Skocz do zawartości

F10 Gniazda zapalniczki nie działają a bezpiecznik OK

peter83it

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem w trakcie montażu kamerki ( wideo rejestratora przód tył ) chciałem na początek podłączyć pod gniazdo zapalniczki i okazuje się że w gnieździe brak prądu :shock:

Sprawdziłem bezpiecznik jest ok no chyba że to inny bezpiecznik bo jak widzę mam trochę inną skrzynkę albo jest do góry nogami w stosunku do innych zdjęć znalezionych na forum i w necie,

U mnie akurat jest taka skrzynka:

https://imagizer.imageshack.com/img922/123/aJiHCM.jpg

Zastanawiam się który bezpiecznik mogę wykorzystać do podłączenia zasilania dla kamery

Witam.

Sprawdziłem cały ten pion bezpieczników od góry znajdują się pokolei 30,30,20,20,30,30,40 sorry ale w tej chwili nie mam jak edytować zdjęcia.

Tak było by spoko właśnie jak by działała po zamknięciu auta mam do niej hardware kit kontroler rozładowania akumulatora i jest tam max 20min po wyłączeniu auta

Widzę, że masz podobne pojęcie o bezpiecznikach jak ja … 20.30.40 itd.

Bezpieczniki odpowiedzialne za gniazda zapalniczek są w schowku a nie w bagażniku.

Może lepiej zapłacić kilka zł elektrykowi i nie uwalić sobie czegoś w aucie ??

• Zasłużeni forumowicze
Witam.

Sprawdziłem cały ten pion bezpieczników od góry znajdują się pokolei 30,30,20,20,30,30,40 sorry ale w tej chwili nie mam jak edytować zdjęcia.

Tak było by spoko właśnie jak by działała po zamknięciu auta mam do niej hardware kit kontroler rozładowania akumulatora i jest tam max 20min po wyłączeniu auta

Nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem?

Chcesz aby kamerka nagrywała 20min. po zamknięciu auta , tzn. twoja kamerka ma moduł ,który wyłącza ją po 20min ?

Ja u siebie kamerkę mam podłączoną do gniazda zapalniczki , które znajduje się pod schowkiem pasażera.

Tylko tyle , że nagrywanie po zamknięciu

auta kończy się po ok 3min.

L0gV2PsJ

Bezpiecznik odpowiedzialne za gniazda zapalniczki.....

- F54.......20A - konsola środkowa ( przód i tył )

- F65 ........15A lub 20A - podłokietnik przód i pod schowkiem pasażera.

- F147........ 15A lub 20A - bagażnik

1VnYalZnMl

1VnYOd2EWK

HhUJpoAC

CDN.....

Widzę, że masz podobne pojęcie o bezpiecznikach jak ja … 20.30.40 itd.

Bezpieczniki odpowiedzialne za gniazda zapalniczek są w schowku a nie w bagażniku.

Może lepiej zapłacić kilka zł elektrykowi i nie uwalić sobie czegoś w aucie ??

Yyyy chyba troszkę większe a tak w ogóle to jest skrzynka w schowku :8) a poza tym pytam tutaj ponieważ jest to już auto bardziej skomplikowane i zdaje sobie sprawę że jeżeli odłączę jakiś bezpiecznik to mogę przerwać jakiś sygnał o się wywali coś tak że później nie tylko elektryk będzie potrzebny ale i komputer :roll: więc wiem że są tutaj doświadczeni i mogą pomóc zachować rozsądek i uniknąć szkód :shock:

• Zasłużeni forumowicze

Sezon na montaż kamerek widzę . Dzisiaj też podpinam i konsola i nad nogami pasażera brak prądu . Bezpiecznik w schowku właśnie . Dostęp beznadziejny .cienkie długie szczypce potrzebne .

Gorzej że zasilanie się utrzymuje zawsze .

• Zasłużeni forumowicze
Sezon na montaż kamerek widzę . Dzisiaj też podpinam i konsola i nad nogami pasażera brak prądu . Bezpiecznik w schowku właśnie . Dostęp beznadziejny .cienkie długie szczypce potrzebne .

Gorzej że zasilanie się utrzymuje zawsze .

- F54..........20A

- F147.........20A

Dzięki Burza1234 za konkrety

Tak właśnie chodzi o to żeby nie wyłączała się gdy wysiądę i zamknę auto więc do tego dokupiłem taki adapter:

https://imagizer.imageshack.com/img923/2194/0oYLF5.jpg

A kamerka to 70mai Dash Dam 4K A800S

Kolega mój ma starszą wersję kamerki i ma właśnie podłączoną przez ten adapter do akumulatora (w innym aucie) lecz ja nie podłączę raczej bezpośrednio ponieważ jak już mówiłem jest to już bardziej skomplikowany samochód i może mieć jakieś systemy które będą zakłócane przez takie bezpośrednie połączenie aczkolwiek mogę się mylić lecz według mnie rozsądnym rozwiązaniem jest użyć jakiegoś plusa z bezpiecznika który jest nie zależny od zamknięcia auta pilotem czy wyłączenia zapłonu.

