Skocz do zawartości

Bagażnik bazowy (belki dachowe) ALU do F40

Lbuster

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Jako, że ostatnio poświęciłem trochę czasu na szukanie odpowiednich belek w punkty montażowe F40, to postanowiłem się z Wami tym podzielić. Od razu mówię, że mnie interesowały standardowe szerokie belki (nie te zaokrąglone), wystające poza obrys samochodu, by zmieściły się tam 4 rowery (około 110 cm). Od razu dopowiem, że max obciążenie dachu to 75kg, więc przy 4 rowerach (plus belki i bagażniki rowerowe) będę na granicy lub ją lekko przekraczał.

Ogólnie, poza oryginalnym produktem BMW, najlepszym i najładniejszym bagażnikiem wydaje się czarny Thule, który można aktualnie wyrwać za około 1200 - 1300 PLN:

https://www.thule.com/pl-pl/roof-rack/car-roof-racks/thule-wingbar-evo-_-711xxxb?selectedcar=make%3Ad8d55325-eb45-4fec-b31d-494231444477%7CBMW%2Cyear%3A2022%7C2022%2Cmodel%3A5ea232bf-6736-4dce-913e-5a72e7e9018d%7C1-series%25205-dr%2520Hatchback%25202020-%2Croof%3A8d1d5f28-9fb0-4e54-9dd0-b71b892b89f8%7CFabryczne%2520punkty%2520monta%25C5%25BCowe

Druga opcja to belki CRUZ, czarne można wyrwać za niecałe 800 PLN. Miałem podobne belki tej marki w poprzednim Volvo V40. Były OK, ale bez odpowiednio umieszczonych uszczelek bardzo szumiały. Pamiętajcie o tym, w szczególności od dołu. Po zamontowaniu dolnych uszelek, było całkiem znośnie.

https://bagazniki.pl/pl/p/Bagaznik-bazowy-BMW-Serii-1-F40-5d-20-CRUZ-936-039-AIRO-Fix-Dark118/13589

Trzecią opcją, którą znalazłem przypadkiem, to Atera, którą mam w swojej starej Maździe 6 od wielu lat. Co prawda mam tam najlepszy system montażowy, czyli do relingów, ale belki cały czas są super (dwa sezony woziły 4 rowery na dachu), wcześniej trumny itp. Aktualnie w jednym sklepie można je wyrwać za 500 PLN. Niestety, są tylko srebrne. Mi się je udało kupić za 4 stówki:

https://www.dopasujbagaznik.pl/bagazniki-dachowe/atera-bag-alu-aero-047373-bmw

Na tą chwilę jeżdżę z nimi i do prędkości 120 km/h ich nie słychać (na razie docieram auto). W ciągu miesiąca założę 4 rowery na dach, to dam znać, jak się belki sprawują.

PS. Nie mam żadnych powiązań z powyższymi sklepami.

PS2. Jeżeli nie musicie mieć szerokich belek, o wiele ładniejsze są belki zaokrąglone na końcach. IMO

Podesłał byś jakieś zdjęcie jak bagażnik leży na aucie?

Ja myślę o tym orgyinalnym akcesoryjnym od BMW, bo cena chyba atrakcyjna ~ 1200 zł za belki dachowe + 600 zł mocowanie do roweru. U mnie max 2 gravele na dachu po 10 kg.

W sąsiednim poście z kołami dałem zdjęcie z belkami. No ale skoro już się nauczyłem dodawać zdjęcia, to proszę.

Mocowanie:

rhfs472.jpeg

Przesuwana osłona do rowka T:

nRBmIo2.jpg

No i ogólny wygląd:

pcrUnLG.jpg

I przypomnienie zdjęcia z boku:

gCEU2jr.jpg

Jak dla mnie belki nie upiększają samochodu, jednak i tak zakładasz je po to, by coś na nich zamocować a wtedy i tak ich wygląd jest mało istotny, bo są przesłonięte.

Jak dla mnie oryginalne belki słabo wyglądają, a cena :duh:

W tej cenie zdecydowanie bym szedł w czarne Thule. A skoro potrzebujesz tylko do dwóch rowerów, to z wyglądu zdecydowanie lepiej wyglądają zaokrąglone końcówki :cool2:

• 2 lata później...