Skocz do zawartości

E90 niefabryczne radio - NAVI

Matiq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanko - posiadam niefabryczne radio w E90 2006 (jak na zdjęciu), wszystko elegancko śmiga aczkolwiek nie wiem jak uzyskać działające navi. Przy "GPS" jest wlot na karte SD, da radę jakoś to samemu ogarnąć?

https://zapodaj.net/c6d981895911f.jpg.html

https://zapodaj.net/717a6455c97aa.jpg.html

Nie wiem na jakim systemie to działa ale musisz wrzucić na kartę SD dane mapy. Jeśli jest to Windows CE 6.0 to dobrze działa polska AutoMapa.

Jak ona cenowo wyglada? Z kompa normalnie da się normalnie zgrać czy jakoś przez telefon na SD?

Wszystko robisz z poziomu komputera. Mapę można zakupić na stronie AutoMapa lub poszukać w Internecie wersji "darmowej" że tak to nazwę. Wszystko jednak zależy od systemu jaki masz w radiu. Windows czy Android?

Mogę Ci podać dane sprzętu, to może dasz radę wywnioskować bo sam nie jestem przekonany. Jak Android to nie wygląda :D

HMI: BMWX1X1010.1.1

MCU: LND01.140329(02)

MEDIA :MMP.2015.9.16.14.2.

NKV: A10.2.0 2015.10.16.08.55

BTV :BT201506100912(04:07:EF:41:C8:43)

DVDROM:13.42.1.NAND.1200HX.c.0.

Jak dla mnie to Windows CE i taką mapę należy szukać. Najnowsza AutoMapa to 6.27

Dzięki bardzo, a mam jeszcze jedno pytanko. Po pobraniu mapy na SD będę musiał ją jakoś zainstalować czy po włożeniu karty klikając NAVI po prostu sie odpali?

W ustawieniach może być konieczne ustawienie ścieżki do mapy. Nic poza tym się nie instaluje.

Próbowałem początkowo ogarnąć to z NavigatorFree, wszystko zrzuciłem jak trzeba na SD, ale niestety w "File Path" wyświetla się KudosMap.exe, a jak wejdę dalej żeby ją zmienić to opcja ta jest zupełnie pusta, nie posiada nawet KudosMap.

Teraz pytanie - czy to może być wina darmowej navi, jednak innego systemu czy gdzie indziej szukać problemu? Próbuje na darmowej zanim kupię płatną, bo żadnych triali niestety nie znalazłem

Musisz pokazać nawigacji ścieżkę do uruchomienia mapy. WinCE musi mieć rozszerzenie .exe do uruchomienia.

https://www.mobilneforum.pl/showthread.php?253803-AUTOMAPA-6-27-(-2105-)-Europe-Polska-Final

Spróbuję ogarnąć z tą AutoMapą, aczkolwiek podpytałem tam kogoś i mówi, że to wewnętrzny system BMW a nie WinCE, a pod niego są tylko odpowiednie mapy, nie wiem ile w tym prawdy :|

• Zasłużeni forumowicze
Zero w tym prawdy. To stary klocek na WinCE. Najprościej instalujesz jak kolega napisal Automapę. Skorzystalbym na testy z gotowców na chomiku. Wpisz w google "automapa chomikuj" i masz wszystko podane na tacy. Dawno tego nie robiłem, bo winCE to już stary system. Wszyscy idą w Androida.

Zero w tym prawdy. To stary klocek na WinCE. Najprościej instalujesz jak kolega napisal Automapę. Skorzystalbym na testy z gotowców na chomiku. Wpisz w google "automapa chomikuj" i masz wszystko podane na tacy. Dawno tego nie robiłem, bo winCE to już stary system. Wszyscy idą w Androida.

Właśnie próbowałem ogarnąć, zrobiłem wszystko 1:1 jak trzeba ale wchodząc w opcjach w Navi i klikając ścieżkę otwiera się pusty folder, a klasycznie klikając „gps” jest napisane ze nie ma karty SD. Nie wiem może format do fabrycznych pomoże, bo ścieżka wskazuje dalej KudosMap ale rozwijając opcje jak mówiłem nic nie widać

https://zapodaj.net/cde629e527814.jpg.html

Edytowane przez Matiq

• Zasłużeni forumowicze

Ciężko ci pomóc, bo to coś nie oryginalnego.

