Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czyli ubepieczalnii nie da sie jakoś obejść ? NIe ma żadnego sposobu ? :>. Nawet jak powiem, że samochód będzie prowadził mój ojciec, a ja nim będę jechał i to ja nim wyrżnę w coś to co mi grozi za to ?
  • Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Czyli ubepieczalnii nie da sie jakoś obejść ? NIe ma żadnego sposobu ? :>. Nawet jak powiem, że samochód będzie prowadził mój ojciec, a ja nim będę jechał i to ja nim wyrżnę w coś to co mi grozi za to ?

Ale tu jakieś głupoty ludzie piszą ! Nie muisz nic obchodzic chłopaku poprostu jak będziesz samochód rejestrował/ubezpieczał na inna osobę musisz powiedziec że samochodem będzie jeździła osoba która niema ukończonych 24 lat bodajże w Samopomocy chyba nawet niema za to zwyżki a w innych ubezpieczalniach jest 10% czyli jeżeli twój ojciec ma zniżkę 50% to będzie miał 40% i tak taniej wyjdzie niż jakbyś brał na siebie natomiast jeżeli spowodujesz jakiś wypadek to ojciec straci częśc zniżek adekwatnie do zniszczeń jakich byś ewentulanie dokonał jeżeli w przy spisywaniu umowy nie powiesz że samochód będzie użytkowany przez osobę która nie ukończyła 2X roku życia i ty spowodujesz wypadek to będziesz płacił za spowodowane szkody z własnej kieszeni !! KOMISÓW unikaj jak ognia tylko prywatni właściele i jak dla mnie giełda to dokładnie to samo...

Opublikowano

a więc tak ubezpieczenie jak wezmiesz na ojca to na umowie kupna musisz mieć najpierw nazwisko i dane ojca a potem swoje jako współwłaściciela. w skarbówce tak samo. na dowodzie rejestracyjnym ty musisz być współwłaścicielem a twój ojciec właścicielem. ale to jak będzie na dowodzie zależy od umowy kupna czyli twój ojciec pierwszy.

w ubezpieczalni ubezpieczasz na ojca i siebie czyli 60% znirzki ojca i twoja zwyrzka za wiek dopuki nie skończysz 25lat. w razie dzwona kasa dla poszkodowanego idzie z polisy tobie zabierają znirzke to znaczy twojemu ojcu :D więc najlepiej ubezpieczyć się w ten sposób w innej firmie niż ubezpiecza się ojciec to rozwiąrze problem.

jak by co to bardzo tanio jest w samopomocy przy takim manewrze za oc płaciłem 650zł. najlepiej znajdz pośrednika ubezpieczeniowego który ma wiele firm on wybierze ci najlepszą oferte niektóre firmy mają znirzki dla młodych kierowców.

Opublikowano

Bi3gan jeśli masz jakiś sposób to po bunie jedź do niemiec. Byłem tam pod koniec wakacji i za E34 520i Touring w naprawde ładnym stanie :D dałem 1950 euro + 150 tablice zjazdówki. Dolicz jeszcze kase na paliwo i może wyjdzie Ci taka sama cena jak w kraju ale w 99% auto z niemiec jest w wiele lepszym stanie. Aha gdybyś z kimś jechał to jeszcze jemu musisz zapłacić chyba że zrobisz jak ja i pojedziesz z wujkiem który na bieżąco sciąga samochody. :D A co do E34....wg mnie super samochód..jeździłem wcześniej renówką clio i mesiem mamuśki ale to nie jest to samo co bunia...ten dźwięk...naprawdę czasem wyłączam radio i po prostu słucham silnika.... :8) jeśli kupisz zadbany egzemplarz to nie powinieneś mieć kłopotów.

