Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od dlugiego czasu mam problem z klimatyzacja w moim Bmw 518d f11. W skrocie, podczas jazdy lub podczas stania w korku /na swiatlach,klimatyzacja przestaje chlodzic, z nawiewow czuc nie przyjemny zapach i w aucie robi sie nieprzyjemnie. Dzieje sie to losowo. Jedyny sposob na ponowne funkcjonowania klimatyzacji jest lekkie wejscie na obroty powyzej 3, 3.5 tysiaca i z powrotem zaczyna dzialac i ladnie chlodzic. Nie ma zasady na to kiedy przestaje dzialac.

Samochod odwiedzil w tej sprawie pare serwisow od klimatyzacji, stal w serwisie pare dni. Uklad byl napelniany, wyprozniany i dalej bez zmian.Byl wymieniany zawor w kompresorze lecz to nie pomoglo. Ten sam pan co wymienial mi zawor, powiedzial ze sprezarka o 0.5 bara pompuje za male cisnienie lecz watpie zeby to bylo powodem wylaczania sie kompresora.

Zadnych bledow na istcie nie ma.

Mial moze ktos z forumowiczow taki przypadek?

Bardzo dziekuje za pomoc

Opublikowano
Sprawdź czy tej sytuacji działa wentylator chłodnicy .

Witam, przy dzisiejszej przejażdżce zauwazylem ze klimatyzacja przestała dzialac i zajrzałem pod maskę i wentylator się nie kręcił. Dodałem gazu na pozycji P i po chwili klima zaczęła chłodzić i wentylator zaczął się znowu kręcić.

Od czego zaczynać ?

Opublikowano
Czujnik temperatury. Może daje złe odczyty. Ewentualnie za bardzo zamraża się czynnik w układzie podczas jazdy i się topi dopiero na postoju.

Wystarczy ze samochód wejdzie na wyższe obroty nawet podczas jazdy jak się tryb manualny wbije albo sporta i po chwili klimatyzacja znowu działa

• 1 rok później...