Ja w momencie montażu chciałem ją zasilić z zapalniczki aby ustawić sobie widok itd. i w tedy zobaczyłem że nie działa gniazdo (po czym sprawdziłem miernikiem) wcześniej nie miałem okazji używać gniazda.

Gniazda zapalniczki mam w środkowej konsoli między uchwytami na kubki i na końcu konsoli (pasażer po środku) oba nie działają, nie posiadam gniazda pod schowkiem :shock:

Zaraz sprawdzę czy jest w ogóle masa w gniazdach zapalniczek bo jeżeli nie to by znaczyło że ktoś wcześniej kombinował i nie podłączył wtyczek :8)

Sprawdziłem te dwa piony i wszystko dobre ->

3dd5AX.jpg

zaczynam podejrzewać że nie jest podłączona wtyczka do zapalniczki ponieważ sprawdziłem masę i masy brak sprawdziłem też plusa na gniazdo kontra bezpiecznik bo po jednej stronie bezpiecznika musi iść plus przez bezpiecznik dalej do układu jeżeli wtyczka jest odłączona to będzie brak plusa i masy czyż nie tak :8) ale rozbiórkę konsoli zostawiam na ewentualny weekend teraz będę szukał stałego plusa aby podłączyć kamerkę, któryś z kolegów ma jakiś pomysł co do bezpiecznika z którego mogę podkraść plusa chodzi o to że jak wypnę dany bezpiecznik to żebym czasami nie rozłączył jakiejś linii chcę dać ten rozdzielacz Fuse Tap.

• Zasłużeni forumowicze

Kolego sprawdzasz złe bezpieczniki!

Spójrz na swoje zdjęcie i porównaj go z moimi. Ciebie interesuje bezpiecznik F54..... Ty zaznaczyłeś bezpieczniki.....

- od F16 do F22

- od F36 do F42

Patrząc na twoje zdjęcie jest on na górze po prawej stronie.

To urządzenie co zasila rejestrator musi być podłączone....????

- do masy/minusa

- plus po zapłonie

- stały plus z akumulatora

???????????????

Sprawdź bezpiecznik F26........5A , czy na nim jest stały plus po uśpieniu auta?

1VnYOd2EWK

Edytowane przez Burza1234

• Zasłużeni forumowicze

Ja tylko pragnę zauważyć że rysunki przedstawiają skrzynkę bezpiecznikową do góry nogami względem tego co kolega dał na zdjęciu . W dodatku zdjęcie jest prawidłowe . Ta śruba krzyżakowa jest na dole . Tak jak u mnie .

Edit : Jednak fotka autora jest do góry nogami :) Prawidłowo u mnie tak między tym zielonym a żółtym bezpiecznikiem jest 20A .

79e105669d094a2cmed.jpg

Faktycznie po zamknięciu pilotem po max 3 minutach a generalnie szybciej odcinane jest zasilanie z gniazd . Tak jak chciałem .

Hej Paszczaku

Fotka nie jest dobry nogami tylko to jest Anglik i widocznie mam ją umieszczona o 180° :shock:

I każdy pisze że ma ciężki dostęp do bezpieczników a u mnie jak jest odwrócone to już mam kosmos bo nawet tego bezpiecznika od zapalniczki nie widać :roll:

No i bezpiecznik wymieniony gniazda działają, tylko zastanawia minie ile mam aktywne napięcie w gniazdku po odblokowaniu pilotem drzwi a może przy każdym otwarciu drzwi jest aktywowane ponieważ po odblokowaniu drzwi pilotem napięcie było jeszcze po jakiś 15stu minutach :shock: może jest na stałe :8)

Edytowane przez peter83it

• Zasłużeni forumowicze
No to faktycznie będzie hardcor bo w tym przypadku ten bezpiecznik będzie niemal u góry całkiem . Tak sobie myślę że najprościej to by rozebrać ten plastik nad nogami pasażera jak do wymiany kabinowego filtra . bo wtedy sobie latarkę jakąś w schowku wstawisz żeby poświecić . Tylko pamiętaj że do tego trzeba tą boczną listwę ozdobną z tunelu środkowego zdjąć w 1 kroku .

Nic nie trzeba rozbierać - dostęp jest przez schowek...

Ostatnio sam musiałem tego dokonac bo ładowarka zwarła PLUSOWE "wąsy" - swoja drogą ktoś dał ciała przy projektowaniu gniazda zapalniczki ....

Wyjmowanie bezpiecznika jest dość kłopotliwe - można poradzić sobie tzw. haczykami do oringów.

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Wyjmowanie bezpiecznika jest dość kłopotliwe - można poradzić sobie tzw. haczykami do oringów.

W bagażniku przy bezpiecznikach jest (powinien) być chwytak podobny do:

e4f23bac44b280dd91f9aeaf0895

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination

• 2 tygodnie później...
Tez mam anglika i zeby dostac sie do tego bezpiecznika wyjmowalem schowek poniewaz nie ma opcji na wmiane go przez to okienko w schowku (bezpiecznik jest na samej gorze). Co do karteczki z rozpiska za co ktory bezpiecznik odpowiada to ja mam taka w przy bezpiecznikach w bagazniku.