Aha jak mówili koledzy wcześniej: POD ŻADNYM POZOREM NIE KUPUJ PIERWSZEGO AUTA JAKIE CI SIE SPODOBA, NAJPIERW SIĘ DOKŁADNIE ROZEJRZYJ. :)

Pozdrawiam :cool2:

Opublikowano

To i ja coś powiem ;) Bo podobnie jak kolega chce...ja rozpocząłem swoją przygodę z motoryzacją od E-34... dodam, że było to 530i. Przez 5 lat eksploatacji nie było z nim większych problemów...do napędu na tył w sumie byłem przyzwyczajony bo przez rok po zrobieniu prawka jeżdziłem Beemkami rodziców ;)...ale E-34 godne polecenia...koniecznie poszukaj egzemplarza z klima...jesli chodzi o koszty to zalezy...ja specjalnie sie nimi nie przejmowałem bo byłem sponsorowany :)... OC kosztowało ok. 700PLN...paliwo to 14-15 litrów po mieście (taka jazda bez specjalnej fantazji, ale tez nie mulowata). Jeśli wybierzesz zadbany egzemplarz i masz wyobrażnię...to będziesz bardzo zadowolony.

PS.masz trochę peszka bo 2 tygodnie temu sprzedałem swoją ;)

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano

jezeli chodzi o OC to w sampomocy NIE MA zwyzki za wiek!!

piszesz umowe

I kupujacy - twoj ojciec

II kupujacy - ty

skarbowka to samo dolaczasz tam jakis jeszcze jeden formularz.

w dowodziej estes jakos wspolwlasciciel.

idziesz do samopomocy i podpisujesz OC na siebie i na ojca. ojciec ma 60% to taka macie znizke. po roku na twoim koncie jest juz 10% znizki wiec po 6 latach masz 60%

zrobisz dzwona to leci 10% zwyzki.

i tyle, nie dosc ze samopomoc jest najtansza to narazie nie maja zwyzki za wiek dla wspolwlasciciele jezelu bys mial na siebie auto to owszem jest 25%.

Opublikowano
Hmmm nie wiem czy w kraju dostaniesz bunie w takim stanie chociażby zawieszenia jak z niemiec (mówię oczywiście o moim regionie czyli lubelszczyzna gdzie drogi są naprawdę tragiczne :( ). Zresztą decyzja jest Twoja i zrobisz jak zechcesz i jak będzie Ci wygodniej. Ja wolałem pofatygować się do niemiec i nie żałuję. :cool2:
Opublikowano

Problem w tym, że nie znam nikogo kto jeździ po samochody do Niemiec, ehehe... :). Tylnego napędu się nie boję, jedyna rzecz jaka mnie zastanawia to czy ja utrzymam, ale 50 zl co tydzien na paliwo mysle, że znajda sie sponsorzy (rodzinka :P).

Gdzie kupić? Oto jest pytanie :D.Komis- odpada, do Niemiec nie pojade bo nawet nie wiem jak kupić samochód, a jak mam komuś płacić za sprowadzenie to ... ;]. Zostały tylko giełdy i dobry mechanik, który pójdzie ze mną. No chyba, że jakiś forumowisz wybiera sie do Niemiec za pół roku :mrgreen: .

W Polsce owszem, można znaleźć E34 w dobrym stanie, zresztą samochód będzie wykorzystywany do podjazdu pod szkołe, czasem z chłopakami pojeździć :mrgreen: . I czasem na działkę do Poznania (a mieszkam niedaleko Bydgoszczy). I w wakacje jakiś wypad większy, więc fura nie musi być tip-top :).

