Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z którym borykam się już 2 miesiące. Zacznę od początku.

E61 525d 2007rok.

Oryginalny magiel servotronic dość mocno ciekł, był luz na listwie zębatej oraz występowało czasami dźwięk buczenia skrecie w lewo – np. na skrzyżowaniu.

Po wymianie objawy tarcia przy skrecie w lewo i w mniejszym stopni prawo nawet na postoju – po chwili padające wspomaganie – diagnoza – pompa nie daje rady. Po wymianie pompy i przepłukaniu układu objaw zawieszającego się wspomagania ustał (stara pompa okazała się dobra), jednak został dźwięk jak by tarcia przy mocno skreconych kołach.

Maglownica zdemontowana poszła na gwarancje gdzie stwierdzili ze wszystko ok (na starym orygilanym maglu był także ten objaw ale nie tak nasilony).

Nastepna maglownica na pokład – objaw ten sam

Wymiana zaworu zwrotnego z maglu – objaw ten sam

Dokładnie taki dźwięk:

https://www.youtube.com/watch?v=Hoahx-yRyqQ&list=WL&index=23&ab_channel=%C5%81ukaszLe%C5%9Bniak

Problem dokładnie opisuje Pan zajmujący się regeneracją przekładni w filmiku poniżej:

Z tego co się dowiedziałem w tym akurat samochodzie problem ustał po wymianie przewodu powrotnego.

Wymiana przewodu powrotnego – objaw ten sam.

Układ przepłukany już 10 razy – zbiorniczek wyczyszczony.

Ręce mi już opadają – bo kasy poszło mnóstwo a dalej nie działa to tak jak powinno….

Czy ktoś miał podobny problem i może podzielić się jakimiś wskazówkami?

Pozdrawiam

Opublikowano
To napewno nie jest od paska. To coś z hydrauliką. Nie wiem może czujnik servotronic - tylko nie wiem jakie daje objawy uszkodzony ten czujnik.
  • 1 rok później...