Skocz do zawartości

525d 3.0 204hp - niebieski dym na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ogólnie zmieniłem jeszcze kabel + sterownik świec, ale w sumie jest bez zmian.

Natomiast teraz jak jest po 10-15 stopni na zewnątrz to drgania te nagle wraz z dymieniem zniknęły. Pewnie się ochłodzi i będzie powtórka, wiec może faktycznie wtryski na stół.

Edit

Dziś przy tez 14 stopniach bez problemu ani dymu ani telepania. Wiem, ze wtryski się sprawdza po rozgrzaniu, ale z ciekawości od razu po odpaleniu sprawdziłem dawkowanie. Sekunda, dwie po odpaleniu niektóre wtryski miały po 3+, ale za chwile wszystkie spadły poniżej 1, natomiast 5 wtrysk miał na starcie aż 5, i najdłużej spadał do poniżej 1, gdzie pozostałe już dawno tyle miały. Przez chwile dawkował 5 wtrysk jeszcze po ok 1.20, później spadł poniżej 1 i 2 wtrysk miał około 1-1.1.

Przy rozgrzanym wszystkie maja poniżej 1. Czy na starcie przy niskich temperaturach 5 wtrysk może mieć coś wspólnego?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wstaw egr, wstaw dpf, wstaw kolektor z klapkami i problemy sie skoncza.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie rozumiem po co te zbędne komentarze nie na temat, skoro nie potrafisz pomoc to się po prostu nie udzielaj. Czy z fabryki czy nie to indywidualna sprawa bo są osoby które bronią ekologię i również tacy którzy tego nie robią - temat tego nie dotyczy.

To, ze cos jest fabryczne nie oznacza tego, ze jest to dobre, ale ślepi lubią w to głęboko wierzyć. Egr sam bym chętnie wyrzucił jakbym miał zrobić to ja, bo osoby siedzące w temacie wiedza jak to z nim jest. Zaś dpf sam chętnie założę z powrotem. Tylko brak ekologii nie jest przyczyna.

Opublikowano
W porządku, Twoja sprawa nie ma co się unosić, dziwi mnie tylko, że poprawiasz inżynierów projektujących to auto, a musisz szukać wsparcia na forum.