic nie bylo uszkodzone, tak mi sie wydaje i coś je tam pochowało już po awarii ale chciałem o tym wspomnieć. Jedyne czego jeszcze nie sprawdziłem dokladnie to pompa i przewody paliwowe ale nie ma żadnego błędu w inpa (jest informacja ze elektryczna pompa nie odpowiada ale to samo mam przy opcji telefonu, nie jest to błąd ale jak by brak tego urządzenia). Ponizej wklejam screeny z odczytu błędów. Wydaje mi sie ze to EWS bo nie moge się pozbyć "wegfahrsperre", nie mogę zrobić synchro ale resetowalem ews i kasowałem adaptacje. Już na prawdę nie mam pomysłu. Może ktoś z was pomoże, chętnie porozmawiam przez tel żeby sprawniej poszło, mam inpe i ispe. Liczę na was i życzę jak najmniej wizyt w warsztacie ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Błędów brak. Jakiej firmy czujniki zamontowałeś?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Ridex- generator impulsów, wał korbowy, czujnik Hall'a.

Właśnie spojrzałem że mimo iż sklep wyszukał mi ten czujnik do modelu auta w dokladnym opisie widnieja kody silnika inne niż mój:

N40B16A

N45B16A

Nie wiem czy ma to duże znaczenie ponieważ jak krece rozrusznikiem to komputer na 7.2 pokazuje obroty.

Wszystko z komputera wkleje za około 2 godziny, ponieważ jestem w pracy i nie mam jak teraz wrzucać zdjęć do neta.

Opublikowano

Na tę chwilę na pewno musisz zrobić synchro EWS i DME, ale to pewnie pochodna twojego grzebania i raczej jak wpisałeś E46 002737 w google to już wiesz jak sobie z tym poradzić.

Myślę że te czujniki wałków to dobry trop(dla pierwotnych problemów z odpalaniem) - nie wiadomo skąd biorą się obroty do pokazywania - jak nie masz dostępu do takiego silnika żeby poodłączać czujniki i diagnozować to będzie ciężko stwierdzić, chyba że masz dostęp do oscyloskopu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czujnik położenia wału hella do wywalenia, tylko vdo siemens (oryginał).

278A Cyfrowy sterownik silnika: Temperatura otoczenia

2737 Cyfrowy sterownik silnika: EWS3.3 sterowanie przed manipulacjami

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.