Skocz do zawartości

[E39] Odgrzybianie klimatyzacji

Spiderjo

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, przymierzam się do odgrzybienia klimy, zakupiłem już piankę, ale nie chce jej wtryskiwać bezpośrednio w nawiewy, żeby nie uszkodzić elektroniki.

Widziałem, takie dwa sposoby i czaiłbym sie dowiedzieć czy ktos z was z tego korzystał.

To wydaje sie najprostsze, ale jest to z e46 i pytanie czy w e39 działa to na tej samej zasadzie.

Drugi z wierceniem dziurki zeby był dostep do parownika, ale cos slyszalem ze to i tak dostep tylko do jednej komory wiec caly się nie wyczyści

http://www.bmwtips.com/tipsntricks/AC/smell.htm

• Zasłużeni forumowicze

Kolego , przez środkowe nawiewy powinno się udać.

Ja osobiście nastawił bym klimatyzację na środek, a regulacje środkoego nawiewu na zimne aby otworzyły się wszystkie klapki.

Oczywiście zdemontował bym środkowy nawiew aby łatwiej można by było dostać się sondą do parownika. Moim zdaniem potrzebny będzie długi wężyk aby zaaplikować bezpośrednio preparat.

Obejrzyj sobie te wszystkie filmiki i sam zdecyduj jak ci będzie łatwiej to wykonać.

Ja osobiście tego nie robiłem w swojej dawnej E39, choć powiem ci szczerze ,że jak ty to zrobisz i opiszesz w tym temacie to wykonam to u taty w E39.

Pozdrawiam..... :cool2:

• Zasłużeni forumowicze

Ja osobiście zostawił bym zaaplikowaną pianę na czas ustalony przez producenta środka grzybobójczego. Jeśli nie ma podanego czasu to odczekał bym 30 minut.

Instrukcja mówi , że po tym czasie należy.....

Ustaw jednostkę grzewczą i klimatyzacyjną na wentylację przestrzeni na nogi i tryb świeżego powietrza. Otwórz okna lub drzwi.

Uruchom pojazd i pozostaw ogrzewanie i klimatyzację na maksymalnej mocy dmuchawy przez ok. 1 godz. 5 minut.

Gdy obejrzałem w/w filmik to ja aplikował bym preparat od strony górnych/środkowych nawiewów oraz łopatek wiatraka.

Czemu ????

Od strony nawiewów aplikuje się środek na przednią część parownika ( od strony radia ) a od strony łopatek wiatraka na tylną jej część ( od strony komory silnika ).

Widziałeś , jak wygląda parownik na jednym z filmików, gdy chłop rozbiera cały układ nawiewu? Jest cały zalepiony.....czy to jest kurz/piach czy następstwo nie czyszczenia parownika nie wiem. Na pewno należy w miarę często wymieniać filtry kabinowe jak i odgrzybiać cały układ. Ja osobiście robię to co roku , szykując auto do wyjazdu na wakacje.

Daj znać na którą opcję się zdecydujesz . Może jeszcze dorzucę ci zdjęcia z instrukcji jak to należy zrobić/przygotować. Oczywiście wszystko zależy od tego na co się zdecydujesz.

Rozumiem że masz klimatyzację gdzie możesz regulować osobno temperaturę dla kierowcy i pasażera????

• Zasłużeni forumowicze
U siebie używałem Wurth do czyszczeni klimy i aplikowałem od strony komory silnika po zdjęciu przewodów pod filtem, przez ścianę grodziową. Ale dokładnie już nie pamiętam jak to szło, chyba tam widać wiatrak i psikałem pod, nad i za nim z obu stron. Na istrukcji wurtha chyba jest, żeby przez odpływ z klimy (to co wodę ze skraplacza odprowadza) aplikować, ale nie miałem jak się tam dostać bez podnośnika.

Dziś znalazłem, chwile zeby sei tym zająć. Probowałem to zrobic od gory, ale po wyjęciu kratek nawiewu nadal był problem zeby rurka dobrze trafic do środka.

Zrobiłem to pewniejszą metodą ze trafie do komory parownika. Czyli metodą ze zrobienia dziury od dołu (potem zaślepiłem matą butylową, zeby było szczelne) oraz od strony komory silnka do wlotu do strony pasażera.

Czas pokaże na ile to pomogło

Środek, który użyłem to NANOCLEAN.

Dziękuje wszystkim za podpowiedzi, przydały się :cool2:

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
W sumie to prosta operacja. Otwór wywierciłem wiertłem stożkowym na około 15mm. Zapodałem K2 klima doktor 500ml za 12 zł wężykiem jak najwyżej i jak najdalej. Jak przez otwór zaczęła wychodzić piana to odczekałem 15 minut i powtórka do opróżnienia puszki. Od strony wiatraka nie aplikowałem, miałem obawy czy nie najdzie szczelinami w silnik. W każdym razie efekt jest, bo śmierdziało, a już nie śmierdzi czyli działa. Tymczasowo zakleiłem otwór zbrojoną taśmą naprawczą, ale zamówiłem zestaw gumowych zaślepek. Pewnie coś dopasuję.

• Zasłużeni forumowicze

Oglądając filmiki z odgrzybianie parownika , domyślam się , że otwór wycięty w odbudowie umożliwia pianie dojść od strony radia. Natomiast aplikując środek od strony wiatraka parownik jest czyszczony od stron silnika.

Jest szansa ,że zaaplikowany środek przez wycięty otwór przejdzie na drugą stronę parownika? Ale nie będziemy mieli pewności.....

• Zasłużeni forumowicze
Zapewne masz rację, że z obu stron byłby pewniejszy efekt, ale jak pisałem, nie wiem na ile ta pianka potraktuje silnik, złączki czy co tam jeszcze jest ja nie wiem, bo od strony grodzi widać tylko częściowo turbinkę i nic więcej. Założyłem skuteczność czyszczenia metodą od kabiny tak jak podaje TIS. Fakt, że używają pistoletu natryskowego, ale jak sprawdzałem na otwartej przestrzeni to pianka całkiem agresywnie puchnie. Zaglądałem do wnętrza przez otwór endoskopem przed aplikacją to nie widać tam żadnych zanieczyszczeń. Mam wrażenie, że pianka bardziej zabija drobnoustroje niż czyści mechanicznie co wydaje się być wystarczające w takim przypadku. Jeśli ktoś ma tam śmietnik to raczej taka operacja nie pomoże.