Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, się cieszę że tu jestem i liczę na ew poradę, mam na imię Piotrek, jestem z W-wy.

Od niedawna jestem właścicielem E87 z silnikiem 2.0 benzyna N46B20 150KM z roku 2006. Raczej już wielu razy na tym forum był podejmowany temat o wysokich temperaturach pracy tych silników więc w skrócie: wczoraj wieczorem nagle się zapaliła kontrolka CHECK ENGINE, temperatura silnika przy tym była 108 stopni, ale czerwona kontrolka przegrzania się silnika nie pojawiła. W tym trybie dojechałem do domu ok 2 km. Dziś komputer pokazał "A6D1 Dodatkowa pompa wody" oraz "A6CF Czujnik automatycznej kontroli obiegu powietrza".

Więc mam pytanie - Czy nie przegrzałem silnika? Czy ogólnie można przegrzać silnik w taki sposób jeżeli jednak na tablicy się NIE pojawiła czerwona kontrolka przegrania się silnika? Bo czytałem, że silniki N46B20 bardzo często pracują przy temperaturach powyżej 100 stopni i to jest norma czyli tak powinno być. Czy to prawda?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Tak. Te silniki maja termostat sterowany przez ecu silnika. To on ustala temp, ktora jest dosc wysoka, ponad 105°. Bledy, ktore masz, sa od pompki ogrzewania srodka auta oraz z czujnika automatycznej regulacji zasysanego powietrza, rowniez do srodka auta (nawiew). Nie maja nic wspolnego z praca/temperatura silnika. Check silnika nie zapalil sie od tych bledow, musi byc cos jeszcze. Edytowane przez kkx5
Opublikowano
Dziękuję za odpowiedź, dla mnie jest ważne, że raczej przez takie wysokie temperatury 105-110 stopni nie przegrzałem silnika, bo na tablicy się nie pojawiła czerwona kontrolka przegrzania się silnika (wygląda jak termometr opuszczony do wody)
Opublikowano
Zauważyłem, że od strony pasażera bliżej przodu silnika urwany czarny przewód, ew od czujnika termostatu więc może po naprawie silnik nie będzie aż tak gorący
Opublikowano
Czy jednak w moim silniku słabo działa i jest do wymiany pompa wody od strony kierowcy i dlatego silnik pracuje tylko i wyłącznie przy 105-110 stopnie?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przeciez wyraznie napisalem. To nie pompa wody a dodatkowa pompka nagrzewnicy. Temperature pracy masz prawidlowa. Nic wiecej nikt nie doda bo nie ma co w tym temacie juz pisac.