Skocz do zawartości

[320Ci] Nie odpala / pompa paliwa?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, dziwna sytuacja: podjechałem normalnie pod sklep, kiedy wróciłem i chciałem odjechać, auto mi nie odpala. Tzn, kręci normalnie, ale nic więcej.

Mam wrażenie, że nie słyszę tego dźwięku, który zawsze się pojawiał przez kilka sekund po przekręceniu na zapłon (pompa?), ale być może mi się tylko wydaje. Auto mam w gazie.

Jeśli to pompa (lub jej przekaźnik/bezpiecznik) - gdzie tego szukać? Jestem z zawodu elektronikiem więc z częścią pomiarową sobie poradze, tylko nie wiem czego szukać :mrgreen:

Opublikowano

EDIT:

Sprawdziłem dokładniej. Po przełączeniu na zapłon słychać przez kilka sekund takie syczenie, a gdy wyciągne bezpiecznik 54, syczenie znika. Więc pompa chyba jest wporządku.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dla pewności spróbuj awaryjnego odpalenia na lpg, sprawdź błędy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Próbowałem sprawdzić błędy tym donglem na bluetooth - pokazuje niby, że brak błędów...

Jak mam odpalić na lpg? Nic się nie stanie?

Opublikowano

Dobra, poczytałem jak przełączyć instalacje na tryb awaryjny i spróbowałem.

Efekt był taki, że auto zagadało na chwile, tzn odpaliło, ale tak dziwnie, choćby się dusiło i zgasło po jakiejś sekundzie czy dwóch. Nie próbowałem drugi raz, ale zauważyłem, że check engine chyba zgasł jak zawsze.

Jakieś sugestie?

Opublikowano

Miałem kiedyś podobnie - pojechałem po przyczepkę, zgasiłem już nie odpaliła,

pompa paliwa niby się odzywała ale ciśnienie jakie generowała było znikome.

Odpalała na awaryjnym odpalaniu gazem (silnik był jeszcze ciepły), po wymianie pomp na nową był spokój.

Błędów żadnych w związku z tym nie było...

Opublikowano
Okazało się, że pękł wężyk, który idzie do pompy paliwa, a że auto było wtedy na gazie to zauważyłem to dopiero gdy próbowałem je ponownie odpalić.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, znowu jest problem. Ja już mam dość tego auta...

Od jakiegoś czasu zauważyłem, że co jakiś czas to auto miało odrobine ciężej żeby odpalić. Nie były to duże różnice względem tego, do czego przywykłem, czasem trzeba było kręcić sekundę dłużej, czasem 1,5 sekundy.

Dziś również to zauważyłem, a potem kiedy chciałem odpalić kolejny raz musiałem już przytrzymać rozrusznik dobre 2-3 sekundy. Aż ostatecznie trzeci raz pod sklepem myślałem, że już nie odpale. Za pierwszym razem nie odpaliło, dopiero za drugim i to też z trudem. Dodam, że kiedy już odpaliłem to silnik pracował normalnie - nie dusił się, nie gasł, ani nic. Tylko z samym odpaleniem był problem.

Udało mi się zjechać na parking i postanowiłem zrobić test - przełączyłem z gazu na benzyne i zostawiłem tak na pare minut. Nic się nie stało (w sensie, silnik pracował normalnie). Potem zgasiłem go na pare minut i zdechł, już nie odpalił.

Próbowałem 2 razy, nawet nagrałem, przeczuwając, że może już nie wstać:

https://www.youtube.com/watch?v=YiW5wwVCcqk

Na filmie słabo to słychać (proponuję ubrać słuchawki i dać głośniej) ale pod koniec każdej z prób odpalenia słychać coś takiego jakby silnik próbował odpalić, ale nie mógł. Widać to z resztą też po obrotach.

Nie wiem czy to ma znaczenie, ale wymieniałem ostatnio świece. Jakieś pomysły co to może być tym razem?

Opublikowano

EDIT:

Naczytałem się, że to może być czujnik wałka.

Spróbowałem go odpalić na zimnym. Odpalił, trochę lżej niż wczoraj na ciepłym (ale nadal trzeba kręcić dłużej niż zwykle), ale za to zauważyłem, że obroty dziwnie falują. Normalnie kiedy silnik jest zimny to utrzymują się przez jakiś czas koło 1000 obrotów, a tutaj spadają co jakiś czas nawet do 500, tak jakby go coś dusiło.