Opublikowano
Hmm ta z allegro jest całkiem ładna ale na dojazdy do szkoły to silnik chyba troszeczkę przyduży... :D Bi3gan nie martw się. Znajdziesz bunię dla siebie.... :cool2:
Opublikowano

50zł. tygodniowo :jawdrop: :jawdrop: :jawdrop:

człowieku ty masz jezdzić żeby się nauczyć jezdzić a nie kupić auto i na nie patrzeć!!!!!

to jest to o czym pisałem pare postów wcześniej.

za 50zł. to 2,0 zrobi 100km. po mieście przy delikatnej jezdzie ale jak będziesz chciał się pobawić choćby na śniegu to ci starczy na 20min. zabawy :D :D :D

Opublikowano
Tylnego napędu się nie boję, jedyna rzecz jaka mnie zastanawia to czy ja utrzymam, ale 50 zl co tydzien na paliwo mysle, że znajda sie sponsorzy (rodzinka :P).

ROTFL!!! :) Za 50 pln to sobie 518tką pojadę z Koszalina do Kołobrzegu (około 40km w jedną stronę) i spowrotem w tempie spacerowym :D.

I w wakacje jakiś wypad większy, więc fura nie musi być tip-top :).

"Fura", którą jedziesz w trasę musi być tiptop.

Opublikowano

A kiedy ostatnio płaciłeś samopomocy (HDI)? Bo ja się tam ubezpieczam (mnie to już zwyżki nie dotyczą) i moja siostra, której właśnie zwyżka za krótkie prawko w tym roku przestała dotyczyć, za wiek została.

Mam rozumieć, że co kraj to obyczaj? Załatwiamy sprawy ubezpieczeń w róznych oddziałach i zawsze liczą tak samo.

Kai
Opublikowano

A kiedy ostatnio płaciłeś samopomocy (HDI)? Bo ja się tam ubezpieczam (mnie to już zwyżki nie dotyczą) i moja siostra, której właśnie zwyżka za krótkie prawko w tym roku przestała dotyczyć, za wiek została.

Mam rozumieć, że co kraj to obyczaj? Załatwiamy sprawy ubezpieczeń w róznych oddziałach i zawsze liczą tak samo.

dokładnie mnie od dwóch lat ta zwyzka nie dotyczy ale wcześniej ją miałem.

Opublikowano

hmm 3 miechy temu :?:

idziesz do samopomocy i podpisujesz OC na siebie i na ojca. ojciec ma 60% to taka macie znizke. po roku na twoim koncie jest juz 10% znizki wiec po 6 latach masz 60%

zrobisz dzwona to leci 10% zwyzki.

i tyle, nie dosc ze samopomoc jest najtansza to narazie nie maja zwyzki za wiek dla wspolwlasciciela jezeli bys mial na siebie auto to owszem jest 25%.

moze jeszcze raz napisze jakby ktos zle przeczytal to co napisalem.

w hdi nie ma zwyzki za wiek jezeli oc jest brane na 2 osoby - wlasciciel i wspolwlasciciel.

jezeli osoba ktora nie ma ukonczonych 25 lat wykupuje SAMA !! oc to zwyzka wtedy jest! 25 % :duh:

w innych ubezpieczycielach nawet jak sie bierze oc na dwie osoby to i tak jest zwyzka za wiek wspolwlasciciela jezeli nie ma ukonczonych 25lat.

Opublikowano

ja mam w MTUi tylko na siebie max zniżki czyli 60%,ale zwyżka za samochód powyżej 12lat nie pamiętam ile oni tam jej dają.Za cały rok kosztuje mnie z NW 501zł.W tym roku ubezpieczałem bratu NEXIE on ma 20%zniżki z SIMSONA,który jest ubezpieczony w PZU,więc do nich poszedłem,wyliczyli mi 1400zł za rok(nie ma on jeszcze 25lat)w WARCIE 1600zł.PZU i WARTA nie tolerują zniżek z innego pojazdu jak samochód.Byłem jeszcze w UNIQA,wyszło coś około1000zł,UNIQA jest taka fajna,że bardzo lubią BMW,AUDI,MERCEDES dają na te marki +20 czy +30% zwyżki.

Poszedłem do MTU uwzględnili zniżkę z SIMSONA -20% i całe OC za rok z NW wyszło ok 750zł.

