Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Byłem ostatnio na przeglądzie w ASO w ramach pakietu BSI. Z dodatkowych czynności mechanik stwierdził, że trzeba wyregulować światła, bo za nisko świecą. Nie zauważyłem żadnej różnicy odkąd jeżdżę tym autem aby nagle za nisko świeciły. Zapytałem dlaczego mogło się tak stać, ponieważ mam LED'Y z regulacją wysokości pokrętłem, w zależności od obciążenia. Uzyskałem odp., że na skutek wstrząsów tak się dzieje. Spotkaliście się z taką sytuacją?
Opublikowano
Na badaniu technicznym przy użyciu maszyny zrobią mi taką regulację? wystarczy śrubokrętem delikatnie ruszyć?podeślijcie linka jak dokładnie to się robi
Opublikowano
Przyglądałem się reflektorowi i u góry widać 2 takie szare plastikowe otwory do regulacji śrubokrętem. Dlaczego dwa otwory, odczytam gdzieś który co reguluje?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeden to wysokość światła, drugi to położenie puntu załamania wiązki (w EU mamy światła asymetryczne).

Jak podejdziesz do drzwi garażu lub ściany, to będziesz widział jak zmienia się wiązka światła przy regulacji.

Inna sprawa - że bez tablicy wzorniczej nie ustawisz poprawnie świateł (bo nie masz punktu odniesienia na jakiej wysokości ma być wiązka i w którym miejscu ma być załamana).

Więc dla celów edukacyjnych można się pobawić, ale potem trzeba ustawić światła na profesjonalnym sprzęcie. Każda stacja badań technicznych Ci to zrobi od ręki… kiedyś kosztowało to 10 zł, przy obecnej inflacji zafundowanej nam przez światłych przywódców narodu - pewnie ze 20 albo 30…

Opublikowano
Dzięki. Mam nadzieję że na badaniu technicznym bardziej nie popsują. W mojej wersji przy lampach LED mam możliwość ręcznej regulacji wysokości świateł pokrętłem obok pokrętła do ściemniania/rozjaśniania podświetlenia zegarów. Zauważyłem że gdy włączam św. mijania to i tak wykonują one ruch w górę/dół, jaki jest tego powód?
  • Moderatorzy
Opublikowano

W poprzednich autach też to miałeś, to test działania mechanizmu regulacji wysokości świecenia świateł. Ustawiają się w odpowiedniej pozycji.

Przy regulacji na stacji oczywiście ma być na zero - 0.