Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.

Od kilku dni stałem się posiadaczem BMW e46 318i 2003r. Pojawiła się awaria, proszę o pomoc w ustaleniu możliwej przyczyny. Dzień po zakupie zaczęła dymić na lekko niebieskawy kolor. Dym ma zapach jak z silników 2T. Wydaje mi się że pali olej. Najwięcej przy rozruchu na zimnym oraz przy ruszaniu. Na rozgrzanym silniku też kopci, im wyższe obroty tym więcej. Silnik ma moc, nie wydaje nieprawidłowych dźwięków. Przebieg 300tyś (teoretycznie), błąd airbag. Kompresję dziś sprawdzę. Olej 5W30, może za rzadki? Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pewnie klasycznie uszczelniacze zaworowe, rozgrzej silnik, zostaw na wolnych obrotach 5-10 minut i dodaj gazu, jak pojawi się dym to uszczelniacze. Przy wymianie oleju użyj 5w40.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Dzięki, tak zrobiłem, pojawiło się sporo dymu. Sprawdziłem także korek wlewu oleju, na odpalonym bulgocze i wypluwa trochę, ochlapuje olejem, obroty spadają i wzrastają.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Także uszczelniacze do zrobienia, przy okazji oczywiście rozrząd jak nie jest świeży.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.