Reasumując samą kartę i to co na niej widzi, czyli czytnik jest ok, tak?

Klikajac na przycisk GPS nie odpala się navi, bo masz źle ścieżkę do navi wpisaną.

Już dawno nie mialem do czynienia z wince, ale z tego co pamiętam, to navi powinno ruszyć, jak przejdziesz na kartę do folderu gdzie jest program do navi zainstalowany i odpalisz exe. Jak tak ruszy, to trzeba tylko poszukać, jak ustawić program do navi pod przycisk.

Ciężko ci pomóc, bo to coś nie oryginalnego.

Reasumując samą kartę i to co na niej widzi, czyli czytnik jest ok, tak?

Klikajac na przycisk GPS nie odpala się navi, bo masz źle ścieżkę do navi wpisaną.

Już dawno nie mialem do czynienia z wince, ale z tego co pamiętam, to navi powinno ruszyć, jak przejdziesz na kartę do folderu gdzie jest program do navi zainstalowany i odpalisz exe. Jak tak ruszy, to trzeba tylko poszukać, jak ustawić program do navi pod przycisk.

Wiesz co dokładnie tak jak piszesz, tylko dodatkowo wchodząc w folder nie ma żadnej ścieżki, jest pusto jakby ten system to nie był WinCE. Początkowo jak formatowałem tą kartę to widziałem w niej foldery, jeden z nich to był folder Android i myślę czy to radio to nie jest tak naprawdę stary nie stary android :shock:

• Zasłużeni forumowicze

Może to jakaś dziwna nakładka na androida ale wtedy widziałbyś jakieś drzewo folderów z androida. Nie widziałem nawigacji z androidem, która wymagałaby trzymania mapy na karcie. To była właśnie domena urządzeń z wince bo miały mega małą i w dodatku wolną pamięć wbudowaną - jak pamiętam chyba jak miałem nawigację na szybę to we wbudowanej pamieci mieściła się tylko automapa pl a o Europie zapomnij - ale jednak dało sie trzymać dane we wbudowanej. Przynajmniej jak jeszcze miałem z tym styczność.

A jak spróbujesz wybrać ścieżkę mapy bez włożonej karty to też masz pusto czy jakiś komunikat? Może jednak coś z czytnikiem.

Trochę to dziwne że nie ma kompletnie żadnego folderu do wyboru.

Może kartę trzeba włożyć w jakiejś innej pozycji, chińczyki tak mają że nawet kartę sim potrafią mieć do góry nogami i wycięciem na zewnątrz :D

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze
To nie jest żaden android. Jakby był, to bys mógł, jak w telefonie, zobaczyc w ustawieniach jaki to android i wygladaloby to mniej wiecej, jak w telefonie.

Może to jakaś dziwna nakładka na androida ale wtedy widziałbyś jakieś drzewo folderów z androida. Nie widziałem nawigacji z androidem, która wymagałaby trzymania mapy na karcie. To była właśnie domena urządzeń z wince bo miały mega małą i w dodatku wolną pamięć wbudowaną - jak pamiętam chyba jak miałem nawigację na szybę to we wbudowanej pamieci mieściła się tylko automapa pl a o Europie zapomnij - ale jednak dało sie trzymać dane we wbudowanej. Przynajmniej jak jeszcze miałem z tym styczność.

A jak spróbujesz wybrać ścieżkę mapy bez włożonej karty to też masz pusto czy jakiś komunikat? Może jednak coś z czytnikiem.

Trochę to dziwne że nie ma kompletnie żadnego folderu do wyboru.

Może kartę trzeba włożyć w jakiejś innej pozycji, chińczyki tak mają że nawet kartę sim potrafią mieć do góry nogami i wycięciem na zewnątrz :D

Jest to samo, czy karta włożona czy nie klikam opcje navi path przez chwile jest „searching” a potem otwiera się pusta strona bez zupełnie niczego. A kartę mogę włożyć tylko w jeden sposób :D