Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, GrzegorzKo napisał(a):

Jeśli chodzi o ubezpieczenie to możesz wybrać bez dodatkowych opłat zewnetrzne?

I tak i nie. Jest dodatkowa opłata za obsługę polisy obcej. Brak tej pozycji w tabeli opłat i prowizji, ale taka opłata oczywiście jest, pod jakąś inną nazwą - na każdym kroku próbują doić kasę...

Brak opłaty jest w przypadku wzięcia ubezpieczenia bezpośrednio od leasingu albo od wskazanego "zaprzyjaźnionego" agenta. W moim przypadku wzięcia ubezpieczenia od dealera zwolniło mnie z tej opłaty.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, kamsku2930 napisał(a):

I tak i nie. Jest dodatkowa opłata za obsługę polisy obcej. Brak tej pozycji w tabeli opłat i prowizji, ale taka opłata oczywiście jest, pod jakąś inną nazwą - na każdym kroku próbują doić kasę...

Brak opłaty jest w przypadku wzięcia ubezpieczenia bezpośrednio od leasingu albo od wskazanego "zaprzyjaźnionego" agenta. W moim przypadku wzięcia ubezpieczenia od dealera zwolniło mnie z tej opłaty.

Duży miałeś rozstrzał między ofertą dealer, a PKO BP na ubezpieczenie? Oczwiście nie musisz podawać kwot tylko jakoś procentowo (chyba, że n priv)

Ja np. w powszednim samochodzie pierwsze ubezpieczenie miałem mega tanie. Potem brałem od leasingodawcy były ok, a po wykupie jest drożej niż było 😞Także to jest według mnie spory minus używek, gdzie zaoszczędzisz kupując taniej to często zwrócisz w naprawach, ubezpieczeniu. 

Edytowane przez GrzegorzKo
Opublikowano

Rozstrzał był bardzo duży. Dealerskie wychodziło zdecydowanie najtaniej, nawet porównując do ofert innych agentów.  Względem ubezpieczenia od leasingu było to ok. 3 000  zł różnicy. Gdzie w dealerskim mam jeszcze dodatkowe ubezpieczenie na szybę w oryginale.

Opublikowano

A co uważacie o takim finansowaniu jak wzięciu najmu długoterminowego z możliwością wykupu auta, ustalić sobie bardzo duży wykup np 50%, następnie po upływie najmu wykup wciągnąć sobie na leasing. 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, F4zzy napisał(a):

A co uważacie o takim finansowaniu jak wzięciu najmu długoterminowego z możliwością wykupu auta, ustalić sobie bardzo duży wykup np 50%, następnie po upływie najmu wykup wciągnąć sobie na leasing. 

Przeczytaj ostatnie kilka stron wątku: Rabaty na nową serię 3 g20. Jest tam bardzo dużo opinii o tego typu finansowaniu (najem), nie ma sensu co kilka dni od nowa zaczynać tego samego tematu 😄 Natomiast w kilku słowach: przy obecnym wiborze, korzyści możliwe do uzyskania w ten sposób są kasowane przez RRSO. Jeśli ustawisz wykup 50% na np. 3 lata to masz netto 120k*(w optymistycznym bardzo tanim finansowaniu wibor+marża=7,5%, a bardziej przy najmie to pewnie +10%) to 3*120*7,5%=27k odsetek od wykupu + dodaj odestki od kapitału poza wykupem na bidę ze 35-40k w sumie. Więc no tak średnio się opłaca, jak marzysz o samochodzie, nie ma możliwości wzięcia leasingu na normalnych warunkach to pewnie jedyny sposób, ale droga zabawa. Jak spadnie wibor do 300pb to pewnie, może się okazać opłacalnym takie kombinowanie. Ja wziąłem leasing na stałej i zobaczymy czy dobrze na tym wyjdę, ale łączna cena samochodu jest dla mnie akceptowalna po wszystkich odliczeniach. 

Edytowane przez GrzegorzKo
Opublikowano

To sobie trzeba indywidualnie policzyć. Czasem tak się robi aby auta za te 300+ kpln rozbić w rozliczeniach na 2.

1. Najem na 150 kpln np na 3 lata
2. Leasing na 150 kpln na kolejne 3 lata lub wykup

Wszystko zależy od tego Co tobie w danym momencie jest potrzebne i jak elastyczne są finanse...