Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, specjalnie założyłem konto na tym forum ponieważ nurtuje mnie pewna kwestia :)

Posiadam E46 z 2003 roku (marzec) razem z nawigacją MK4 na kasety, zmieniarką w bagażniku oraz modułem bluetooth. SW to 4-1/02. Czy mógłby ktoś z was kto może ma taką wiedzę powiedzieć mi czy moje navi ma kostkę AUX? (Ewentualnie czy jest możliwość zrobienia tego bez rozbierania całego radia) Najlepiej chociaż orientacyjnie ponieważ jest dużo roboty żeby wyciągnąć tą navi a wolałbym tego nie robić jeśli dowiem się wcześniej.

Z góry dziękuję za odpowiedź

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z demontażem monitora nawigacji nie ma dużo roboty, a to za nim powinna znajdować się wtyczka 3pin do aux, do której podłącza się dodatkowy przewód zakończony z drugiej strony gniazdem mini jack
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam, trochę późno ale.... Co do wtyczki to na bank ja masz. Ja mam e39 08/02 i mam tą wtyczkę lecz mój tuner to 22/02 i miałem zagwozdke bo kabel jest, podłączasz i nic nie działa. Okazało się że moja wersja była przejściowa bo wiązkę kładli już pod aux a tuner w wersji bez możliwości uruchomienia aux bo za stary soft. I taki to pech bo od 09/02 już każdy miał taką wtyczkę i odpowiedni soft aby to działało. Teraz mam tuner 22/05 i do tego wgrany najnowszy soft bo chciałem mieć audiotext wyświetlany że zmieniarki mp3 oczywiście OEM ale dziś był przełom w moich upgarde. Jak bym wiedział to bym sobie dał spokój z tym aux i audiotext ponieważ po pierwsze z aux dźwięk jest słaby a nawet tragiczny w porównaniu do tego co dziś odkryłem. Mianowicie OEM aux gra ciut gorzej od zwykłego FM o CD nie wspomnę nawet bo wiadomo audio CD gra najlepiej ale do dzisiejszego dnia. Zupełnie przypadkiem szukając kabla znalazłem kasetę adapter mp3. Jestem w szoku jak to gra. Nie mogę w to uwierzyć ale dźwięk jest lepszy niż z audio CD. W tel wiadomo equalizer czyni cuda, dosłownie nie poznaje swojego nagłośnienia tak to fantastyczne gra, efekt jest taki jak bym wsadził jakiś wzmacniacz albo tubę dosłownie szok. Oczywiście żeby nie było tak różowo są 2 minusy. Pierwszy to taki że słychać delikatnie ta kasetę w środku jak jest cisza, a drugie to takie że niektóre utwory trzeba kalibrować equalizer bo czasem jest za duży bas itp. no i jak się kończy utwór to w głośnikach delikatnie takie szumy są ale gdy tylko pójdzie muzyka to w ogóle nie słychać tego. A no i u mnie przynajmniej nie można dać ma full głośności w tel bo słychać jak się dźwięk że tak powiem dusi ale to przez equalizer. Tak więc ogólnie tenminusy w ogóle prawie nie odczuwalne jak na ten efekt jaki usłyszałem. Pytanie do speców jest takie czemu to gra lepiej niż płyty CD? No wiem że dużo daje equalizer ale np. Na aux jak bym nie ustawił to za żadne skarby nie będzie takiego efektu. Tak więc panowie mówię szczerze dajcie sobie spokój z tym aux tylko puszczać przez kasetę 🙂 Teraz się zastanawiam czy nie wlutowac się wejściem aux w kasetę bo jestem w szoku z jakości dźwięku gdzie zawsze było tak że to z płyty audio był najczystszy dźwięk a tu taka niespodzianka. Już chyba nawet dam sobie spokój z tą zmieniarka na MP3 bo napewno tak nie zagra jak kaseta 

Opublikowano

Dobra pobawiłem się trochę tym no i z aux jest podobny dźwięk jak się ustawi w radiu tony, zapomniałem że każde źródło dźwięku ma swoje ustawienia tonów. Ale z kasety ciut lepiej🙂