Skocz do zawartości

Komunikat w statusie pojazdu: za wysoki stan oleju.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. Jestem szczęśliwym posiadaczem BMW serii5, model F11 525d, silnik 3.0(204kM). Od jakiegoś czasu w statusie pojazdu wyświetla mi się komunikat: Za wysoki stan oleju. Skontaktuj się z serwisem. Silnik na obrazku oraz okienko z poziomem oleju jest w kolorze żółtym. Sprawdzałem stan oleju na bagnecie i nie widać, żeby było go za dużo. Stan jak po wymianie, 1mm poniżej max. Przebieg w samochodzie prawie 250 tyś. Olej wymieniamy we wrześniu i przejechałem około 11tyś. km. Czekam na wizytę w warsztacie i podłączenie pod komputer. Natomiast ta sprawa nie daje mi spokoju i postanowiłem zapytać Was czy może ktoś się spotkał z podobną sytuacją?
Opublikowano

Miałem też taką samą sytuację tylko raz na szczęście.

Nie pamiętam czy był za wysoki stan oleju na bagnecie ale odsysałem dwie setki oleju i poziom wrócił do normy na wyświetlaczu.

Tydzień później wymiana oleju profilaktycznie .Być może DPF nie wypalił się do końca i trochę ropy przedostało się i podniosło poziom oleju.

Opublikowano

Jeśli bagnet pokazuje niżej niż max a czujnik ostrzega o nadmiarze trzeba sprawdzić czy czujnik nie szwankuje.

W ASO sprawdzali mi zlewając olej i mierząc jego objętość oraz nalewali nowy wg wskazań serwisowych.

Opublikowano
Ok, dzięki za informacje. Jutro sprawdzę czy nie czuć ropy w oleju i postaram się odessać trochę oleju.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mam ten sam motor i ten sam komunikat, czy jest max czy jest 3/4 stanu informacja jest ta sama, na szczęście w tych motorach jest bagnet i można to sprawdzić, czujniki się brudzą zacinają, prawdziwy problem pojawia się jak nie ma bagnetu i nie masz możliwości tego faktycznie zweryfikować
Opublikowano
Dzięki za info. Tak czy inaczej chce to zweryfikować bo przede mną długa trasa się zbliża małymi krokami i wolę uniknąć niespodzianek :8)