Na moim terenie MTU ma najniższe stawki,potem jest HDI SAMOPOMOC

Opublikowano
50zł. tygodniowo :jawdrop: :jawdrop: :jawdrop:

człowieku ty masz jezdzić żeby się nauczyć jezdzić a nie kupić auto i na nie patrzeć!!!!!

to jest to o czym pisałem pare postów wcześniej.

za 50zł. to 2,0 zrobi 100km. po mieście przy delikatnej jezdzie ale jak będziesz chciał się pobawić choćby na śniegu to ci starczy na 20min. zabawy :D :D :D

Nie zamierzam wielce kuroswać i nabijąć kilometry bez sensu :), jak juz pisałem, podjezdzam pod szkole i spowrotem, pokręce sie troche po miescie itp. Wiec 100 km/50 zł na tydzień myśle, żę starczy.... zresztą idę w taką myśl:

Mam paliwo- jeżdzę, nie mam- ide na piechotę :D.

To jest cena, za która przyjdzie mi zapłacić :P.

Co do kwestii ubezpieczeń, to czy jeżeli samochód ma LPG, to ubezpieczalnie inaczej karzą płacić, prawda ?

Pzdro.

Opublikowano
Nie zamierzam wielce kuroswać i nabijąć kilometry bez sensu :), jak juz pisałem, podjezdzam pod szkole i spowrotem, pokręce sie troche po miescie itp. Wiec 100 km/50 zł na tydzień myśle, żę starczy.... zresztą idę w taką myśl:

Mam paliwo- jeżdzę, nie mam- ide na piechotę :D.

To po co Ci samochód firmy, której slogan reklamowy brzmi "Freude am fahren" (Radość z jazdy) ???

Powtórzę pytanie Kai - po co komu auto, które tylko stoi?

Opublikowano
Marco jak ma garaz i kupi teraz E34 i bedzie nia jedzil 20 minut w ciagu tygodnia to za 20 lat jesli go jeszcze bedzie mial bedzie klasyk w swietnym stanie o ile oprocz tych 50zl ma jeszcze kase na obsluge auta...
moje modele
Opublikowano
Właśnie tego się boję, że jej nie utrzymam :D. Na serwis pieniądze będa, z paliwem jak mówiłem.

Daihatsu Charade 1.0 diesel - to jest opcja dla Ciebie. Śmiesznie mało pali, bardzo tanie w utrzymaniu, mało się psuje (bo nie ma co).

A BMW kup jak będziesz miał pieniądze na utrzymanie takiego auta.

A jak już tak bardzo mocno chcesz większy wóz to kup zadbanego Mercedesa W123, też w dieslu - to są wozy nie do zdarcia, aczkolwiek te 50pln też mocno dyskusyjne jest.

Powiem tak - o BMW, zresztą, o jakimkolwiek poważniejszym samochodzie zacznij myśleć, kiedy będziesz miał min 200pln tygodniowo na wachę i około 1000pln w zapasie w razie jakichś awarii. Sorry, ale "mam 50 złotych na paliwo tygodniowo i chcę kupić BMW" brzmi niepoważnie. Lepiej kup bilet miesięczny, a za resztę dobre piwko.

Opublikowano

Masz 100% racje, byłem zbytnio zapatrzony w BMW (zresztą, nie ma sie co dziwić...), dlatego e34 odpada.

Dzięki za pomoc :)

P.S Audi 80 B3 hmmmm, :-).

Sorry, ale "mam 50 złotych na paliwo tygodniowo i chcę kupić BMW" brzmi niepoważnie. Lepiej kup bilet miesięczny, a za resztę dobre piwko.

Trochę dosadnie to zabrzmiało, ale masz rację :P.

Opublikowano
kup sobie jakies male autko...najlepiej ze starszym dieslem badz turbodieslem... golfik,audi 80, mb190 czy jakis japonczyk typu toyota corolla czy nissan sunny...