Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie, chciałbym Was o coś zapytać, dziś byłem u mojego dobrego mechanika aby umówić się na regenerację turbiny gdyż trochę się poci a że jestem uczulony to wolę to zrobić zanim padnie i gdy auto pracowało odkręcił korek od wlewu oleju i stwierdził że są przedmuchy z odmy lub pierścieni, moje auto to bmw e91 n47d20c 184km, przebieg udokumentowany 190 tysięcy, powiedział że jeżeli w dolocie będzie bardzo dużo oleju to trzeba będzie wymienić pokrywę zaworow z którą zintegrowana jest odma, co i tak nie daje 100% pewności że będzie lepiej, dodam że rurka wychodząca z pokrywy jest przypocona z oleju, od wymiany do wymiany zero poboru oleju, co Wy myślicie wymieniać tą pokrywę? Koszt jest duży bo około 1500zl za samą pokrywę, brak wycieków na silniku, samochód ma moc dobrze zapala i nie Kopci z rury wydechowej, może macie jakieś filmiki jak u Was to wygląda po odkreceniu korka?
Opublikowano

Strach pomyśleć do kogo wy te auta oddajecie. Jasne chyba, że po odkręceniu korka będzie dmuchać po to jest odma i separator żeby zbierać mgłę olejową. Rurkę odmy wymień jeśli jest spękana bądź starego typu z gumową końcówką, można spróbować z wymianą samej membranki odmy wraz z sprężyną, koszt zamiennika około 150-170zł. Wymiana trwa 5 minut.

Turbo skoro do regeneracji to nie daj się nabrać na super hiper regenerację za 600zł bo to nie będzie działać.

A nagar w kolektorze to typowy przypadek diesla i tutaj należałoby przyglądnąć się zaworowi EGR, wyczyścić zasyfiony dolot i skontrolować klapy wirowe o ile są.

Do zdemontowania pokrywy trzeba wyciągnąć wtryski, szybę CR wiązkę itd. roboty na kilka godzin i przy okazji dochodzą kolejne koszta. Jeśli rzeczywiście masz 190k przebiegu ja bym tego na razie nie ruszał.

https://allegro.pl/oferta/zawor-odpowietrzenia-odma-silnika-v20-1797-vaico-12137014332

Opublikowano
Strach pomyśleć do kogo wy te auta oddajecie. Jasne chyba, że po odkręceniu korka będzie dmuchać po to jest odma i separator żeby zbierać mgłę olejową. Rurkę odmy wymień jeśli jest spękana bądź starego typu z gumową końcówką, można spróbować z wymianą samej membranki odmy wraz z sprężyną, koszt zamiennika około 150-170zł. Wymiana trwa 5 minut.

Turbo skoro do regeneracji to nie daj się nabrać na super hiper regenerację za 600zł bo to nie będzie działać.

A nagar w kolektorze to typowy przypadek diesla i tutaj należałoby przyglądnąć się zaworowi EGR, wyczyścić zasyfiony dolot i skontrolować klapy wirowe o ile są.

Do zdemontowania pokrywy trzeba wyciągnąć wtryski, szybę CR wiązkę itd. roboty na kilka godzin i przy okazji dochodzą kolejne koszta. Jeśli rzeczywiście masz 190k przebiegu ja bym tego na razie nie ruszał.

https://allegro.pl/oferta/zawor-odpowietrzenia-odma-silnika-v20-1797-vaico-12137014332

Dziękuję za odpowiedź, za regenerację turbiny 2200zl mi powiedział, tak zrobię że wymienię samą sprężynkę i membranę, klapy mam wymienione bo nie otwierały się do końca, czyli mówisz nie przejmować się tym dmuchaniem?

https://allegro.pl/oferta/zawor-odma-silnika-pokrywy-zaworow-bmw-2-0d-n47n-11842479911

Ja mam trochę inny ta pokrywę z odmy na 6 zatrzasków, taka jak Ci wysłałem mam i zamówię ja i wymienię bo tak jak mówisz to chwila roboty

Opublikowano

Dzisiaj jeszcze sprawdziłem jak to wygląda po wyciągnięciu bagnetu na uruchomionym silniku ale na zimnym, nic nie dmuchało nic nie było czuć