Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym zmienić kierownicę w X1 f48 rocznik 2015 z oryginalnej czarnej na kierownicę z modelu 2019 z chromowanymi dodatkami.

Poduszki w tych kierownicach są inaczej wyprofilowane.

Czy trzeba zmieniać całą poduszkę czy mozliwa jest wymiana jedynie plastikowej nakladki (pokrywy) airbaga.

Szukając w necie nie znalazlem odpowiedzi, dzwonilem do firmy regenerującej poduszki, również nie są w stanie odpowiedzieć.

Niestety nie mogę dolączyć zdjęc.

• Moderatorzy
Opublikowano

Poduszki są inne.

A nawiasem mówiąc ta kierownica, którą chciałbyś zamontować była dostępna również w 2015 r. - to kierownica sportowa, ty masz standardową.

Jest jeszcze kierownica M.

Opublikowano
Czyli na pewno są inne poduszki a nie jest tak, że wkłąd airbagu jest taki sam a nakłądki plastikowe są inne. Bo same kierownice jesli chodzi o mocowanie, otwory i zabezpieczenia są identyczne. jedynie wyprofilowanie kierownicy i nakladki airbagu optycznie jest inne.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wiem co masz na myśli pisząc o „nakładce plastikowej”.

Zasadniczo airbag kierownicy to poduszka w komplecie z plastikową osłoną (na której znajduje się znaczek BMW). Tak ten moduł jest sprzedawany, jako integralna cześć.

Poniżej masz numery airbagów:

32306992381 - kierownica zwykła

32306992389 - kierownica sportowa

To są numery dla auta bez opcji S230. Jeśli auto posiada tą opcję, numery są inne (ale też różne pomiędzy obydwoma rodzajami kierownic).

Opublikowano
Plastikowa oslona poduszki jest demontowalna. Chodzi mi wlasnie o to, że jeśli airbagi w tych obu rodzajach poduszek są takie same a plastikowe osłony inne to wystarczy sama wymiana plastikow. Z ogledzin zdjęć w necie na to by wyglądało, szczególnie, że same otwory i mocowania w kierownicach są takie same. Zeby to stwierdzić na 100 procent trzeba by miec obie poduszki w rękach - może ktoś ma taką mozliwosc, zeby porównac.
  • Moderatorzy
Opublikowano

Z takiej na taką? Mówię, że poduszki są inne. Poduszkę też musisz wymienić. Dodatkowo zwróć uwagę na opcję asystentów i opcję podgrzewania, bo inaczej to nie będzie działać, jeśli nowa kiera nie ma tych opcji.

Same kierownice też są inne i te nakładki nie podejdą z jednej do drugiej. Masz kierownicę standardową a chcesz sportową.

LPMiuEE.png

39654924387f3b469ccaabb35123e35a.jpg

BMW_X1_xDrive25d_%28F48%29_-_Innenraum.jpg

Opublikowano
Dodładnie. Kierownica nowa kupiona z dokladnie taką samą multifunkcją. czyli czeka mnie zakup airbaga. Oglądałem w necie zdjęcia obu typów airbagów do tych kierownic i odnioslem wrazenie, że sam wkład jest taki sam a róznice są jedynie w tych plastikowych nakładkach ze znaczkiem bmw. Jednak w rękach ich nie mialem, więc nie mogę tego ocenić z całą pewnoscią. Muszę dokladnie sprawdzic jakie podlaczenie mam w swoim airbagu w kierownicy zwyklej i szukac airbagu od sporta z takim samym podłączeniem. Koncepcja wymiany samej nakladki plastikowej legla w gruzach. Kierownica zwykła wybitnie mi nie odpowiada i razi oczy.