Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Niedawno zakupiłem bmw e91 320xd 184km z 2012 roku. prosiłbym o informacje jakiego typu jest to napęd, czy jest on dołączany automatycznie czy jest to stały napęd?

Czy jest ktoś może na tyle obeznany w temacie, żeby powiedzieć mi czy da się jakoś ingerencją w sterowniki rozłączać ten napęd zostawiając sam napęd na tył, żeby dało się driftować w zimę na śniegu? Mam na myśli takie coś, żeby na przykład jakiś przyciskiem na kierownicy, który jest nie używany dało się ustawić sam napęd na tył.

Pozdrawiam serdecznie i miłego dnia

Opublikowano

Jest to napęd dołączany na "stałe" elektronicznie po odpaleniu samochodu. Tylna oś jest na stałe napędzana. W normalnych warunkach jedzie wtedy 40-60.

Przycisku nie dorobisz ale jest możliwość odłączenia przez aplikację xDelete koszt licencji koło 500zł. Potrzebujesz tylko kabel K+DCAN i telefon z Androidem/iOS.

Daruj sobie wyciąganie bezpieczników czy odkręcanie wału. Regeneracja reduktora to kilka tysięcy złotych. Polecam od razu wymienić olej w skrzynce. Koszt oleju około 160-180zł za litr potrzebujesz 0.6L do wymiany.

Sam korzystam z xDelete i jak na razie zero problemów. Na zimę włączę spowrotem napęd 4x4 bo działa to świetnie nawet na zaśnieżonej drodze czuć ogromną różnicę.

7 wejście ze skrzyni biegów, 2 wyjście na tylną oś, 1 pakiet sprzęgieł spinających napęd na przód, 5 wyjście na przednią oś

1XvFK1I.png